Tres noves colles truquen a la porta

El 2019 donarà la benvinguda a, com a mínim, tres colles noves, que amplien encara més el mapa i que sumen una nova comarca al territori casteller, la Cerdanya. La Colla Castellera de Cerdanya, els Castellers de la Selva i els Xiquets de Torredembarra tenen la l’objectiu de fer el seu bateig durant el primer semestre del 2019 i presentar-se en societat. Amb aquestes tres noves el llindar de les colles convencionals se situa en el centenar, a les quals cal sumar les universitàries i les de l’estranger.

En les darreres set temporades, més d’una trentena colles han formalitzat l’ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Després d’anys d’intensa productivitat en la creació de colles –el 2013 se’n van fundar una quinzena–, les tres darreres temporades, els naixements han baixat notablement: el 2016 no se’n va crear cap (sí a l’estranger), el 2017 es van presentar els recuperats Castellers de Sarrià i els Castellers de l’Adroc –a més dels Castellers de Madrid a l’exterior– i l’any passat, l’única colla que va formalitzar el seu ingrés van ser els Castellers de Mediona, la tercera colla de l’Alt Penedès.

A Llívia, a finals de juliol del 2018 es va promoure la creació d’una colla castellera, la primera de la Cerdanya. En aquesta població van començar els assaigs i hi van ser fins a finals de novembre, quan per problemes d’horaris al pavelló on assajaven i diverses desavinences amb l’alcalde van acabar fent decidir a la colla canviar de població. Llívia va perdre la flamant colla en procés de gestació i Alp la va saludar.

Actualment, el grup està format per una vuitantena de persones, la majoria de la Cerdanya, “tot i que també tenim un petit grup de temporers, que treballen a la comarca durant la temporada d’hivern”, apunta el seu president, Joan Troyano. Han rebut suport en temes de formació de les colles d’Andorra i de Berga, que seran les colles que els apadrinaran. Als assaigs ja han fet els primers castells de 5 nets, i volen fer el bateig a Alp durant el mes de juny. “Farem el bateig amb camisa de color blanc, però ja tenim ganes d’estrenar la de color verd-blau”, afegeix Troyano.

A Santa Coloma de Farners, a principis d’estiu del 2018, un grup de persones es van reunir per crear la primera colla 100% de la comarca de la Selva (els Castellers de les Gavarres estan a cavall de la Selva i el Gironès). Amb el nom dels Guillats de la Selva, la colla va començar a assajar i preparar el cos social per dotar-se de l’estructura necessària. El novembre ja van presentar els estatuts i l’acta de la fundació a la Generalitat

El cens dels Guillats se situa en prop de la vuitantena de persones: “som molt conscients que necessitem arribar a més gent. La colla ja treballa en un full de ruta enfocat a aconseguir-ho”, explica Santi Avellaneda, secretari de la junta. Per entrar a la Coordinadora necessiten dos padrins: “Tenim una llista de cinc o sis candidats. A causa de la proximitat hem rebut molt suport dels Castellers de les Gavarres en els assaigs, però també hi ha d’altres colles a les contrades”. La nova colla de la Selva té previst presentar-se aquesta temporada.

A Torredembarra, en plena Zona Tradicional, estan tenint més problemes dels previstos per crear la segona colla amb una població amb gran tradició castellera, però amb només 15.000 habitants. Els Xiquets de Torredembarra neixen a partir d’una escissió dels Nois de la Torre, la mítica colla fundada el 1975 que actualment viu el que probablement és el millor moment. Els Xiquets van començar amb dificultats, però la persistència els ha fet aplegar un nombre suficient de castellers per tirar endavant i creuen que Torredembarra està capacitada per tenir dues colles castelleres.

Els principals problemes, però, els tenen en la cerca de dos padrins, un requisit necessari per ingressar a la Coordinadora i, per tant, participar en l’imprescindible sistema d’assegurances i prevenció. “Hem contactat amb 34 colles: algunes no s’han molestat a respondre, altres ens han dit que no per diferents motius i, fins i tot, des d’alguna colla ens han intentat fer veure que hem de desistir de les nostres intencions”, apunta un portaveu de la colla. Aquests obstacles han fet variar els seus plans. “Tot i que teníem un planning d’actuacions força intens per aquest 2019, el fet de no tenir assegurança ens ha deixat fora de lloc i, de moment, ja hem hagut de renunciar a una actuació prevista per aquest mes de gener”. La colla del Baix Gaià no perd la il·lusió i confien que “algú apostarà finalment per nosaltres”.

A Barcelona hi ha altres colles en fase inicial de gestació i que confien efectuar els tràmits administratius per passar a ser una futura colla durant aquest 2019. Es tracta dels Castellers de Nou Barris, els Castellers d’Horta i els de l’Esquerra de l’Eixample. La ciutat ja té set colles, la darrera de les quals els Castellers de Sarrià, que es va refundar fa dos anys.

MANEL CARBONELL