Tocats per la tramuntana… i Torredembarra

La colla guanyadora de la primera de les tres sessions del Concurs de Castells del 2018 ha estat també la que ha obtingut el Premi Descarregat, que concedeix la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya, en el marc de la Nit de Castells, a la colla que ofereix més seguretat al mateix temps que exhibeix millora en els seus registres. El 2018 va deixar un doble premi per a la Colla Castellera de Figueres, que il·lustra els resultats que està recollint una formació que va a velocitat lenta, però segura i sense aturar-se.

L’any 2016, els de l’Empordà van descarregar la seva primera torre de 7, una construcció que havien coronat en dues ocasions en la seva primera època d’èxits (2000-01), quan també van carregar el pilar de 6 en quatre ocasions. Va ser a Torredembarra, tot i que va resultar insuficient per guanyar la primera de les tres cites del Concurs, ja que els Castellers de Badalona van plantar el que fins ara ha estat el seu únic 4de8. La torre de Figueres, però, no va tenir continuïtat, ja que l’any següent l’únic cop que la van provar els va quedar en intent. Però el 2018 va aconseguir reconduir la situació i, gràcies de nou a la cita de Torredembarra el 2de7 va tornar als registres del merlots, que la tornarien a descarregar a la seva diada.

El 2018 va ser el millor any dels de Figueres. I el mèrit és doble perquè no van caure ni un sol cop. És a dir, van progressar i ho van fer amb seguretat. També van estar treballant el 4de8, però, en aquest cas, no van poder arribar a temps per portar-lo a plaça. Aquest serà el proper repte de la colla i el moment en què realment mesuraran la seva capacitat per fer un salt endavant.

Els de la camisa morada formen part del grup de colles que en els darrers anys ha aconseguit millorar registres i créixer socialment gràcies a la implantació de noves dinàmiques de funcionament. L’aposta per l’assaig i l’execució d’estratègies d’implantació social en un territori on els castells es veuen com una cosa llunyana i impròpia de la zona els ha permès millorar els seus registres, aconseguir noves fites i encara el futur amb confiança i optimisme. El quàdruple premi del 2018 (Concurs de Torredembarra, Premi Descarregat, millor temporada i cap caiguda) constitueixen un bon aval perquè el camí continuï tenint recorregut.

SANTI TERRAZA

Articles relacionats:

Ningú com la Vella

Caviar amb Xibeca

L’elevat preu d’algunes caigudes

La remuntada

El gran salt

Cada any més i millor

Ascens meteòric