Els Xicots són diferents

Els Xicots de Vilafranca són una colla peculiar: ells mateixos fan campanya dient que són únics. Gabi Molero torna de cap de colla i afronta la segona etapa amb ganes de revertir la situació de la colla vermella. L’any passat van perdre potencial i molta gamma, que esperen recuperar amb la rauxa que els caracteritza.

Els Xicots de Vilafranca tenen una història plena d’alt i baixos: una muntanya russa que sempre han sabut remuntar amb enginy i coratge. Enguany fa 20 anys que van completar el seu primer castell de 8 i en farà tres que van descarregar el castell de 9 i van guanyar el Concurs de dissabte. L’any passat, però, van quedar-se amb els castells de la clàssica de 8 i va tocar fons –va ser després d’un 2017 en què ja havien anat de més a menys–.

La setmana passada van escollir nova junta i esperen remuntar un cop més. Els caps visibles de l’operació són dos veterans de la colla: en Gabi Molero de cap i Xavi Llenas de president –aquest ja ho va ser fa 20 anys–. Molero va ser cap el 2017 i torna al davant de la tècnica –l’any passat no va poder exercir el càrrec per raons laborals–. L’objectiu de la nova direcció és recuperar gamma, però, no a qualsevol preu.

Serà una operació complexa perquè la colla ha patit baixes sensibles en els darrers temps. Tot i això confien en la rauxa que els caracteritza i que segons ells els fa una colla diferent de la resta del món casteller. Per al nou cap, Gabi Molero, l’any passat van coincidir molts factors que van fer que la temporada no resultés bé: canalla gran, cansament dels membres de la colla i –segons ha reconegut el nou cap– que es va voler estirar més el braç que la màniga. Des de Cal Noi Noi consideren que com a colla diferent que són, després d’anys de pujada, la davallada es va notar més.  

Enguany tenen com a primer objectiu els castells de la clàssica de 8: és la gamma que volen sovintejar i que els permeti aspirar a quelcom més. La torre de 8 amb folre, el 7de8 i el 5de8 són castells que tenen al cap, però, per això hauran de trobar recanvis per suplir baixes. Tampoc no deixaran ‘assajar els castells de 9, sense voler dir que aquest any  els provaran, no  es volen obsessionar amb cap castell.

Els Xicots han dosificat el seu calendari i han programat 29 actuacions –una desena menys que l’any passat– i tindran tan sols un doblet en tots el curs i faran dos períodes de vacances. A l’abril aniran a Andorra i Mallorca i enguany la Diada del Roser torna al format de diumenge al migdia. També destaca la gran relació que mantenen amb la Jove de Sitges que farà que els Xicots actuïn tres vegades a la vila del Garraf: Sant Bartomeu, Santa Tecla i a la diada de la colla sitgetana.

Articles relacionats:

El coixí dels matalassers

A Mataró toquen de peus a terra

La Jove no renuncia a res

El relleu il·lusionant dels Nens

Saba jove a Manresa

Dones que porten el pes

Barcelona tira de veterania

Cop de timó als Bordegassos

Lligant caps per al 2019