El 10de8, la muralla a puntuar?

Els Castellers de Vilafranca van fer l’inusual 10de7 a la diada celebrada a Cal Figarot el passat 31 de març. Més enllà de ser un castell exòtic –substitut d’un de més gran– va servir per fer pujar molta gent i explorar aquesta estructura. Els verds han fet proves de cara el 10de8 i podria esdevenir un nou castell a tenir en compte.

El 10de7 va ser inventat el 2015 pels Castellers de Vilafranca a la Diada del Graller. Un estructura composta: amb un 4 central i dos tresos afegits –un a cada banda–. És com un 7 però on la rengla encarada també porta un 3 afegit. El castell no hauria de tenir massa dificultat per colles grans i els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants també l’han fet. Ara, els verds han ressuscitat aquesta muralla humana i estan assajant per fer-lo de vuit pisos. El 10de8 sembla més complicat –en molts aspectes– tot i que a Cal Figarot ja han fet proves del 10de7 sense pinya fins a dosos i del 10de8 fins a quints amb la macropinya lligada. Un castell de colla, on molta gent participa, tot i que el rematarien amb un sol enxaneta –argument que defensen des d’uns anys ençà–.

El 10de8, en cas d’assolir-se, hauria d’entrar automàticament a la taula de punts del Concurs. També implicaria la valoració del 10de7. I fins i tot permetria demanar un inimaginable 10de9 amb folre.

3. Castells de gamma de vuit, nou o superiors i pilars de set o superiors:

  • a) Qualsevol castell carregat i/o descarregat en el transcurs de les dues temporades anteriors a la nova actualització de la taula entrarà automàticament a la taula de puntuacions del Concurs de Castells de Tarragona.
  • b) El fet d’haver-se assolit qualsevol castell de vuit o nou pisos comporta automàticament la inclusió de la mateixa construcció amb l’alçada de set o vuit pisos.

En el món casteller no hi ha res impossible. Ja s’ha vist el 7de9 amb folre i el 9de9 amb folre s’ha assajat per portar-lo a la plaça. El 10de8, com a castell de 8 pisos, passaria a ser un castell catalogat i obriria un nou debat sobre quin valor ha de tenir aquesta estructura. De moment el 10de7 no hi figura perquè l’haurien d’haver fet tres colles amb un total de cinc ocasions. Per una banda o per l’altra, de 7 o de 8, sembla que això podria passar de forma imminent.

La inclusió d’un nou castell obligaria a retocar la taula. De moment no està previst que dos castells puguin tenir el mateix valor: cosa que resoldria l’atzucac i que aniria en la línia del corrent que defensa agrupar castells. De tenir un valor propi caldria encaixar-lo a la taula existent.

El 10de7 dels verds, del passat dia 31 març, figura momentàniament al Baròmetre Casteller amb un valor provisional equivalent al 9de7. Amb un pis més, el 10de8, no serà tan fàcil de situar-lo a gust de tothom. El 7de7, 7de8 o 7de9f tenen un puntuació baixa respecte el 9de7, 9de8 o 9de9f –que per alguns és massa alta–. La discussió està servida.

JORDINA ARMILLA