IniciPortadaEl 2de8sf de la Vella, Lluís Lirón, el Vendrell i els Moixiganguers...

El 2de8sf de la Vella, Lluís Lirón, el Vendrell i els Moixiganguers protagonitzen la Nit de Castells

-

La tretzena edició de la Nit de Castells ha deixat un catàleg de premis repartit entre diverses colles, amb una presència destacada de les dues de Valls. La plaça del Vendrell i els Moixiganguers d’Igualada també han estat doblement reconeguts. Els deu premis lliurats –decidits per vuit jurats diferents– han suposat un reconeixement global als principals protagonistes de la temporada tot just tancada.

El conseller Pep Bargalló, Lluís Lirón i l’alcalde de Valls, Albert Batet

72 anys de trajectòria castellera són els que avalen Lluís Lirón, un dels castellers històrics del segle XX i començament de l’actual, que ha estat reconegut avui amb el Premi a la Trajectòria. Lirón va començar a pujar als castells a la post-guerra, fent d’enxaneta amb la colla unificada dels Xiquets de Valls; a continuació va passar a la Muixerra i va seguir a la Colla Joves, una llarga i sòlida trajectòria com a casteller –i ensenyant a fer castells, a més de recopilant imatges– que ha merescut el premi.

El Premi a la Trajectòria ha tancat la Nit, que havia estat oberta per un altre dels reconeixements més destacats: el Moment casteller de l’any, que ha estat per al 2de8 sense folre descarregat per la Colla Vella al Concurs de Tarragona, que li va donar el triomf després de divuit anys i que es va fer en unes circumstàncies especials en haver de fer canvis en l’estructura.

Jordi Moreno, cap de colla dels Moixiganguers, etre l’alcalde i el conseller

Els Moixiganguers d’Igualada han tingut també un protagonisme rellevant, ja que s’han endut el Premi de la Colla de la temporada com a nova colla de 9 i un dels tres trofeus Baròmetre a les colles que han estrenat pis descarregat (els altres dos han estat per a les noves colles de 7 del Prat i de Castellar del Vallès).

El Vendrell també ha estat doblement premiada. D’una banda, amb el Premi Plaça de la temporada, per haver estat testimoni de grans fites en els darrers anys, comel 3de10fm, el 2de8sf i el 4de9sf; i, d’una altra, per aquest darrer castell, descarregat per la Colla Joves a la Fira de Santa Teresa, que ha rebut el Premi Imatge de la temporada convocat per TAC 12 i decidit per votació popular.

Albert Martínez, cap de colla de la Vella, entre Santi Terraza i Marc Ayala

La ciutat de Barcelona ha estat reconeguda amb la condició d’Ambaixador Castells, per la projecció que ofereix als castells en actuacions concorregudes de públicarribat d’arreu. També ha estat premiada per segon any consecutiu la comunicació de la Jove de Tarragona, pel vídeo El Concurs de les nostres vides. El Premi Descarregat ha estat pera la Colla Castellera de Figueres, que ha firmat aquest 218 la seva millor temporada sense haver caigut cap cop.

Una imatge d’Emilio Barruz del 2de9fm dels Castellers de Sants carregat al Concurs harebut el primer premi de fotografia (concurs patrocinat per Repsol), mentre que una foto de Xavi Vicente d’un aixecador i un enxaneta dels Castellers de Vilafranca ha rebut el primer premi de la categoria de votació popular.

La Nit de Castells s’ha celebrat al Centre Cultural de Valls i ha comptat amb lapresència de representants de més de seixanta colles castelleres, a més de diversos càrrecs institucionals i de l’univers casteller (Coordinadora, patrocinadors, premsa, associacions…). En solidaritat amb els presos políticsen vaga de fam, la Nit ha suspès enguany el tradicional sopar que acompanyava aquesta cita. L’acte ha estat presentat per Quim Pons i Aina Mallol i dirigit per Maia Roig, amb producció televisiva de TACV 12, que l’ha emès en directe. Diverses televisions locals també l’emetran al llarg d’aquesta setmana.

Premis de la XIII Nit de Castells

1.Premi a latrajectòria. Reconeix una figuraemblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòriafent castells. Atorgat per la Revista Castells.

LluísLirón, casteller de la Colla Joves Xiquets de Valls, per unallarga i sòlida trajectòria iniciada fa 75 anys la colla unificada dels Xiquets de Valls i continuada amb la Muixerra i la Colla Joves.

2. Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar partdel món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

A la ciutat deBarcelona com a plataforma de presentació dels castells entre els visitants que hi arriben cada any.

3. La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

A la plaça Vella del Vendrell, escenari de gestes històriques i testimoni recent de grans fites com el 2de8sense folre, el 4de9 sense folre o el 3de10 amb folre i manilles.

4. Colla de latemporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccionssuperiors al 3de9f en la darrera temporada.

Als Moixiganguersd’Igualada, per la seva trajectòria recent i els castells que hi ha assolit, especialment, el 3de9 amb folre descarregat a la primera aquesta temporada passada i el manteniment del 5de8.

5. Moment casteller dela temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que,per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Al 2de8 sense folre descarregat per la Colla Vella al Concurs de Castells, que va decidirel triomf i que es va descarregar en unes circumstàncies de màxima pressió pels canvis que havia hagut d’afrontar la seva estructura.

6. Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporadapassada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, ique hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

A la campanya El Concurs de les nostres vides, de laColla Jove Xiquets de Tarragona, per la l’emotivitat que transmet i seva realització impecable: https://www.youtube.com/watch?v=sJkhrcEli90

7. Premi Descarregat. Distingeixla/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

 A la Colla Castellera de Figueres, per no haver registrat cap caiguda en l’any en què ha recuperat el seu millor castell.

8. Premi Imatge de la temporada TAC12. Atorgat per TAC 12 per votació popular.

Al 4de9 sense folre descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls al Vendrell

9. Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

1er classificat: Emilio Barruz; 2on classificat: Sergi Albertí; 3er classificat: Rodrigo Sicilia; 4rt classificat: Laia Solanillas; 5è classificat: David Oliete

  • Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

1er classificat: Xavi Vicente 2on classificat: Eloisa Ruiz; 3er classificat: Desiré Cy; 4a classificat: Pili Osorio

10. Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles de 6 a 7: Castellers del Prat, Castellers de Castellar

Colles de 8 a 9: Moixiganguers d’Igualada

Articles relacionats

Més de l'autor