Ningú com la Vella

Ningú no va aconseguir assolir durant la temporada del 2018 la gamma de castells que pot lluir la Colla Vella. El catàleg de recursos dels rosats va quedar demostrat durant una temporada en la qual, a més, estrenava un castell–el 2de8sf descarregat– que esdevindria clau per aconseguir l’objectiu que s’havien marcat per al 2018: la victòria al Concurs divuit anys i nou edicions després de l’últim cop. Això implicava mantenir i millorar el nivell de les últimes temporades i aprofitar la desacceleració viscuda a Vilafranca. La Vella del 2018 té anotada la millor actuació de l’any (la del Concurs) i dos dels tres castells assolits més difícils: el 2de8sf i el 4de9sf. La temporada acabava deixant pendent el castell de 10 descarregat, al qual li feia l’aleta en dues ocasions, a la Firagost i al Concurs, sense aconseguir descarregar-lo. 

2de8sf de la Colla Vella al Concurs (F. Fèlix Miró)

Al pati d’assaig de la Colla Vella quedaven deures pendents a final de temporada. Els assajats 3de9fp i 9de9f no es van mostrar a plaça, i el 2de9fsm i el 3de9sf quedaven en intent per Santa Úrsula, i el 4de10fm per Santa Tecla. I un altre castell ni es va tocar en tota la temporada: el 2de9fm. Per alguns, aquesta absència és una de les explicacions dels problemes amb els castells de 10 intentats. Tots aquests castells representen el marge de millora de la Colla Vella de cara al futur, perquè el domini demostrat a la resta de la gamma va ser més que notable, i donaven a la Vella el lideratge del món casteller durant la temporada. 

El potencial de la Colla Vella es va demostrar ben aviat, i potser la imatge dels dos castells de 9 simultanis a la tercera ronda de la diada de Sant Joan en són la prova més evident. Una de les claus de la temporada rosada va ser la gestió del calendari, que els va permetre afrontar les grans diades amb més seguretat: el 5de9f de la Selva del Camp, el 3 de juny, i la clau psicològica del 2de8sf que ningú no esperava a Vilallonga del Camp, el 29 de juliol, es convertien en moments clau de l’any, especialment aquest darrer. El 2 net donava credibilitat a les opcions de la colla de cara al Concurs i, a més, permetia desactivar la gran arma de l’eterna colla rival, la Joves, gran dominadora d’aquest castell la temporada anterior. 

3 i 4de9 amb folre simultanis de la Vella per Sant Joan (F. Francesc Domènech)

La temporada no va ser fàcil, tal com es va veure al primer diumenge de festes de Santa Tecla amb la caiguda del segon intent de 4de10fm. La lesió de Joan Ibarra, casteller de tronc dels indiscutibles, va obligar a redissenyar els castells que havien d’anar al Concurs. La política de generar fons d’armari per poder disposar d’alternatives quan arriben dificultats demostrava una eficàcia a l’abast de molt poques colles. El 2018, doncs, ningú com la Vella.

FRANCESC DOMÈNECH