28A i 26M, dates afectades

La convocatòria de les eleccions espanyoles afecta de ple l’inici de la temporada regular. Serà el diumenge després de Sant Jordi i estan previstes diverses actuacions d’arrencada de curs. Al maig hi ha una nova convocatòria electoral i les colles hauran de sortejar novament les possibles afectacions.

Enguany, Sant Jordi escau en dimarts, just després de Setmana Santa, i per al diumenge següent s’han convocat eleccions a les Corts i el Senat espanyol. El 28 d’abril serà data electoral i punt de partida de la temporada castellera: l’inici oficiós de la temporada regular.

A Vilanova hi ha la tradicional diada de Sant Jordi amb els Bordegassos de Vilanova i de colles convidades els Castellers de Barcelona, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i els Minyons de Terrassa. L’únic canvi serà que la muixeranga Conlloga de Castelló –que actua el dissabte 27 d’abril a Vilanova– tornarà el mateix dia i no es quedarà el diumenge doblement electoral al País Valencià. A Igualada celebraran l’aniversari dels Moixiganguers d’Igualada, Castellers de la Vila de Gràcia i Castellers de Sant Cugat. A Altafulla han d’actuar els Nens del Vendrell, els Xiquets de Reus i els amfitrions Castellers d’Altafulla. A Martorell, a la tarda, actuaran els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Santpedor i els Castellers d’Esparreguera. Són algunes de les cites que se celebraran malgrat la coincidència amb la jornada electoral. Amb la Setmana Santa i les eleccions generals, el mes d’abril, quedarà afectat d’alguna o altra manera –assaigs i actuacions–. En algun cas són dates inamovibles: com la sortida prevista a l’estranger dels Xiquets de Tarragona, del 26 al 28 d’abril a Copenhaguen, o la Diada de l’Àngel a Palma –que s’escau sempre el diumenge després de Sant Jordi– i on havien de desplaçar-se els Xicots de Vilafranca que han cancel·lat el viatge. Els mallorquins no tenen colla convidada de moment. Els Xics de Granollers tenen programada una actuació a Madrid en motiu de la diada de la Colla Castellera de Madrid, que segueix endavant.

El 26 de maig tornarà a ser una data afectada. La convocatòria d’eleccions municipals i europees s’escau en el quart diumenge de maig: un cap de setmana de plena activitat a la plaça. Per aquell dia hi ha prevista la Diada de Can Bandarra amb els Castellers del Poble Sec com amfitrions i els Castellers d’Esplugues i Bordegassos de Vilanova.

Són alguns casos en que les colles hauran de preveure possibles afectacions: membres de les meses electorals, treballadors al servei de la cita electoral o afectació de l’espai públic. Castells i urnes tornen a coincidir: quan és a principi de temporada no semble tan greu. Quan es tracta de final de curs és diferent i s’han buscat dates alternatives.

JORDINA ARMILLA