IniciOpinióCal prevenir i també saber gestionar

Cal prevenir i també saber gestionar

-

Les dues actuacions més destacades dels darrers dies, Festa Major de Gràcia i Sant Magí a Tarragona, s’han suspès a la segona ronda per dues fortes caigudes. El món casteller és sensible i s’esmerça cada cop més per prevenir accidents. Les colles assagen millor que mai i apliquen les recomenacions en matèria de prevenció de lesions. Un salt qualitatiu en aquest aspecte s’ha vingut realitzant en els darrers anys des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Les mateixes colles han millorat en matèria de seguretat i efectivitat. L’introducció d’elements de seguretat, l’informació sobre les bones pràctiques i la disminució de caigudes són evidents. Tot i això, els sinistres no són el 100% evitables i els protocols després d’un accident són millorables.

A Gràcia i a Tarragona van passar molts minuts, més de mitja hora, fins que no es va decidir suspendre la diada. El públic, els mitjans de comunicació i fins i tot els castellers desconeixien si la diada continuava o no. Un cop decidida la suspensió, tampoc hi ha una mecanisme d’informació concret: acostuma a ser la retirada de les colles les que ho fa evident. Des del servei de cultura de l’Ajuntament de  Tarragona apuntaven que un element com la megafonia per casos com aquest seria una opció, per informar del que està succeint. Del tot necessari en espectacles al carrer i que acullen a milers d’espectadors. En el cas de Tarragona val a dir que fins a catorze persones van ser derivades fins a centres mèdics, una xifra sorprenent en un caiguda d’un 5de7. Un filtre per part de la colla sobre l’abast de la caiguda i un segon filtre mèdic in situ amb un hospital de campanya medicalitzat pot evitar el trasllat dels afectats lleus. Per Santa Tecla es fa així. El col·lapse del transport mèdic i a l’entrada d’urgències es pot racionalitzar amb uns protocols que determinin colles i especialistes. Els episodis viscuts aquests darrers dies també conviden a establir algun sistema de gabinet de crisi en cas d’un accident greu. Colles i CCCC han de tenir previst com afrontar un succés de gravetat, quin han de ser els conductes informatius per evitar el sensacionalisme o la informació incomplerta que han difós alguns mitjans.

Els principals interessats d’una revisió dels protocols són els afectats i les colles en general. La prevenció és vital, però també la gestió de l’inevitable. Gràcia i Tarragona tenien en marxa un espectacle de primer nivell, amb milers d’espectadors i d’expectatives de les colles. El final va ser desafortunat i no tan sols per els accidentats. Salut als ferits i reflexió per a tots.

CARLES ESTEVE

Articles relacionats

Més de l'autor