IniciReportatgesRibes pren l’esperit de Llorenç

Ribes pren l’esperit de Llorenç

-

3de6Ribetans(Article publicat a la Revista Castells el 28 de juny de 2016)

Els castellers ribetans van fer acte d’aparició ahir. No és una colla nova, sinó un conjunt de castellers del nucli de Ribes del municipi de Sant Pere de Ribes (Garraf), que es van aplegar al vespre per fer un 3de6 amb motiu de la Festa Major, que celebren avui i demà en honor de Sant Pere. Els castellers ribetans estan inspirats en la tradició de Llorenç del Penedès, on els seus veïns fan castells un únic dia a l’any: la nit de la seva Festa Major.

A Ribes, en aquest cas, no és un dia, sinó dos, ja que el castell que van enlairar ahir és l’evolució del pilar de 4 que cada any des d’en fa uns quinzena aixequen dos cops: a la Festa Major d’estiu (Sant Pere) i la d’hivern (Sant Pau, el 25 de gener). El pilar es fa a la Sortida d’Ofici de totes dues festes majors, quan els balls populars realitzen la que és la seva exhibició més tradicional.

La continuïtat d’aquest pilar ha derivat en el 3de6 que van realitzar ahir entre els actes previs de la Festa Major. La sensació que un únic pilar de 4 a les sortides d’Ofici quedava en poca cosa ha derivat en el 3de6 d’ahir, pel qual han realitzar diferents assaigs. La totalitat dels participants d’aquesta construcció eren veïns del municipi, majoritàriament de Ribes, però també de les Roquetes. El terme municipal de Sant Pere de Ribes està articulat, principalment, entre dos nuclis: Ribes (l’històric) i les Roquetes, creat als anys seixanta i setanta amb immigració del sud d’Espanya i que el supera en població. Ribes va tenir colla pròpia –els Castellers de Ribes– entre 1981 i 1984, que va arribar a fer els bàsics de 7. El 2010 es van fundar els Castellers de les Roquetes, amb camisa grisa, i que han arribat a assolir el 3 i el 4de7 també.

La majoria dels components dels castellers ribetans –especialment els del tronc– són de la Jove de Sitges, colla que sempre des dels seus inicis ha tingut una part significativa d’integrants d’aquest municipi. Al castell també hi havia membres dels Bordegassos de Vilanova i dels Castellers de Barcelona, a més d’integrants Pilar4SantPaudels balls populars de la població sense militància castellera. El 3de6 i el pilar de 4 van enlairar-se acompanyats dels Grallers de Ribes.

L’experiència ribetana entronca amb la més pura tradició castellera: gent del poble fent castells per a la Festa Major. El fet que els seus membres ja tinguin camisa castellera manté aquest projecte en mode Llorenç; és a dir, com un acte popular festiu, que té voluntat de trobar un espai propi entre les activitats de Sant Pere. Un dels principals impulsors de la iniciativa, Salvador Miret –casteller de la Jove de Sitges i col·laborador destacat dels de les Roquetes en la seva gestació i recorregut inicial– ha subratllat en tot moment la inspiració en la població del Baix Penedès, on fa 125 anys que els seus veïns fan castells la nit del 9 d’agost.

Com Llorenç, Ribes també és plaça castellera de llarg recorregut. Tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Joves Xiquets de Valls van incloure aquesta població entre el seu calendari de primeres actuacions. Enguany, se celebra 20 anys de la recuperació de la diada castellera de Festa Major, que va impulsar la Jove de Sitgesi l’Ajuntament i que ara organitzen conjuntament amb els Castellers de les Roquetes.

Foto 1: 3de6 dels castellers ribetans, plantat el 27 de juny de 2016 a la plaça Marcer

Foto 2: Pilar de 4 a la Festa Major d’hivern (25 de gener de 2016), davant l’ermita de Sant Pau

Articles relacionats:

125 anys de castells d’aficionats a Llorenç

Els castellers aficionats de Masarbonès

La gent del poble fa castells a Llorenç

Quico Pino, els Aficionats de Llorenç i la Muixeranga, premis Castells 2014

Les places ‘sancta sanctorums’?

Articles relacionats

Més de l'autor