Cop de timó als Bordegassos

Els Bordegassos de Vilanova han renovat la seva direcció i han optat per la fórmula de dos caps de colla per primer cop. Combinaran l’experiència i la joventut amb dos homes de perfil jove i que plantegen un canvi radical en les dinàmiques d’assaig. La colla vilanovina també comptarà per primer cop amb una dona com a presidenta. Una aposta renovadora per canviar dinàmiques a la colla històrica.

Marcel Meya i Dani Ponce, els nous co-caps de colla dels Bordegassos

El principal canvi als de la camisa groc terròs serà la direcció tècnica col·legiada i que l’entitat serà presidida per Clàudia Roig –la primera bordegassa que presideix la colla–. En l’apartat tècnic han optat per la fórmula que s’estén de tenir dos caps de colla –fins fa pocs anys era normal la figura d’un cap i d’un sots-cap de colla–.

És la primera vegada que opten per dos caps tècnics i ho fan perquè aposten pel que defineixen com “intel·ligència col.lectiva” i en el treball en equip. Els dos caps són joves i diuen no tenir por a provar coses noves. Afirmen que han observat –al llarg dels anys– que en moltes ocasions el cap de colla cau en una mena de solitud –sobretot quan les coses no acaben de sortir– i consideren que és necessari tenir un company al costat amb qui “compartir les decisions, donar-se suport mútuament, contrastar perspectives…”. En aquesta mateixa línia també han optat pels lideratges compartits en els diferents equips tècnics: pinyes i canalla.

Els caps de colla. Dani Ponce, de 32 anys, porta a la colla des de l’any 1994 –fa 25 anys que hi és– i ha passat per totes les posicions del castell: des d’enxaneta fins al pis de terços. Habitualment, als castells de 8 ocupa la posició de quarts, però també va parar el pilar de 6 a terços fa dues temporades. Ponce ha estat cap de canalla i membre de l’equip tècnic. Marcel Meya, de 27 anys, porta a la colla des de l’any 2012 –va anar al folre de la torre de 8 que van descarregar al concurs–. Ve del món dels Falcons de Vilanova i ha estat cap de l’àrea social dels Bordegassos durant dues temporades i també ha estat membre de l’equip de pinyes. Ocupa posicions de pinya i de tronc. Des del 2014 ha fet de segon de tots els 3de8 i 4de8 que ha fet la colla.

Projecte rupturista. En Marcel Meya –cap de colla portaveu– ha assenyalat que plantegen un projecte d’una manera bastant rupturista, tot i que mantindran tot allò que es feia bé i funcionava. Meya afirma que no tenen por als canvis i a provar coses noves. El cap diu que és absurd “fer sempre el mateix i esperar resultats diferents”. La nova tècnica centrà el focus d’atenció en aquells aspectes que venen arrossegant des de fa anys i que els han dut a un cert estancament. Creuen que una de les claus principals per fer un salt qualitatiu és transformar l’assaig: introduir nova metodologia amb més dedicació, tecnificació, quantitat de proves, intensitat… També volen canviar les dinàmiques internes amb reunions periòdiques, anticipar-se als fets i avaluant la feina que es fa.

Fer la clàssica de 8 fins avorrir-la. El mandat de la nova junta és per dos anys –amb el vistiplau anual de l’assemblea– i des del nou projecte no es volen marcar objectius concrets. Tenen els següents propòsits: comptar amb set castellers per pis per fer castells de 8, tenir tres poms de dalt solvents i per últim fer més quantitat i qualitat de proves de pinya als assaigs. Els nous caps creuen que els castells arribaran sols si aconsegueixen aquests tres objectius. A nivell de castells insistiran molt amb la clàssica de 8. Estan convençuts que els dos castells bàsics de 8 i la torre de 7 són la porta a qualsevol castell superior. La torre de 8 amb folre i l’inèdit 5de8 podrien ser la recompensa a la feina ben feta. També volen recuperar el pilar de 6 i per això comptaran amb l’històric pilaner Marcos Montes com a cap de pilars.

Per el que fa al calendari, han intentat descongestionar-lo una mica i deixar alguns caps de setmana lliures per poder fer altres activitats. El 13 i 14 d’abril aniran a Andorra en el desplaçament més llarg de l’any. Enguany la diada de les Neus se celebrarà el 3 d’agost i com sempre serà la cita més esperada del calendari vilanoví.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Lligant caps per al 2019