Quatre castells poden caure de la taula

Enguany toca revisió de la taula de punts del Concurs de Castells. Els anys senar –en què no hi ha competició– s’estudien i s’apliquen els canvis a la taula de castells. Fins al 30 d’abril, com indica el protocol, l’Assessora podrà estudiar els canvis. De cara el proper Concurs, hi ha quatre castells que podrien saltar de la taula per no haver estat provats ni s’ha demanat la seva inclusió: 4de10 sense manilles; el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals; el 2de10 amb folre, manilles i puntals i el 9de9 amb folre.

Aquests quatre castells són inèdits i van figurar en la taula de puntuacions del Concurs 2018. Però el fet que no s’hagin provat en les dues darreres temporades implica que hagin de sortir de la taula, segons estableix el protocol. El 4de10sm, el pde9fmp, el 2de10fmp i el 9de9f no s’han assolit mai i, de fet, llevat d’un únic intent del pde9fmp, per part dels Castellers de Vilafranca el 2002– no s’han dut mai a plaça. Això implica que han de quedar exclosos de la taula del Concurs del 2020.

5. Exclusió d’estructures inactives. El present protocol es dota de les eines necessàries per excloure construccions castelleres que actualment estan incloses a la taula de puntuacions o que s’hi hagin pogut incorporar en un futur. Amb aquest objectiu, s’exclouran de la taula els castells següents:

  • a) Els que mai hagin estat intentats en l’època castellera moderna.
  • b) Quan finalment cap colla no arriba, com a mínim, a carregar una de les estructures anomenades inèdites (vegeu apartat núm. 4), aquesta estructura quedarà exclosa de la següent convocatòria del Concurs de Castells de Tarragona.

L’actualització de la taula es porta a terme sistemàticament entre l’1 de gener i el 30 d’abril dels anys senars. En el cas de les estructures inèdites s’estableix que les colles han de demanar la inclusió dels nous castells abans del 31 de desembre perquè l’òrgan competent pugui estudiar la seva entrada i valoració.

Les colles que van fer un pis menys dels inèdits durant el 2018 poden demanar, però, la inclusió novament dels castells exclosos. El 4de10sm el podrien sol·licitar les dues colles de Valls; el 2de10fmp fins a sis colles –Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Jove de Tarragona i Minyons de Terrassa–, el pde9fmp, quatre colles –Castellers de Vilafranca, Jove de Tarragona, Minyons de Terrassa i Colla Vella– i el 9de9f, la Jove de Tarragona, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella. El mateix Concurs també pot actuar d’ofici, si així ho aproven tres cinquenes parts de l’Assessora.

Tots els castells exclosos són del Grup 7, subgrups 2 i 3. Per sobre dels castells de 10 i els nets –4de9sf i 2de8sf– tan sols quedarien el 2de9 sense manilles –que no és inèdit i que l’any passat el va provar la Colla Vella– i el 3de9 sense folre, que van intentar les dues colles de Valls i que continua sent inèdit.

El Consell Assessor analitza les peticions i les novetats produïdes dins la darrera temporada –d’acord amb el reglament establert– i després del 30 d’abril hauria de donar a conèixer la nova taula, un cop feta l’actualització, si s’escau. L’1 de setembre entrarà en vigor la taula per al Concurs del 2020 i arrencarà l’index classificatori.

JORDINA ARMILLA