Resum 2018: les colles de gamma mitjana i alta de 7

El 2018 s’ha tancat amb dinou colles amb sostre superior als bàsics de 7, ampliant-se el grup amb una colla més que el 2017. Quatre colles no han pogut fer l’aleta els castells de 8 pisos –Jove de Sitges, Jove de Barcelona, Al·lots de Llevant i Castellers de la Sagrada Família– i enguany han tingut el sostre en els castells de la gamma alta de 7. S’han estrenat en la categoria els Margeners de Guissona i els Castellers de Mollet, i la perden els Castellers de Caldes, els Castellers de Mallorca, els Matossers de Molins de Rei, els Minyons de l’Arboç i els Xerrics d’Olot.

La Colla Jove de Castellers de Sitges va completar el 2de7, ho va fer quatre cops i un més de coronat, els sitgetans havien completat la torre dos cops el 2012. En canvi no van provar el 4de8, que havien descarregat dos cops el 2017. Recuperar el carro gros és el més urgent. Els Castellers d’Esparreguera van poder descarregar el 2de7, tres cops, i així completar la feina inacabada tres cops el 2014 i un cop el 2003. La colla montserratina també va augmentar amb la gamma mitjana de 7 i té el castell de 8 com a repte de futur.  Els Xiquets del Serrallo van recuperar el 2de7 que havien completat un cop el 2015. A més, de fer tres cops el 2de7, també van provar el pilar de 6 al Concurs i els va quedar en intent per tercer cop en el seu historial –anteriorment l’havien provat el 2016 i 1997–. Els mariners van revalidar amb comoditat el 5de7 i la seva mirada hauria de passar cap al castell de 8 que no fan des del 2013. La Colla Castellera de Figueres va retrobar-se dos cops amb el 2de7 que havia descarregat un cop el 2016. Els merlots van guanyar el Concurs de Torredembarra i van incorporar el 5de7 amb l’agulla al seu repertori. El salt cap al 4de8 és la seva propera frontera.

Els Castellers de l’Alt Maresme va estrenar el 2de7 i van ser una de les sorpreses de l’any: van completar-lo a la primera i carregar un altre. Els maduixots també van estrenar el 7de7 i recuperar el 5de7 i 4de7 amb l’agulla. Consolidar el 2de7 i mirar més amunt són els propers passos. Els Al·lots de Llevant van completar un 2de7, com l’any 2017, però no van atacar el 4de8 que havien pogut completar el 2016 i 2017. Els de Manacor van fer una quinzena de castells de 7 en tot l’any i el seu repte és mantenir el nivell i qui sap si retornar a la categoria de 8. La Colla Castellera Jove de Barcelona no va poder revalidar el 4de8 estrenat la temporada anterior, però, en canvi va estrenar el 2de7 que va completar un cop. Van sovintejar més la gamma mitjana de 7 a l’espera de tornar als vuit pisos ben aviat.

Els Castellers de Badalona van coronar dos cops el 2de7 –no el carregaven des del 2015– però no van revalidar el 5de7 ni el 7de7. Els micacos, colla que va descarregar un 4de8 el 2016, van tenir el 4de7 amb l’agulla com a millor castell descarregat. Ampliar la gamma seria el primer pas per recuperar la seva millor versió.  Els Castellers de la Sagrada Família no van poder revalidar el carro gros de la temporada anterior i van coronar un 2de7  –tal com el 2017–. Van seguir dominant el 3de7 per sota i el retorn als vuit pisos –el 2016 van coronar fins i tot el 3de8– està al seu punt de mira. Els Castellers de Cerdanyola van coronar un cop el 2de7, que havien descarregat per primera vegada el 2017, i van millorar amb el 5de7. Completar de nou el seu sostre i recuperar el 7de7 són fites a assolir. Els Castellers de Castelldefels van coronar per primer cop el 2de7 –el seu sostre històric que havien provat el 2016 i als anys 90–. Els grocs van consolidar la gamma mitjana de set estrenada l’any passat. Completar la torre i aspirar al seu primer castell de 8 són les seves aspiracions. 

Els Nois de la Torre van revalidar el 3de7 per sota tres cops i van incorporar el 5de7 amb l’agulla. Els torrencs també van recuperar el 7de7 i van fer el primer intent de 4de8 de la seva història i un altre de 2de7 –que no coronen des de 1985–. Fer el salt als castells de 8 i recuperar la torre estan entre les seves voluntats. Els Margeners de Guissona sorprendre amb un 3de7 aixecat per sota –el seu sostre en les dues anteriors temporades estava en els bàsics de 7–. El 3de7 per sota no el feien des del 2015, any que també van fer el 2de7. Fer més castells de 7 és el primer pas per recuperar la colla de 8 que van ser.  Els Castellers de Cornellà van coronar el 3de7 aixecat per sota, recuperant el que no havien pogut mantenir l’any anterior. Van revalidar el 7de7 i millorar amb els castells amb agulla. Recuperar el 2de7, que no fan des del 2015, i fer el 4de8, que no carreguen des del 2002, són reptes de futur. 

Els Castellers del Poble Sec es van quedar un any més amb la gamma mitjana de 7: amb més 5de7 i recuperant el 7de7. La temporada va ser sensiblement millor per uns bandarres que havien sigut colla de 8 i que el 2015 van signar la clàssica de 8. Tornar al seu màxim nivell està encara lluny, però, haurien de començar a remuntar. Els Castellers de Mollet van ser una altra de les colles afortunades de la categoria: van estrenar la gamma mitjana de 7 amb castells com el 5de7, dos cops, i el 3de7 amb l’agulla que no havien fet mai. També van augmentar el nombre de bàsics de 7. Consolidar aquest nivell ja seria un pas endavant. Els Castellers d’Altafulla van mantenir-se en la gamma mitjana de 7 gràcies un únic 5de7 ––el 2017 n’havien completat dos i coronat un 4de7 amb l’agulla–. Recuperar les agulles i fer més castells amples com el 5de7 o el 7de7 –que no han provat mai i en canvi si el 2de7– seria el següent pas natural. La Colla Castellera de Sant Vicenç dels Horts va revalidar els castells de 7 amb l’agulla i va provar per primer cop el 7de7. El 5de7 no el fan des del 2016 és una assignatura pendent dels carallots. Els Castellers del Riberal van poder revalidar el 3de7 amb l’agulla descarregat, però no el 4de7 amb l’agulla que van coronar. Els nord-catalans van baixar en nombre de castells de 7, però el seu projecte segueix vigent i només els falta més regularitat. Els Margeners de Guissona van ser els altres afortunats i van estrenar categoria després de descarregar el 3de7 per sota.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: les colles de 8

Resum 2018: Les bàsiques de 9

Resum 2018: colles de gamma extra

Resum 2018: Colles de 10 i desfolrades