Temps de racionalització

Trenta-nou poblacions van veure grans castells durant el 2018. Setze d’aquests municipis van acollir castells de gamma extra i en vuit localitats comptades es va gaudir de castells de la màxima categoria. És el mapa sorgit dels resultats del 2018 i que dibuixa un territori casteller molt repartit.

El Catllar, el Vendrell, la Bisbal, Tarragona, Valls, Vilafranca, Vilallonga, i Vilanova van presenciar la fites més grans de la temporada –al Catllar i a Vilallonga per primer cop un castell desfolrat–. Torredembarra va viure el seu primer gamma extra descarregat i a Selva del Camp una aleta extra per primer cop. A Llorenç del Penedès es va superar per primer cop el llistó del 3de9f amb un 9de8.

La temporada passada no va ser un any d’abundància, tot el contrari, amb menys grans realitzacions i menys places afortunades. La pluja també va aigualir la festa en més d’una ocasió i Girona –per exemple– es va quedar sense grans castells. El 3de9 amb folre va tornar a ser el comú dominador i va ser present a gairebé totes les grans places. De les 39 places de 9 tan sols Esplugues de Llobregat i la Selva del Camp van tenir d’altres grans castells i no el castell més comú. En total es van veure 263 grans castells en tota la temporada i dels quals un total de 110 van ser 3de9f –el 2017 se’n van fer 116–. Per tant aquesta no va ser la gran diferència entre 2018 i 2017. El 4de9f va passar dels 73 de fa dos anys a 47 en el curs passat. Les manilles també van baixar considerablement: dels 60 emmanillats del 2017 a 41 durant el 2018 –la xifra més baixa dels darrers quatre exercicis–.

La previsió de cara al 2019 és que la tendència sigui la dels darrers tres anys: amb una reducció del nombre de grans castells alçats. Enguany no és any de Concurs i tot apunta que l’esgotament després d’anys d’abundància fa que el món casteller camina cap a un període de racionalització de l’activitat. Això es pot traduir en menys assiduïtat d’afrontar reptes entremitjos: amb un major treball a l’assaig i menys insistència a la plaça de cara a reptes majors. El descens amb el 4de9f o amb els castells emmanillats són un exemple de la dificultat a l’hora de reunir efectius per muntar grans peus.

JORDINA ARMILLA

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca

Resum 2018: colles de 10 i desfolrades

Onze grans cites superades