L’elevat preu d’algunes caigudes

La diada de Tots Sants, que servia per acabar la temporada dels Castellers de Vilafranca, es va convertir en un fidel reflex de l’estat de la colla durant l’any: van descarregar-hi el 3de10fm (el quart de la temporada) i la tde9fm (la dotzena del 2018), però es van mostrar impotents davant els reptes del 2de8sf i del 5de9f, que van quedar en intent. Impotència és una bona paraula per descriure les sensacions que donaven els Castellers de Vilafranca en moltes places on altres anys havien arrasat, i en les que el 2018 no van poder ni tan sols plantejar una actuació amb opcions de victòria. De fet, l’actuació més sovintejada pels verds durant el 2018 en moltes places de compromís va ser la de la tríada td9fm, 3de9f i 4de9f, vista a Tarragona (diada del Pla de la Seu i Primer Diumenge de Festes), l’Arboç. El Catllar, la Bisbal del Penedès i Mataró. És cert que van ser els únics en descarregar el castell de 10, i fins a quatre vegades, i que fer dotze torres de 9 en una temporada és un registre espectacular. Però al sarró quedaven castells que havien estat emblema de la colla, com el 3de9fa i el 4de9fa, ni tan sols intentats, o el pde8fm, que només van carregar un cop i descarregat un altre. Quan d’aquí a uns anys es repassi la història estadística de la colla, quan s’arribi el 2018 els estudiosos s’hauran d’aturar i preguntar-se què va passar aquell any.

Més enllà de problemes de fons difícils d’analitzar, tres caigudes van tenir uns efectes demolidors en l’estratègia de la temporada de la colla per les lesions que van ocasionar i que van afectar de manera especial els poms de dalt. Es va pagar cara la caiguda del 3de8a a Berga el 27 de maig; la del 3de9f a casa, a Cal Figarot, l’11 d’agost; i la del pilar de 8 amb folre i manilles carregat a la Bisbal del Penedès quatre dies després. La colla es va quedar literalment sense alternatives, sense gairebé marge de maniobra per als poms de dalt, de manera que l’estratègia del calendari va quedar molt afectada i les possibilitats a les diferents places molt reduïdes si es té en compte el potencial de la colla en anys anteriors. Van ser caigudes per les que la colla va pagar un preu molt elevat.

I pel que fa als problemes de fons, qüestions com la falta de camises en determinades diades, la dificultat de motivar una colla que ho ha fet i ho ha tingut tot i, en general, l’exigència que suposa lluir la camisa, a més d’altres qüestions més intangibles podrien sumar-se com a causes que poden explicar les xifres de l’any i, sobretot, les sensacions que va generar la colla durant la temporada.

FRANCESC DOMÈNECH

Articles relacionats:

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca