Feina ben feta amb denominació d’origen

Els Castellers del Prat van ser uns dels noms propis de la temporada 2018. La colla blava va descarregar els primers castells de 7 del seu curt historial i van ser una de les tres colles (junt amb els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Castellar) que van aconseguir pujar de pis descarregat. 

Els Pota blava, renom que reben per la raça de pollastres autòctona del Prat, van esdevenir colla de 7 el 30 de juny a la seva quarta diada de la colla. Els del Prat van completar el 3de7 al primer intent i en companyia dels Castellers de Sant Adrià. Una bona mostra de la seva capacitat tècnica i de massa social. Un èxit casteller en la zona amb més densitat de colles, el Baix Llobregat, i amb l’inconvenient que no tenen local propi ni xarxa d’assaig. El castell de 7 del juny no va ser l’únic i la colla va confirmar l’ascens en diverses ocasions. A la seva Festa Major, al setembre, van completar novament el 3de7 i van estrenar el 4de7. A l’octubre van tornar a fer el 3de7 a Sant Feliu de Llobregat i a Castelldefels. En la darrera ocasió al novembre, a la trobada de colles del Baix Llobregat, van desmuntar els dos castells de 7 –els únics que no han descarregat i seguint sense haver caigut mai d’una construcció d’aquest nivell–. La colla del Prat va ser novament una de les més segures del món casteller i va caure un sol cop en tota la temporada 2018 (un 3de6 carregat) i també una sola vegada en tota la del 2017 (un 4de6 també carregat).

El cas dels Castellers del Prat de Llobregat recorda al dels Esperxats de l’Estany, que van esdevenir colla de 7 l’any 2017 amb sis castells de 7. La colla del Pla de l’Estany van confirmar la categoria en nou vegades l’any 2018. Els Castellers de Castellar del Vallès també van completar els seus primers castells de 7 durant el 2018, però ja els havien coronat el 2017. Són les colles més petites emergents de la Zona No Tradicional i que donen fe que amb assaig i seny es pot avançar a bon ritme. No és gens fàcil en llocs on l’activitat d’una colla pròpia és nova. El Prat no és una plaça castellera nova, s’hi han fet grans castells i és plaça de 9 des del 2014, l’any de constitució de la colla local. La millor actuació dels seus castellers va ser el 29 de setembre, per la Festa Major, amb els dos bàsics de 7 i en companyia dels Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró –que van fer el 3de9f cadascuna– i els Castellers de Cornellà –que històricament havien fet de colla amfitriona–. Al Prat se celebra diada castellera per Festa Major de forma continuada des dels anys 90 del segle XX, però hi ha actuacions antigues documentades l’any 1931 i 1947. 

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca

L’elevat preu d’algunes caigudes

La remuntada

El gran salt

Cada any més i millor

Ascens meteòric

Tocats per la Tramuntana… i Torredembarra

Estrenar condició per partida doble