IniciCròniquesManilles verdes i Vila-seca, plaça de 9

Manilles verdes i Vila-seca, plaça de 9

-

La diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú ha estat la protagonista del cap de setmana amb construccions de la gamma extra, gentilesa dels Castellers de Vilafranca. Però també s’han vist castells de 9 pisos a Vilafranca del Penedès on els Castellers de Barcelona s’han anotat la segona tripleta màgica de la seva història, i a Vila-seca, on la Colla Vella dels Xiquets de Valls hi ha fet el primer castell de 9.

A  Vilanova i la Geltrú, els Castellers de Vilafranca van reeditar el seu millors castells de l’any i, alhora, van revalidar la millor actuació mai vista en aquesta plaça: 3de9 amb folre, torre de 9 amb folre i manilles, 4de9 amb folre i pilar de 8 amb folre i manilles. Un gran recital dels verds, que aquesta vegada no van tenir rival. L’any passat, el 9de8 va marcar el sostre d’aquesta diada, i va ser la variant de coronar-lo amb una sola enxaneta el que va marcar la lleugera diferència entre l’actuació dels verds i la Jove tarragonina. Els de Vilafranca estan agafant la velocitat de creuer que els ha de portar a fer castells de 10 per Sant Fèlix: les manilles les tenen molt bé i a Vilanova van clavar la torre i el pilar amb excel·lència. Van sumar la quarta torre de 9 emmanillada de l’any –tantes com en tot el 2012 o 2013, i molt per damunt de l’any passat, en què en van fer només dues–. Cal destacar, a més, el pilar de 8 completat: el segon de l’any i tornant a demostrar, com ja van fer a Mataró, que la caiguda del 3de9 amb l’agulla no els ha trastocat el full de ruta.

Els Bordegassos de Vilanova van brillar amb llum pròpia: van estrenar el 3de8 i van recuperar dues estructures més. A la segona ronda van carregar la torre de 8 amb folre, castell que havien plantat per darrer cop al Concurs del 2012. El grocs han treballat de valent i sembla que han entrat en una dinàmica positiva que estan decidits a continuar. Els vilanovins, a més, van completar el 4de8 en tercera tanda i van posar la cirereta tornant a carregar, onze anys després del darrer, el pilar de 6. Per la seva banda, la Jove de Tarragona també va rendir a un nivell molt elevat: van signar la seva segona tripleta màgica de l’any i van estrenar un treballadíssim pilar de 7 amb folre. En aquesta ocasió, es van reservar el 4de8 amb agulla que ja havien fet enguany, i no van buscar superar el 3de9 amb folre, a diferència de l’any passat, quan van estrenar a Vilanova l’esmentat 9de8. Els del Cós del Bou van preferir prioritzar el 5de8, que podria pujar un pis per Sant Magí.

Segona tripleta dels Castellers de Barcelona

A Vilafranca, a la diada de la festa de Màrtirs Street, els Castellers de Barcelona també van fer la tripleta màgica, la primera de l’any i tot just la segona del seu historial, gràcies a la gran estrena del dia: 4de9 amb folre, el més matiner de la colla, que van descarregar en segona ronda. Tant el 4 com el 3de9 amb folre dels barcelonins van ser molt treballats. A la tanda de pilars van acabar oferint l’espadat de 6, després d’un peu desmuntat de pilar de 7 amb folre en què es va arribar a col·locar el quart. A la mateixa diada, els Xicots de Vilafranca van signar una nova tripleta de 8, la tercera en vuit dies. Van renunciar a tirar el pilar de 6 que divendres havien coronat a l’assaig i que no carreguen des del 2007.

Castell de 9 a Vila-seca

Una tercera diada va destacar dissabte a la tarda: la Colla Vella va convertir Vila-seca en plaça de 9. Els rosats van oferir a més el 5de8, el 4de8 amb el pilar i el pilar de 7 amb folre -castells que no s’havien vist mai en aquesta localitat-. Els Xiquets de Tarragona també van exhibir-se amb el gran ventall de castells de la gamma alta de 8 que dominen aquest any: 5de8, 2de8 amb folre i 4de8 amb l’agulla, a més del pilar de 6. Per la seva banda, els Xiquets de Vila-seca van recuperar el 4de7 (el darrer datava de 1997). La de dissabte va ser la primera clàssica de 7 dels blau turquesa des de la seva reorganització.

De dissabte cal apuntar també el dos castells bàsics de 8 de la Colla Joves de Valls a la Móra (que van acompanyar del 5de7), on els d’Altafulla van fer els bàsics de 7 i l’inusual 5de6 amb agulla i els Nois de la Torre castells de 6.

Vella de Valls i Jove de Tarragona, amb castells de 9 a Vilallonga

El diumenge a la tarda, a Vilallonga del Camp, la Colla Vella i la Jove de Tarragona han portat castells de 9 en una altra de les diades amb grans castells del cap de setmana. A la primera ronda han completat les dues colles el 3de9 amb folre. A la segona ronda s’han apuntat el 4de9 amb folre, a destacar que la ha estat el segon de l’any després dels dos intents desmuntats de la passada setmana a casa seva. La tercera ronda l’ha encetat la Jove amb el 5de8, la Colla Vella ha respost amb el 4de8 amb el pilar. En la tanda de comiat els liles han fet el pilar de 6 i els rosats el de 7 amb folre.

Resultats més destacats del cap de setmana:

DISSABTE

Festa Major de Vilanova i la Geltrú

  • Bordegassos de Vilanova: 3de8, 2de8f(c), 4de8, Pde6(c)
  • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde8fm
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f, 5de8, Pde7f

Actuació a Màrtirs Street (Vilafranca del Penedès)

  • Castellers de Barcelona: 5de8, 4de9f, 3de9f, Pde6
  • Xicots de Vilafranca: 3de8, 2de8f, 4de8, Vde5

Festa Major de Vila-seca

  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 4de8a, Pde7f
  • Xiquets de Tarragona: 5de8, 2de8f, 4de8a, Pde6
  • Xiquets de Vila-seca: 3de7, 4de7, 2de6, Pde5

Festa Major de la urbanització la Mora (Tarragona)

  • Castellers d’Altafulla: 4de7, 5de6a, 3de7, Pde5
  • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de8, 4de8, 5de7, Vde5
  • Nois de la Torre: 4de6a, 3de6a, 4de6, Pde5
DIUMENGE

Festa Major de Vilallonga del Camp (en viu)

  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f, 5de8, Pde6
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 4de9f, 4de8a, Pde7f

Podeu consultar la resta d’actuacions a la web de la Coordinadora www.cccc.cat

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a Vilanova (foto: @verds)

Foto 1: Torre de 8 amb folre carregada dels Bordegassos de Vilanova (foto: @bordegassos)

F0t0 2: 4de9 amb folre dels Castellers de Barcelona a Vilafranca (foto: @cdbnc)

Foto 3: 3de9 amb folre de la Colla Vella a Vila-seca (foto: @collavella)

Articles relacionats:

Més colles de 7 que mai

La història castellera rebenta

Vespres de grans castells

Article anterior
Article següent
Exit mobile version