Els primers castells del 2019

Aquests dies arrenquen els primers assaigs de les colles que es lleven ben d’hora. Els Xiquets de Vila-seca, la Colla Castellera de Figueres i els Castellers de Mallorca han estat les colles més matineres en actuar i ja s’han vist els primers castells de 6 del 2019. Dissabte, a Gràcia, i diumenge, a Terrassa, s’alçaran més castells. L’any comença com toca: amb fred rigorós i amb ganes de castells.

Entre dissabte i dilluns han actuat aquestes tres colles i s’han vist els primers castells de l’any. De moment han estat castells de 6 i el primer castell de 7 no té amo.

Els Xiquets de Vila-seva van actuar dissabte a casa seva amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni i van fer el 3de6 amb l’agulla, el 3de6 i el 4de6. El diumenge va ser el torn de la Colla Castellera de Figueres que va anar a Espolla. Els merlots van fer –a la Fira de l’Oli i l’Olivera– el 5de6, el 4de6 amb l’agulla, el 3de6 amb l’agulla i el 4de6. Finalment, el dilluns, els Castellers de Mallorca van actuar a Palma en la diada de Sant Sebastià i van bastir el 3de6 amb l’agulla, el 3de6 i el 4de6. Les tres colles encapçalen un primerenc Baròmetre Casteller 2019.

4de6 dels Xiquets de Vila-seca

Són els primers castells del 2019. D’altres colles ja han fet pilars de 4 en aquests primers dies de l’any. Són les primeres aletes d’una pretemporada que s’allargarà fins a l’abril –enguany amb Setmana Santa just abans de Sant Jordi–. Dissabte hi haurà castells de 6 als Foguerons graciencs amb els Castellers de la Vila de Gràcia i diumenge els Castellers de Terrassa faran dos castells a la cursa popular Santi Centelles –en els darrers anys han fet castells de 7–.

Enguany el primer castell de 7 s’està fent esperar: l’any passat va arribar el 21 de gener de la mà dels Castellers de Terrassa i el 2017 va el 14 de gener per part dels Castellers de la Vila de Gràcia en la seva anada a Sa Pobla. En les darreres temporades el primer castell de 8 va arribar el febrer, per Santa Eulàlia, a Barcelona.

JORDINA ARMILLA

Foto portada: 4de6 dels Castellers de Mallorca (Clàudia Rincón)