IniciPortadaEls castells fan la volta al món

Els castells fan la volta al món

-

1Maleta, faixa, camisa, ganes de conèixer noves ciutats i passar-s’ho bé. Les colles castelleres aprofiten per sortir de fora del país amb l’objectiu de promocionar l’esplendor de la tradició a d’altres cultures. El 2014 ha estat l’any que l’estranger s’ha enfaixat més. La fita del passat 8 de juny, on deu formacions van aixecar castells de forma simultània a set capitals europees, va contribuir a universalitzar els castells en alçar-se junt a indrets tan emblemàtics com la torre Eiffel de París o el Tower Bridge de Londres. Però no han estat ni de bon tros, els únics castells plantats aquest 2014 fora dels territoris de parla catalana. Espanya, França, Euskadi, Bèlgica, Suècia, el Marroc i l’Índia també han vist castells en els darrers mesos.

La campanya Catalans want to vote. Human towers for democracy impulsada per Òmnium Cultural; i amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, va ser l’eina de reivindicació més acurada i mediàtica que el món casteller ha fet mai de manera internacional. París, Londres, Lisboa, Brussel·les, Berlín, Ginebra i Roma van veure els castells alçats per diferents colles per a reclamar el drets catalans a votar el 9 de novembre per la independència.

Però no fa falta un motiu polític per fer castells lluny fora de Catalunya. La bona salut castellera ha despertat l’interès de festivals i altres esdeveniments per organitzar actuacions, mentre que les colles catalanes aprofiten aquestes sortides com un reclam intern i un premi als esforços que regularment fan els seus integrants als assaigs i actuacions convencionals. No obstant, la realitat econòmica, dificulta organitzar un viatge d’aquesta mena. La complexitat organitzativa, les despeses i la cohesió social, entre d’altres, esdevenen factors que les colles es miren amb lupa. Tothom coincideix que ha de ser una excursió divertida, encara que, també, ha de representar el mínim cost possible.

Experiència capgrossa amb els govindes

L’Índia compara els castells i els govindes per tercera vegada a la història. Els Capgrossos de Mataró han estat els encarregats de recollir el testimoni dels Castellers de Vilafranca (2011) i els Castellers de Sants (2013). La formació de la capital del Maresme ha viscut durant sis dies una experiència difícil d’explicar en paraules al costat dels govindes, les torres humanes que fan a Bomai i la seva àrea metropolitana i que tenen notables similituds amb els castells. Han pogut efectuar diferents assajos i petites actuacions en diferents localitats i, a més, han participat al Dahi Handi, el festival Govinda de la ciutat de Thane, on hi han enlairat el 4de8 com a millor castell. Teresa Navarro, presidenta dels Capgrossos de Mataró, explica que “per fer possible un viatge, que cada casteller es paga pel seu propi compte, s’han muntat unes rifes, la recaptació de les quals ha servit per sufragar les despeses. Des de la colla hem treballat perquè la sortida tingui el mínim cost i la participació en aquests sorteigs per recollir diners per al viatge va ser molt positiva”, apunta.

3Els Minyons de Terrassa de ruta pel Marroc

Durant la primera setmana d’agost, una expedició de més de 200 integrants dels Minyons de Terrassa va viatjar a la regió del Rif per viure un intercanvi cultural entre el Marroc i Catalunya. Els egarencs van executar dues actuacions al Festival Méditerraneén d’Al-Hoceima. Cesc Poch, president dels Minyons de Terrassa, diu que “ha estat un viatge que ha fet molta colla, tot i el llarg desplaçament de pràcticament un dia sencer d’anada i tornada amb autobús i ferry. Tot i així, ha estat una experiència cultural magnífica i l’exclamació de les places on hem actuat ha estat molt bona”, ressalta.

L’estada, organitzada pels mateixos Minyons i el comitè d’Amistat Catalunya-Rif, ha tingut el suport del Consell Regional d’Al-Hoceima-Taza-Tounate, el Consell Municipal d’Al-Hoceima, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. El finançament del viatge l’ha assumit una part la colla i l’altra els castellers. A nivell d’estructures, els malves, han enlairat en les cinc diades que han afrontat construccions de la gamma alta de 7.

Jove de Barcelona, Gràcia i Sants també han sortit

4L’aturada estiuenca de l’activitat de Barcelona no ha estat tan llarga aquest 2014. Tres de les sis colles de la capital han aprofitat el final del mes de juliol i la primera quinzena d’agost per viatjar en algunes localitats europees.

La Jove de Barcelona va participar, del 25 i el 27 de juliol, al Festival Sfinks de Boechout (Flandes, Bèlgica). Es tracta d’una festa música i cultura popular que se celebra a la província d’Anvers. El president de la colla, Guillem Montero, assegura que “el viatge va ser tot un èxit, tenint en compte que es tractava de la primera sortida a l’estranger de la història de la colla. Vam mobilitzar més d’un centenar de camises en un viatge que els castellers van poder triar fer-lo en avió o autobús. Podem estar satisfets de la feina prèvia que hem fet durant mesos”, conclou. El viatge la Jove va comptar amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona i va fer que cada casteller només hagués d’abonar 50 euros per anar-hi.

Els Castellers de la Vila de Gràcia també han fet recentment una sortida de tres dies, rumb a França. De l’1 al 3 d’agost, els graciencs van aprofitar per fomentar el fet casteller a Arudy. El cap de colla, Raimon Garriga, creu que “sortides així ajuden a consolidar el grup amb vista la segona part del calendari, que comença el cap de setmana abans de la Festa Major de Gràcia”, puntualitza.

Finalment, més de 200 integrants dels Castellers de Sants han viatjat del 10 al 15 d’agost a Estocolm (Suècia) en representació de Barcelona, la ciutat convidada al Stockholms Kulturfestival. A més de diferents actuacions, els borinots també han ofert tallers destinats a la canalla escandinava i han pres part en una conferència destinada a promocionar el fet casteller. La presidenta, Esther Oriol, explica que “aquest viatge forma part d’un intercanvi cultural de les dues ciutats que finalitzarà per les Festes de la Mercè, quan les entitats culturals d’Estocolm vindran a Barcelona”, destaca

2Els borinots han hagut de fer un gran esforç econòmic. Es tracta del segon viatge que fan aquesta temporada, ja que el passat 8 de juny van participar a Lisboa en l’actuació pel Dret a Decidir. En aquest cas, l’Institut de Cultura de Barcelona i els mateixos castellers s’han encarregat de finançar la sortida.

I els Margeners de Guissona han estat la darrera setmana a Ondarroa i Larrabetzu (País Basc) en una sortida que ha permès també enfortir la dinamització interna de la colla. Els de la Segarra han fet el 3de7 i castells de 6 a totes dues poblacions. Aquest any també s’hn desplaçat a Navarra i Euskadi els Nens del Vendrell, els Castellers de Sant Cugat, els Castellers del Poble Sec, els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Sant Vicenç dels Horts.

DAVID PRATS

Foto 1: 4de7 amb l’agulla dels Capgrossos de Thane (Índia)

Foto 2: Vano de 5 dels Minyons al Marroc

Foto 3: 4de7 dels Castellers de Sants a Estocolm

Foto 4: Els Margeners de Guissona, camí del País Basc

Articles relacionats:

Pocs castells en terres espanyoles

L’Àfrica i els castells es donen la mà

Europa ho ha vist i ho ha sentit

Els castells universalitzen el dret a decidir

Articles relacionats

Més de l'autor