La Jove torna a Sant Fèlix mantenint el seu adn

La Colla Jove Xiquets de Tarragona serà per quart cop en la seva història a la plaça de la Vila de Vilafranca el 30 d’agost. Els de la camisa lila compartiran plaça amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves Xiquets de Valls, mentre que els Minyons de Terrassa, per segon cop en els últims sis anys, queden fora del cartell. Els administradors han fet públic avui el programa de Sant Fèlix del 2019, després de les visites, reunions, introspeccions i deliberacions dels últims dies.

La Jove descarregant el 5de9 amb folre a la diada de Sant Fèlix de 2014

A les 18.27 h d’aquesta tarda, el cap de colla de la Jove, Gorka Bertran, ha rebut la trucada de Guillem Cordorniu, un dels cinc administradors de la Festa Major de Vilafranca, confirmant la invitació als tarragonins. No ha estat una trucada inesperada: els dirigents de la Jove havien rebut el missatge que els administradors avui farien pública la seva decisió i que a dos quarts de 7 de la tarda trucarien al cap de colla per comunica’ls-hi, tant si la invitació era afirmativa com negativa. Ha estat una trucada breu, en què Codorniu ha confirmat que els organitzadors de la festa vilafranquina s’havien decantat per la Jove, al costat de les dues colles vallenques i dels verds. Han emplaçat a reunir-se en els propers dies per detallar qüestions logístiques i econòmiques. Els administradors tenen pressupostat el mateix import per a les colles convidades que l’any passat: 12.000 euros.

La Jove ha estat l’única colla que els administradors no han visitat en el format estàndar i habitual. D’aquesta manera, amb habilitat i mà esquerra, els organitzadors de la Festa Major han sabut moure’s amb el difícil equilibri de mantenir-se fidels a la tradició protocol·lària de visitar les colles, però evitant entrar en conflicte amb la tesi que la Jove va defensar l’any passat que no acceptarien entrar en una tómbola o mercadeig. La Jove desitjava tornar a actuar a Vilafranca, però declinava entrar en un procés de decisió després de les tradicionals visites que els administradors fan a les colles en què els hi pregunten també les possibles intencions que tenen davant el 30 d’agost, tot i els condicionants previs que marca el temps.

El que sí que havien fet els administradors era reunir-se amb dos dirigents de la Jove, l’expresident –i expresident de la CCCC–, Jordi Grau, i l’ex-cap de colla Jordi Crespo, per certificar si acceptarien actuar a Vilafranca en el cas que rebessin la invitació oficial. El que els administradors no volien era rebre una negativa, que previsiblement hagués acabat sabent-se i, per tant, generant un greuge amb la colla substituta. És, de fet, el que va succeir l’any passat, quan els Minyons van rebre la invitació davant la negativa de la Jove de sotmetre’s al modus operandi dels administradors.

Tant Grau com Crespo van ser designats representants de la colla per fer aquesta reunió i allà es va posar de manifest la voluntat de la Jove per tornar a Sant Fèlix per quart cop (i ha actuat els anys 1996, 2012 i 2014) i l’interès dels administradors per a que hi fossin. En la recerca d’aquest format d’entesa còmoda per a totes dues parts va resultar clau la intervenció del cap de plaça de la diada, Jordi Bertran, que va fer el primer enllaç. Bertran i Dani Milà, president de la Jove, van començar a aplanar el camí quan tots dos van coincidir el passat 28 de gener a Algemesí en l’homenatge que la Muixeranga d’Algemesí va fer al casteller de la Jove Quico Sempere.

Els dirigents de la Jove ja havien valorat la possible invitació dels administradors si es produïa segons els termes habituals de qualsevol altra invitació a participar en una diada; és a dir, sense el procés final de deliberacions i descartaments. A la colla tarragonina s’ha agraït la manera de fer dels organitzadors vilafranquins i també dels administradors de l’any passat, que han sabut transmetre la informació i sensibilitat necessària que requeria una gestió com aquesta.

La decisió dels administradors es va produir la setmana passada i va estar fonamentada en els resultats i progrés recents de les colles candidates. Els de la camisa lila van completar l’any passat onze construccions de gamma extra i en van coronar set (inclosos dos 3de10fm carregats), mentre que els Minyons en van descarregar tres i van carregar-ne tres més.

En les darreres setmanes, els administradors van visitar tant la Colla Vella i la Joves de Valls, com els Minyons i els Castellers de Vilafranca. En les seves opcions a valorar no van incloure els Capgrossos de Mataró, a  diferència del que van fer l’any passat. Un cop van efectuar totes les visites van estar valorant les diferents opcions, estadístiques i trajectòries recents per prendre la seva decisió.

SANTI TERRAZA

Articles relacionats:

La Jove i Sant Fèlix: camins divergents

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La Jove i Sant Fèlix

La diada més cotitzada

És possible millorar Sant Fèlix?