Els gausacs volen gaudir fent castells

Els Castellers de Sant Cugat han escollit aquest dimarts la nova junta per als dos propers anys. Els gausacs han reformat els estatuts per tornar als mandats de 2 anys i han escollit a Martí Vinyes com a nou cap, deixant de banda la bicefàlia dels darrers anys.

Martí Vinyes, nou cap dels gausacs (foto: Berta López)

Tot i que fa dies que assagen i ja han sortit a plaça aquest any, els Castellers de Sant Cugat, han tardat en oficialitzar la nova junta de la colla. A l’assemblea del 2 de febrer van ajornar l’elecció i aquest dimarts van ratificar els nous noms al capdavant de la colla: Martí Vinyes de cap de colla i Santi Pie de president.

En Martí Vinyes va entrar a la colla fa set anys i ha format part de l’equip de canalla i de troncs. Fonamentalment ha estat un home de posicions a la pinya (lateral i agulla), tot i que també ha pujat al tronc a part de castells assolits per la colla.

Els integrants de la nova junta tècnica i administrativa van estimar que necessitàvem una mica més de temps –al febrer– per acabar de completar alguns equips i per tal de poder generar un projecte motivador i que els fes sentir còmodes treballant.

Aquest cop han optat per un sol cap de colla. Des de la seva fundació, el 1996, han tingut més anys amb dos caps de colla que no amb un de sol. Ara ho portaven fent des del 2015. El nou cap, Martí Vinyes, ha explicat que al final el que importa és que s’ha de trobar un model de treball amb el qual sentir-se còmode. A la colla de Sant Cugat moltes vegades han optat per la bicefàlia per tal de poder repartir les feines i les preses de decisions. Vinyes ha assenyalat que també va estar valorant la possibilitat de treballar amb un co-cap de colla. Durant el temps de creació del nou projecte, i de la nova tècnica, va tenir clar que més que un co-cap de colla el que buscava era formar una tècnica plena de gent en què confiar totalment i que fossin capaços d’assumir part de les responsabilitats del cap de colla –en cas que fos necessari–. El nou cap dels gausacs ha dit que dins de la tècnica hi ha gent que perfectament podria actuar com a co-cap de colla si fos necessari i això fa que pugui treballar amb una gran tranquil·litat.

Un dels principals objectius que s’ha marcat la nova junta és la introducció de noves dinàmiques tant pel que fa a la tècnica com pel que fa a la colla. Consideren que abans de mirar cap a castells més complicats –on es requereix un volum de gent més gran– és necessari que la colla es trobi el màxim de còmode en les activitats que realitzen i, a més, fer que sigui el màxim d’atractiva per tal que gent de fora de la colla es pugui animar a participar-hi.

Pel que fa a objectius purament tècnics, el cap de colla, considera que són una colla de 8 que en els dos anys anteriors han fet el tastet dels castells de 9. Aquesta temporada volen mantenir el nivell de colla de 8: els castells de 9 vindran determinats per com evolucioni la tècnica i la colla al llarg de la temporada. Vinyes ha explicat que fer castells complicats provoca un cert estrès –tal com els passa a d’altres les colles del mateix nivell –. Els de Sant Cugat volen gaudir dels castells que saben fer bé: sense pressió abans de tornar a plantejar castells més complicats.

Els gausacs tenen un calendari consolidat i de prestigi. Enguany, a més, incorporen dues actuacions molt importants a l’agenda: l’Aniversari de Capgrossos de Mataró i la Diada dels Minyons de Terrassa. També cal destacar que a l’octubre visitaran dos cops el Pla de la Seu de Tarragona. Una temporada interessant per una colla que vol gaudir sense pressió.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Marreques per la igualtat

La nissaga Estil·les continua

Els Xicots són diferents

El coixí dels matalassers

A Mataró toquen de peus a terra

La Jove no renuncia a res

El relleu il·lusionant dels Nens

Saba jove a Manresa

Dones que porten el pes

Barcelona tira de veterania

Cop de timó als Bordegassos

Lligant caps per al 2019