Saba jove a Manresa

Els Tirallongues de Manresa segueixen apostant per una direcció tècnica jove. Aleix Botanch, de 20 anys, rellevarà de cap a Gisela Racero, que ha estat cap de colla els darrers quatre anys i que va accedir al càrrec amb 24 anys. El jovent empeny i la colla manresana viu el seu millor moment, consolidada en els vuit pisos.

Els Tirallongues fa 26 anys que fan castells i en fa 20 i escaig del seu primer 4de8. És una colla relativament jove –i els seus dirigents més–. El nou cap de colla, Aleix Botanch, no havia nascut que va néixer la colla i just mesos abans de quan van tastar els vuit pisos per primer cop. És saba jove manresana: el nou cap porta quatre anys i mig fent castells i ha parat el 4de8 i la torre de 8 amb folre a segons. És l’aposta tècnica de la colla de la camisa ratllada i que dóna continuïtat dels cinc anys de creixement que els ha permès consolidar-se com a colla de 8 i fins i tot coronar una torre folrada.

Els de la Catalunya Central fa uns anys que creixen de forma sostinguda i la colla té ganes de seguir creixent i assolir noves fites. La idea del nou cap és la de seguir amb una filosofia molt semblant a la dels anys anteriors: tindran l’anterior cap a la tècnica com a sotscap de colla. A escala d’objectius concrets volen recuperar el 3de8 i completar per primer cop la torre de 8 amb folre. L’any passat no van trobar una bona alineació en el tronc per al 3de8 i van aparcar-lo. En canvi van dominar a plaer la torre de 7 que va tenir el seu premi en forma de 2de8f carregat a final de curs.

L’evolució de la colla ha estat progressiva en els darrers anys. El 2015 van recuperar el 2de7, el 2016 van cornar el 4de8, el 2017 van conquerir el 3de8 –completant la clàssica de 8– i l’any passat van folrar-se per primera vegada.

La colla també té potencial per créixer en l’àmbit social. Segons ha explicat el nou cap, Aleix Botanch, la gent de Manresa coneix cada cop més de la seva existència i surten a veure’ls a les places i ha afegit que “és un procés lent, però, a Manresa cada cop es comença a saber i a parlar de nosaltres”. Fruit d’això, en els darrers anys han entrat molt castellers nous a la colla i això indica que tenen potencial per créixer.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Tirallongues i Capgirats donen la sorpresa

El moment històric dels Tirallongues