Quin és el mínim?

Estem a principis d’any i falta rodatge. Més encara si es tracta de colles a l’exterior, molt lluny de l’epicentre casteller i amb unes dinàmiques diferents –i més difícils– per aconseguir castellers. A Madrid i a París, uns quants voluntariosos afeccionats, tiren endavant dues de les colles més experimentades de fora. No sempre poden fer castells de 6 i les construccions de 5 apareixen a vegades en algunes actuacions. Això genera certs dubtes d’on està el mínim per actuar. Es poden fer construccions de 5 encara que sigui fora de terra castellera?

El passat cap de setmana es van aixecar construccions de 5 a França i a Madrid. Actuacions, demostracions, exhibicions… on el nombre de pisos possiblement no és el més important, però que generen certs dubtes sobre com s’haurien de considerar aquests tipus de representacions i, finalment: què transmeten al públic present?

Diumenge passat, els Castellers de París van fer una demostració a Rennes, a més de 300 quilòmetres de París, convidats per a una entitat que promociona el circ. L’exhibició va incloure un 3de6 sense enxaneta (fent ús del que es coneix com a acotxaneta), un 2de5 i un 5de5 (sense enxaneta i amb els dos aixecadors alçant la mà). També van fer un pilar de 4 per sota i dos de convencionals. Tot, davant d’un nombrós públic entusiasmat. Una sortida que va servir per donar a conèixer el fet casteller i que demostra la voluntat de la colla francesa per actuar. L’any passat, els de París –fundats el 2015– van fer el 4de6 amb l’agulla i el 3de6 amb l’agulla com a millors castells.

En el seu viatge a Rennes, els coneguts com a Geperuts van tenir el seu minut de glòria amb un repte que s’ha fet viral a través les xarxes: un pde4 pujant les escales del parlament de la Bretanya.

A Madrid, els Gatos també van actuar diumenge passat. La Colla Castellera de Madrid és la colla a l’exterior més activa i enguany ja ha fet el 3de6. Diumenge passat, però, van fer un 3de5, 2de5 i 3de5 amb l’agulla. La colla madrilenya va demostrar l’any passat la capacitat de fer sovint castells de 6 i va estar per sobre de la majoria de colles de 6 de l’univers casteller. Durant el 2018 van completar el 2de6, 5de6, 4de6 amb l’agulla i pilar de 5. Tot i això no sempre poden fer castells de 6 i les demostracions amb figures de 5 són recurrents.

Els Castellers de París i la Colla Castellera de Madrid miren de fer bé la seva feina, però, sobretot, passar-s’ho bé per seguir avançant. El mateix passa a Lo Prado (Xile), Londres, Sydney o Copenhaguen. Les colles a l’exterior tenen l’objectiu principal de mantenir l’activitat i, quan poden, fer castells de 6. El dilema, a ulls del món casteller, és si les construccions de 5 són castells o no…

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

L’ambició dels Gatos

El món casteller arriba al centenar

Planeta casteller

Arrelament, internacionalització i altres paradoxes