Ascens meteòric

El 2017 van descarregar el seu primer castell de 8 i l’any següent s’han folrat. Els Tirallongues han fet possible un somni inimaginable uns mesos abans en un dels casos d’ascensió meteòrica més rellevants dels darrers temps: els del Bages van culminar la temporada coronant el seu primer 2de8 amb folre. 

La temporada no va ser fàcil per als manresans, amb algunes baixes sensibles, i havent deixat el llistó molt alt en la campanya anterior: l’agost de 2017 van descarregar per primer cop el 4de8 –ho van fer a Millars (Catalunya Nord), una plaça en la qual tenen una relació especial– i al novembre van fer el primer i únic 3de8 dels seus 25 anys de vida. El 2017 va ser un any esplèndid amb sis 4de8, quatre 2de7 i un 3de8 –tot descarregat–. Superar aquest èxit era complicat i mantenir el nivell, tant o més. El 2018 van començar ben d’hora amb els castells de 8, ja el mes de maig. Per la Fira van completar el 4de8 i el 2de7. Al juny van portar el carro gros a Súria i Salt. Hi van tornar a l’agost a Tarragona, Vilafranca –on van fer un assaig de folre en acabar la diada de Cal Figarot– i a la seva Festa Major.  El setembre van passejar més cops el carro gros, a Avinyó i a Santpedor, i a l’octubre el van fer a la Fira Mediterrània i a Berga. L’11 de novembre, a la seva diada, van tornar-hi i a més es van folrar. 

Durant tot el curs van encadenar onze 4de8 i set 2de7 finalitzats amb èxit. A la Diada de la Colla, sense pressió i amb la confiança dels bons resultats van buscar la nova fita. No va ser al Concurs –on no hi van participar per la coincidència amb la Fira Mediterrània–, sinó a casa i amb una pinya poc experimentada per ser el primer. Atacar el primer folre i fer-ho amb el suport d’una colla de 6 i una altra de 7 no va passar desapercebut i va afegir més valor a la seva gesta. Els Tirallongues van coronar el 2de8 amb folre al primer intent i van il·lustrar una de les grans notícies positives de la temporada. Un nou efecte sorpresa, com el que van protagonitzar el 2017 quan van descarregar el seu primer 4de8 a la Catalunya Nord. 

La imatge d’un 2de8 amb folre dels esquimals és icònica i reveladora: els Tirallongues van rebre aquest mal nom perquè als anys 90 del segle XX eren la colla més al nord del país –Marrecs de Salt, Capgrossos de Mataró o Sagals d’Osona van sorgir més tard–. En l’actualitat Manresa, i la seva colla, són part central del món casteller, tot i trobar-se en una àrea poc propícia als castells. Arribar a fer folres per a una colla com els Tirallongues té un valor especial, si es té en consideració el nivell en el qual es movia la colla fins fa escassament tres anys. 

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca

L’elevat preu d’algunes caigudes

La remuntada

El gran salt

Cada any més i millor