Cada any, més i millor

Si a qualsevol aficionat tarragoní dels que no es perden cap diada a la ciutat li haguessin dit fa uns anys que la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau exhibiria amb assiduïtat els castells de 8 i, fins i tot, executaria folres, hauria tractat de boig al seu interlocutor. Els de la camisa verda de Tarragona van tancar la temporada 2018 amb divuit 3de8 (tots els que van provar els van descarregar) i set 4de8 descarregats, a més d’un coronat, el 2de8 amb folre que van estrenar i completar per Sant Magí, i un pilar de 7 descarregat –només el van completar set colles en tota la temporada–. Són uns números espectaculars i que mereixen una ovació si els situem en el seu context (fa només deu anys, els de Sant Pere i Sant Pau van tancar la temporada tenint com a sostre al 4de7 amb l’agulla).

L’extraordinària evolució que ha registrat la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau en els últims anys és producte d’una sèrie de combinacions perfectament traçades. La primera és la inversió en hores d’assaig. Els castells no surten perquè sí, sinó com a conseqüència de dedicació tècnica. Així és com fa uns anys van aconseguir fer-se amb el 2de7: a força d’assajar, assajar i assajar. La xarxa els va permetre descarregar-lo al local abans que a plaça i a partir d’aleshores només van necessitar constància i rigor per multiplicar-lo en les seves actuacions.

La segona causa és l’organització. Els de Sant Pere i Sant Pau van saber girar la truita i convertir-se en una colla ambiciosa tècnicament, però també socialment. Van implantar un sistema de funcionament efectiu, van elaborar campanyes innovadores i van dotar la colla dels mecanismes necessaris per ampliar el múscul.

I la tercera és la regularitat, que és la suma de totes les dues anteriors junt amb la fe i la confiança en les seves possibilitats. Quan fa cinc anys, la colla va iniciar el nou camí, ho va fer conscient que el creixement havia de ser progressiu i constant. L’any 2013, la regularitat amb el 2de7, sumada a l’atreviment per passejar el 5de7, tot i no disposar sempre dels recursos necessaris, els va obrir les portes als castells de 8, que van començar a treballar de valent al local. Primer va arribar el 3de8 (2014), després el 4de8 (2015) i a continuació el pilar de 7 amb folre (2016). Aquell mateix any van sumar vuit castells de 8, tots descarregats, que en van ser dotze la temporada posterior (també tots descarregats) per passar als 26 descarregats i un carregat del 2018. Els números parlen. I els fets també.

SANTI TERRAZA

Articles relacionats:

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca

L’elevat preu d’algunes caigudes

La remuntada

El gran salt