IniciActualitatPlanificar la temporada: un repte tècnic i econòmic

Planificar la temporada: un repte tècnic i econòmic

-

Durant aquests dies moltes colles estan presentant el seu calendari d’actuacions; és el fruit del treball de planificació de la temporada a nivell tècnic i administratiu. El conjunt d’actuacions el sol determinar el calendari festiu local, el cicle casteller com a amfitrió, els compromisos socials de la colla, les actuacions contractades a domicili i els intercanvis amb altres colles.

L’economia de moltes colles depèn de les quotes dels socis, marxandatge, les subvencions públiques, les aportacions de patrocinadors i de la contractació d’actuacions. La crisi econòmica, òbviament, també ha afectat les arques de les colles castelleres.

Les actuacions comercials i les contractacions a les grans diades castelleres solen ser les que aporten més ingressos a les colles. Una actuació privada, per un congrés o esdeveniment d’empresa, pot estar remunerada entre els 2.000 i els 3.000 euros, depèn del nivell de la colla. Evidentment, n’hi ha de més econòmiques i d’altres més ben pagats. Passa el mateix en les diades convencionals, la majoria coincidint amb el cicle festiu. El Concurs de Castells repartirà prop de 136.000 euros en premis, amb una dotació de 14.850 per al guanyador. La diada de Sant Fèlix de Vilafranca paga prop de 9.000 euros a cada colla forana. Aquest són dos casos de diades “top”, els imports baixen de forma progressiva segons el cartell. Cal tenir en compte, però, que les despeses de les colles, per anar a actuar, poden consumir tot el benefici. En el cas de Sant Fèlix, a més, inclou dinar per a centenars de persones.

Les colles afronten la temporada fent mans i mànigues per quadrar els pressupostos. Els desplaçaments (la majoria en autocar), el manteniment del local (propi o de lloguer), els grallers (amb escola pròpia o contractació), el vestuari… són alguns dels capítols grans en la despesa. La gestió de la canalla, la medicina preventiva o els àpats de la colla són altres conceptes que també han de disposar de suficient pressupost. L’assegurança mèdica la gestiona la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya gràcies, sobretot, a una aportació de la Generalitat i d’Estrella Damm.

CARLES ESTEVE

Foto: Actuació de la Mercè amb els Castellers de Barcelona en primer terme i els verds preparant un peu

Exit mobile version