Relleu amb passat i futur a Xile

Els Castellers de Lo Prado de Santiago de Xile mantenen ben viva la colla. Tot i la llunyania, i que són una colla de ciutadans xilens, aspiren a recuperar els castells de 7 i mantenen un calendari estable d’actuacions. Ara tenen nou cap de colla i la presidenta és la germana del fundador de la colla. Per Sant Jordi faran la seva primera presentació de l’any.

Cota Carrasco, germana de Luís Carrasco –impulsor de la colla xilena–, és la nova presidenta dels Castellers de Lo Prado. La presidenta ha explicat que el naixement de la colla està lligada a l’empresa que tenia el seu germà, on es dissenyava la metodologia i des d’on s’aportava la logística i desenvolupament del projecte. Aquesta era una empresa familiar i tots podien aportar des de diferents àrees al sorgiment que estava esdevenint a Lo Prado. Perquè això funcionés van fer falta diverses voluntats i Cota Carrasco n’està involucrada des de l’any 2007. Tot i això, va haver de deixar la colla quan la seva mare i després el seu germà van caure malalts. L’any 2014, na Cota va tornar a vincular-se a la colla i va començar a supervisar els tallers escolars de castells. Des de l’any passat que n’és la presidenta. Carrasco té una doble motivació: l’apassionen els castells i la dinàmica que s’hi dóna. Què el fet casteller estigui a Xile –de la manera que els entenen allà– va ser el somni del seu germà i és també un dels motius que l’empenyen a seguir impulsant el projecte. Ara estan vivint un gran repte de continuïtat: amb un canvi de directiva i també a la tècnica.

Andrés Miranda, cap de colla fins a l’any passat, ha deixat momentàniament l’activitat després de ser pare. El nou cap és Alexis Simonet Díaz, de 25 anys, llicenciat en ensenyament i professor d’educació física i salut. Ell és el cas de l’alumne avantatjat que ha acabat sent cap de colla. L’any 2007 es va instaurar la metodologia Castellers a les escoles públiques de la Comuna de Lo Prado, any en què el nou cap cursava 8è de bàsica a l’escola Jaime Gómez Garcia. Amb el temps va passar de les classes del taller a als assaigs de la colla amb ganes d’aprendre més. Després d’uns mesos, formant part de la pinya, el van provar de segon i aquesta és la seva posició actual. Prèviament, als disset anys va ser el cap de canalla i als dinou va entrar a la tècnica. L’any passat va esdevenir cap de troncs i ara ocupa el càrrec de cap de colla.

Alexis Simonet ha explicat que la colla té diferents fronts d’actuació: pedagògic, sociocultural, esportiu i comercial. En l’àmbit pedagògic el principal repte està orientat a expandir la metodologia Castellers a altres comunitats educatives. A nivell tècnic estan fent una reestructuració dels seus castells en la que volen implementar millores tècniques. L”any passat van fer el 2de6, 4de6a i 3de6a. El darrer castell de 7 dels xilens –un 3de7– data del 2016. Per fer sostenible l’activitat també tenen una vessant comercial –com aquí els Team Towers– amb uns tallers demostració de capacitació i lideratge per a empreses. També promouen les actuacions castelleres com un espectacle que pugui sigui atractiu i serveixi per fer difusió de l’activitat.

Per Sant Jordi faran diada, una presentación com diuen allà, i és la primera del seu calendari fix: també actuen el dia de la República, el Dia mundial del folklore, per Sant Gabriel i a la seva diada d’aniversari. Enguany volen afegir Sant Joan i una diada per commemorar el reconeixement dels castells per la UNESCO. També treballen per poder assistir a la diada de Sant Fèlix i estan fent gestions per fer-ho possible.