A Sants es reparteixen la feina

Els Castellers de Sants han renovat la tècnica i han optat per primer cop per dos caps de colla: Ariadna Vàzquez i Pol Batlló. Per primer cop una dona serà cap dels borinots, en una tasca compartida, com també ho serà la presidència a tres. Feina repartida per recuperar el bon to, la gran efectivitat, després d’un mal final de temporada.

El binomi dels Castellers de Sants de caps de colla el formen Ariadna Vàzquez –sots cap de colla 2013-2016, canalla en els inicis de la colla i actualment crossa de folres i/o manilles i mare de canalla–. Pol Batlló és casteller de tronc –quint i/o quart de castells de 9– i ha estat a l’equip de troncs. Ells dos coneixen prou bé la colla i podien haver estat caps de colla individualment però hi ha diversos motius que els han fet decidir per la responsabilitat compartida.

Segons han explicat, els caps de colla, hi ha una gran dificultat en trobar relleu en els càrrecs de responsabilitat i assegurar la màxima participació en les diferents tasques de la colla. És un fet que pateixen moltes colles i al qual no són aliens. Per als nous caps, els castells han agafat una dimensió enorme en molts aspectes i això fa que cada vegada costi més trobar persones disposades a assumir responsabilitats. La fórmula compartida, apunten, ho fa més atractiu i portable. En el seu cas han vist necessari adaptar el funcionament a la realitat de la colla i és per això que han buscat alternatives al nostre funcionament intern: començant pel tàndem de caps de colla i seguint per una presidència col·legiada en tres àmbits diferenciats.

Els Castellers de Sants vénen d’uns anys molt potents i des de la junta creuen que tenen potencial per seguir creixent –tan tècnicament com social–. Són una colla que arrossega moltes camises, tant als assajos com a les actuacions, i en aquest sentit pensen que estan en la bona direcció: valorant els resultats, l’arrelament a un barri, les ganes, la capacitat, etc. Per això estan tranquils, però, també reconeixen que durant l’últim tram de la temporada passada van mostrar dificultats: per superar-adversitats i mancats de recursos en certes posicions –sobretot tronc i canalla–. En aquest sentit assenyalen que, en els darrers anys, han anat perdent peces claus sense aconseguir relleus amb les mateixes capacitats.

A partir d’aquesta lectura de la situació actual, els borinots, encaren dos anys disposats a mantenir el màxim nivell possible amb el 3de9f i el 4de9f com a pal de paller, seguir amb el bon treball aconseguit amb 2de9fm i treballar per recuperar el pilar gran. Però, sobretot, volen plantejar uns assaigs enfocats a generar nous recursos en totes les posicions del castell: especialment de tronc i canalla. En aquest aspecte creuen que, si aconsegueixen això, els permetrà encarar el futur en les millors condicions possibles.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

La Jove no renuncia a res

El relleu il·lusionant dels Nens

Saba jove a Manresa

Dones que porten el pes

Barcelona tira de veterania

Cop de timó als Bordegassos

Lligant caps per al 2019