Les colles es formen en Suport Vital Bàsic

Comptar amb coneixements de primera atenció sanitària és essencial, no només per a l’activitat castellera, sinó també per a la vida quotidiana. Per aquest motiu, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha promogut tres sessions de formació en Suport Vital Bàsic (SVB) i atenció al pacient traumàtic casteller. Les formacions s’han celebrat a Tarragona, Barcelona i Vic i hi han participat castellers d’una trentena de colles convencionals i universitàries.

Reconèixer els signes de gravetat i tenir una formació bàsica és imprescindible per poder realitzar accions i prendre decisions que millorin el pronòstic vital d’un lesionat després d’un accident greu. Disposar d’una persona o equip de persones entrenats per actuar en cas necessari dóna, a més, confiança i tranquil·litat als que participen en l’art de fer castells.

Des de la CCCC segueixen apostant per la formació en diferents àmbits relacionats amb la prevenció i la salut. Per això van programar tres sessions d’un curs específicament dissenyat per a castellers. Els formadors han estat castellers o personal sanitari habituat a l’activitat castellera i s’ha tingut
especialment en compte fer un curs orientat a les situacions més freqüents tant a assaig com a plaça, i considerant els materials disponibles propis dels castells. El curs estava destinat a tots aquells castellers que volien tenir coneixements de SVB, així com a aquells que ja en tenen però que volien fer una aproximació més castellera.

Els objectius eren formar persones en SVB i en atenció al pacient traumàtic casteller; donar recursos per a realitzar embenats i immobilitzacions a plaça i a assaig en cas de caiguda; i simular situacions d’accident casteller i posar en pràctica en treball en equip.

Moltes colles del món casteller compten amb persones amb coneixements mèdics i d’atenció de primes auxilis. Ara en són més amb aquesta iniciativa. A causa de la gran demanada s’han acabat celebrant tres sessions i en aquesta convocatòria hi han participat castellers de 29 colles:

Arreplegats de la ZUCastellers de SantsMinyons de Santa Cristina
Castellers d’AndorraCastellers de ViladecansMinyons de Terrassa
Castellers de BarcelonaCastellers del Poble SecMoixiganguers d’Igualada
Castellers de Caldes de MontbuiCastellers del Prat Nois de la Torre
Castellers de CerdanyolaColla Castellera de FigueresSagals d’Osona
Castellers de la Sagrada FamíliaColla Castellera de Sant VicençSalats de Súria
Castellers de la Vila de GràciaColla Jove Xiquets de TarragonaXerrics d’Olot
Castellers de MolletColla Joves de Castellers de SitgesXiquets del Serrallo
Castellers de Montcada i ReixacEsperxats de l’EstanyXoriguers de la UdG
Castellers de SabadellManyacs de Parets

El proper dissabte 9 de febrer se celebraran a Gràcia les XXIII Jornades de Prevenció de Lesions del món casteller.

JORDINA ARMILLA

Fotos: Castellers d’Andorra