Barcelona tira de veterania

Els Castellers de Barcelona han escollit Jaume Montolio com a nou cap de colla. És el relleu a un any complicat i una clara aposta per l’experiència. Ho fan en l’any del 50è aniversari de la colla degana de la capital catalana. Ho celebraran, entre d’altres, amb una macrotrobada al març i amb ganes de consolidar els castells de 9.

El cap de colla, Jaume Montolio, i el president, Ramon Gil, amb el logotip dels 50 anys dels Castellers de Barcelona

Jaume Montolio va ser cap de colla entre els anys 1994-1995, 2000-2001 i 2014-2015. L’última vegada que va ser al capdavant de la colla, els vermells van superar el llistó històric dels bàsics de 9 i van tastar la gamma extra: van provar el 4de9 sense folre i van descarregar diversos cops el 9de8. El nou cap de colla ha expressat la gran il·lusió que té per poder guiar la colla en aquest 50è aniversari. Ja ho va ser durant el 25è aniversari i vol tancar el cercle. En un any ple d’actes i actuacions importants, Montolio ha demanat un esforç extra als vermells per poder fer d’aquesta una gran temporada. És una aposta per la veterania en un moment en què moltes colles els costa trobar relleu. Montoliu ha dit que potser sí que costa que gent nova agafi responsabilitats i en aquest sentit ha assegurat que “si com a cap de colla puc fer que el jovent trempi i s’il·lusioni, per agafar els càrrecs més endavant, ja haurà volgut la pena l’esforç”.

Serà l’any del 50è Aniversari de la colla i és una temporada molt important per a ells. Vénen d’un any complicat –amb un sol castell de 9– però això no els ha fet perdre la il·lusió per encarar una gran temporada. El nou cap creu que si treballen com saben podran tornar a fer castells de 9 amb regularitat i perquè no tornar a buscar els gamma extra, Montoliu ha dit que “sé que hi ha potencial de sobres a la colla i tant la tècnica com la junta és prou potent per a fer una temporada que esperem que sigui per recordar”. En principi no hi haurà cap canvi en la manera de treballar i la tècnica espera que hi hagi una altra actitud: mirar cap a la banda positiva. L’aniversari pot servir com a catalitzador.

Durant la temporada, els vermells celebraran mig segle de castells a la ciutat de Barcelona duent a terme una sèrie d’actes destinats als seus castellers i al públic en general. Publicaran un llibre format per 50 fotos de pilars de 4 a llocs significatius de la colla o de la ciutat de Barcelona. També faran una exposició fotogràfica i convidaran les disset colles que tenen apadrinades a tot Catalunya (i Austràlia) a fer una diada conjunta que tindrà lloc el 17 de març a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm.

Perl que fa al calendari, concretament la Mercè, tot continua igual i seran presents a la diada de colles convidades: enguany amb Minyons de Terrassa i el retorn dels Castellers de Vilafranca. Per part seva, els Castellers de Barcelona, la idea és poder fer grans castells –l’any passat no van poder amb el castell de 9–.

Jaume Montolio és un veterà casteller i coneix la idiosincràsia castellera de la ciutat. El nou cap dels vermells veu que cada cop hi ha més colles, i que no poden créixer per falta de capital humà i ho ha justificat argumentant que “per sort o per desgràcia a la ciutat tenim molta oferta lúdica que impedeix que les colles puguin créixer”. Pel que fa al volum de diades a la capital ha afirmat que és bo que hi hagin moltes diades a la ciutat i que “ajuden a fer créixer les colles, donat que és un dels moments que et fas més visible”.

Barcelona té colla castellera des de fa 50 anys i actualment compta amb set colles convencionals en actiu, algun projecte embrionari més –com el dels Castellers de Nou Barris– i tres colles universitàries. És una de les places més actives del circuit casteller i com a ciutat va rebre el reconeixent d’Ambaixador de Castells en la passada entrega de premis de la Nit de Castells.

Articles relacionats:

Cop de timó als Bordegassos

Lligant caps per al 2019