El Concurs com a teló de fons

El Concurs de Castells ha estat el gran protagonista de les fotos que han participat en la categoria professional del VI Premi Repsol de fotografia castellera organitzat per la Revista Castells i patrocinat per Repsol. La imatge guanyadora és del fotògraf Emilio Barruz i està protagonitzada pel 2de9 amb folre i manilles dels Castellers de Sants al Concurs, amb un contundent i encegador raig de sol, que fa que tota la resta de la Tarraco Arena Plaça hi aparegui fosca.

60 imatges han participat en la categoria professional de la Foto de la temporada del premi patrocinat per Repsol. Es tracta d’imatges d’estils, enfocs i visions plurals. Si el gran protagonista del concurs popular va ser la canalla, en aquest ho és clarament el Concurs de Tarragona: quatre de les cinc primeres imatges tenen com a teló de fons la cita de la TAP; mentre que una altra és de Sant Fèlix. El jurat del concurs està compost per representants de les set colles que l’any 2018 van fer construccions de gamma extra.

La fotografia guanyadora és obra del fotògraf tarragoní Emilio Barruz, un clàssic dels anteriors concursos, habitual a les places i apassionat de la fotografia. La instantània està feta al Concurs de Castells de Tarragona del passat octubre i retrata una torre emmanillada dels borinots en el moment que s’obre el sostre de la TA, i el sol encega la construcció dels Castellers de Sants. Una part de la graderia, la resta de la plaça i la graderia hi apareixen pràcticament a les fosques.

La segona imatge classificada ha estat per Sergi Albertí, un altre habitual en algunes de les diades castelleres i seguidor de la Colla Joves Xiquets de Valls. A la imatge hi surt, imponent, el 2de8 sense folre que els vallencs van descarregar l’últim Sant Fèlix, feta des d’un dels portals del costat de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

La tercera és del fotògraf torrenc Rodrigo Sicília i mostra l’eufòria a la pinya de la Colla Vella després de descarregar el 4de9 sense folre el passat Concurs, amb els segons encara sobre la pinya. La quarta foto és de Laia Solanellas –fotògrafa que va quedar tercera en l’edició de l’any passat i que ha estat premiada en més d’una ocasió–, i mostra dues castelleres de la Jove de Sitges en la fase d’execució d’un 7de7 a la sessió de dissabte del Concurs. La cinquena és obra del reconegut fotògraf David Oliete, que va dirigir l’anunci de la passada edició del Concurs, i hi apareixen un casteller dels Xiquets i un de la Jove de Tarragona fent-se una emotiva abraçada a la TAP.

Els cinc guanyadors van recollir el seu premi a la XIII edició de la Nit de Castells, que es va celebrar el passat dissabte 15 de desembre al Centre Cultural de Valls. Els guanyadors de la categoria de votació popular del mateix concurs també van pujar a l’escenari per recollir els seus diplomes. El guanyador de la categoria professional rep 700 euros; el segon, 350; el tercer, 150, i el quart i el cinquè, 100 cadascun.

MANEL CARBONELL

Articles relacionats:

El 2de8sf de la Colla Vella, Lluís Lirón, el Vendrell i els Moixiganguers protagonitzen la Nit de Castells

La fita més solidària

Lluís Lirón: tota una vida fent castells