IniciActualitatMuixerangues i castells tornen a fer pinya

Muixerangues i castells tornen a fer pinya

-

El passat 31 de maig es va celebrar a Algemesí la tradicional trobada de muixerangues, amb la participació de dues colles castelleres i les dues muixerangues locals (la blava i la verda). Va ser la quinzena edició, com sempre amb l’entusiasme de la colles valencianes i la primera trobada després del reconeixement que va atorgar la Revista Castells a la Muixeranga d’Algemesí com ambaixadors en la divulgació del fet casteller.

En aquesta ocasió, les colles castellers convidades van ser els Castellers de Lleida i els Moixiganguers d’Igualada, que van fer un bon paper amb castells com el 5de7. El darrer castell de 8 a Algemesí data del 2012, un 4de8 dels Xiquets de Tarragona. En total, s’han fet deu castells de 8 en aquesta població. La primera actuació castellera a Algemesí data de l’any 1979 a càrrec dels Castellers de Sitges.

Les figures muixerangueres són de caràcter més plàstic que no els castells i no sempre busquen l’alçada com a repte més destacat. Tot i això, figures com l’alta o la sisena recorden als castells. També alcen pilars, que poden ser de 4 o de 5.

D’aquesta trobada es por destacar la Sisena, la figura més alta que aixequen les muixerangues valencianes. En aquesta ocasió la va assolir la Nova Muixeranga, per bé que en d’altres ocasions l’ha fet la Muixeranga d’Algemesí o ambdues colles. La imatge d’aquesta torre convida a fer comparacions, amb una pinya perfectament castellera. Per dalt, sobresurt l’atreviment de l’aixecador (alçador), dret damunt dels dosos (quarts), i amb l’enxaneta (xiquet) dret tal com si fes un pilar. És la manera habitual de coronar les seves construccions, però en aquesta figura destaca encara més al ser una construcció de 6 pisos (altures).

Aquesta muixeranga de 6 altures es va aconseguir muntar per primera vegada el 1999 per la “blava”, el 2003 ho va fer la colla “verda”. La sisena consta de:

  • 6 baixos amb els seus contraforts.
  • 6 segons damunt dels 6 baixos.
  • 4 tercers.
  • 2 quarts.
  • 1 alçador/a al cinquè pis.
  • 1 xiquet culminant la figura.

Pinya
Escales: 4 dretes i 4 segudes per tal d’ajudar a pujar a partir  dels tercers.

Les muixerangues d’Algemesí solen venir a Catalunya convidades per colles castelleres. Enguany, la Muixeranga d’Algemesí (la blava) actuarà a Valls el 21 de juny durant la Festa Major, i la Nova ho farà a Vilafranca a l’octubre en el marc de les festes del Roser dels Xicots.

CARLES ESTEVE

Foto 1: La sisena la Nova Muixeranga (Foto: Ximo Ferrer)

Foto 2: Pilars de la Muixeranga d’Algemesí

Articles relacionats:

Quico Pinto, els Aficionts de Llorenç i la Muixeranga, premis Castells 2014

Foto 2

Exit mobile version