Dies de germanor

El darrer cap de setmana de febrer ha estat de germanor. Berga ha acollit el Torneig Casteller de Futbol, amb triomf de la Colla Vella, i a Montserrat s’ha fet una actuació en clau d’agermanament de la llengua catalana.

Aquest diumenge ha tingut lloc una actuació carregada de simbolisme. S’han alçat castells i muixerangues a Montserrat en el marc de la celebració de la renovació de la Flama del Canigó. Catalans –del nord i del Principat– i valencians han protagonitzat la diada i una estampa d’unitat amb un castell conjunt. Els Castellers de Terrassa han estrenat el 5de7, que ha estat el castell més gran. Els Castellers del Riberal han fet el primer 2de6 de l’any, han estrenat el 3de6 amb l’agulla i han desmuntat el pilar de 5 –el primer que provaven aquest 2019–. Els Pallagos del Conflent han desmuntat dos cops el 3de6 en la seva primera actuació de l’any. Els nord-catalans no van baixar tots perquè els coincidia la cita montserratina amb la convocatòria de protesta a Cotlliure per la prèsencia del president espanyol. La Muixeranga de la Plana, de Castelló, va fer figures del repertori valencià i van participar en el castell de germanor.

El dissabte es va fer a Terrassa una taula rodona sobre la cultura popular i la llengua a la Catalunya Nord amb la participació de destacats membres de les colles nord-catalanes.

El cap de setmana ha estat intens a Berga. La celebració del 18è Torneig casteller de futbol ha aplegat més de 1.000 participants d’un cinquanta de colles. La final la van jugar la Colla Vella i els Minyons de Terrassa. Els vallencs es van imposar per 3 a 0 a la final. El tercer lloc va ser per als Castellers de Vilafranca i el quart per als Moixiganguers d’Igualada. El trofeu a la millor afició se’ls van endur els Castellers de la Sagrada Família.

Durant el cap de setmana s’han disputat a Berga un total de 160 partits de futbol-sala i d’altres actes paral·lels en un ambient de germanor castellera de pretemporada. El 2020 seran els Xiquets de Tarragona els encarregats d’organitzar l’esdeveniment esportiu.