IniciActualitatSanta Úrsula, cronologia i preguntes

Santa Úrsula, cronologia i preguntes

-

Les estratègies per fer una gran diada són infinites; això va quedar demostrat aquest diumenge a Valls. La manera de plantejar l’actuació de Vella i Joves va ser diferent, i el final encara més. D’entrada, per primer cop a la temporada Manel Urbano, cap de la Colla Vella, va guanyar-li el sorteig a Jordi Guasch, cap de la Colla Joves. Els rosats van poder triar sortir primers. Això va tenir algun efecte en el resultat? Mai no ho sabrem, però ens permet analitzar la successió dels esdeveniments.

La Colla Joves va arribar a la plaça vint-i-cinc minuts abans de les 13. Marcant el territori i fixant castellers en la línia imaginària que divideix el terre de davant de la façana de l’Ajuntament en dos. Minuts més tard va arribar la Colla Vella. Les tensions a la “frontera” van ser presents al principi de la diada. Els caps de colla es van trobar dins de l’Ajuntament per fer el sorteig, un cop decidit, els rosats van començar a muntar el peu del 3de10fm. Tot plegat ens va portar a passades les 13.20 hores.

La Vella va obrir de 3de10 amb folre i manilles, el principal repte de la diada. El van desmuntar amb a l’entrada de dosos i sant tornem-hi. A Valls, toca repetir d’immediat, el segon intent arribava a les 13.45 h. Intent fallit i ronda en blanc per a la Vella.  La Joves va obrir de 5de9 amb folre, castell ja completat per Sant Fèlix: valor segur i al sac. Avantatge pels vermells.

La segona ronda va ser encara més determinant. La Vella ataca una altra estrena en la temporada, el 5de9 amb folre. Fan les dues aletes però no poden completar-lo. La Joves té l’oportunitat per sentenciar, i ho fa amb el 4de9 sense folre descarregat. El primer completat a Valls i amb opcions de fer la millor diada vallenca de la història.

A la tercera ronda, sorpresa, la Vella hi torna amb el 3de10fm. L’emoció reviu, hi ha qui pensa que “hi ha partit!!”. La colla rosada fa un intent al límit de les seves forces i torna a fer llenya. A la repetició arriba un 3de9 amb folre. Sembla tot decidit, la Joves anuncia el 9de8. El castell més senzill del seu programa puja remenat –ja ho fa això el 9de8– dues aletes i a punt de la tercera es trenca. Intent i incredulitat, el castell que alguns opinen que no és gamma extra: fa la guitza.

Aquí arriba on tots ens perdem. Li toca repetir als vermells. I de sobte: pilar de 8 amb folre i manilles. Van prescindir de repetir la tercera ronda? O el pilar va ser en ronda de castell? Un fet gens habitual i menys en una plaça tan ortodoxa. El primer espadat de 8 de la Joves queda en intent. La Colla Vella munta el peu del pilar de 8 amb folre i manilles. Es confirma que el pilar de la Joves va ser en torn de repetició; si hagués estat en tanda de pilar, li tocava primer a la Colla Vella. Els rosats se’n desdiuen, tot i que descarregant-lo recuperaven el liderat. La Joves hi torna i corona el seu primer gran pilar emmanillat. La diada acaba amb un èxit rotund dels vermells i rostres  de decepció dels rosats. L’estratègia i la fortuna han tingut molt a veure.

Però avui encara planegen dubtes. Per què la Joves no va tirar el 3de9 amb folre en la repetició de la tercera ronda? Haguessin sumat la millor actuació feta mai per una colla vallenca, i evidentment la millor a la plaça del Blat. En tot cas no va ser així, ni sabem com hagués anat la cosa. La batalla va ser ferotge i potser la calculadora no hi va tenir cabuda; l’important era assolir el programa previst i, a més, guanyar el derbi. En aquest segle XXI: Santa Úrsula, 7 a 6 per a la Colla Joves.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Intent de 3de10fm Colla Vella

Foto 2: 4de9sf descarregat Colla Joves

Articles relacionats:

La frontera es tenyeix de vermell

Exit mobile version