La Xina es torna a vestir de 9

Viatge dels Castellers de Vilafranca a la Xina. Per XAVIER CAPDEVILA (enviat especial)

Dia 1

En metro a la Universitat de Xangai

IMG_0738

Una ciutat de 24 milions d’habitants difícilment nota la presència de 190 persones arribades de Catalunya per participar en la Barcelona-Catalonia Culture Week, tot i que és fàcil que et trobis grups de castellers badant pels llocs més turístics de Xangai, amb cara d’adormits pel jet lag d’un viatge de més de 14 hores.

El viatge a Xangai dels Castellers de Vilafranca és molt més que un premi a un final de temporada esplèndid, rematat per un Tots Sants excepcional que una vegada més els ha portat a batre el rècord de la millor actuació de la història. Si Sant Fèlix estava de vacances el 30 d’agost, va tornar a beneïr els seus castellers l’1 de novembre.

IMG_0739La setmana cultural catalana en la que els vilafranquins són protagonistes, té aquest any una significació i un pressupost molt especials, perquè commemora els 15 anys de l’agermanament entre les ciutats de Xangai i Barcelona i els 10 anys de la creació del Catalan Istitute of China, una potent institució hereva del Casal Català de Xangai, que aplega des d’emprenedors fins a estudiants amb la cultura catalana com a motor. La Culture Week d’aquest any té un ressupost de 400.000 euros, dels quals les institucions catalanes (Generalitat i Ajuntament de Barcelona) nomès han pagat el 8%; la resta són subvencions i patrocinis privats. Aplega un munt d’actes i exposicions, algunes de les quals s’allargaran fins el gener; Alexis Roig, president de l’Institut Català de la Xina, calcula que unes 70.000 persones poden participar-hi i que les visites a les exposicions, entre les que destaquen les dedicades a Dalí, Gaudí o Miró, poden arribar a 750.000. Les xifres a la Xina tenen com a mínim aquestes dimensions.

I la primera immersió massiva, l’han viscut aquest dimecres els Castellers de Vilafranca anant a fer la seva primera actuació, desplaçant-se en metro fins a la Xangai Jiatong University on els esperaven els Xiquets de Hanghzou per actuar conjuntament en els actes que la Catalonia Week feia en aquell campus universitari. Càlida acollida dels castellers xinesos, la colla creada al 2010 amb motiu de l’Exposició IMG_0741Universal de Xangai, i apadrinada des d’aleshores per la Colla Vella dels Xiquets de Valls: uns castellers que ja han carregat la torre de 7 i que assagen castells de 8. Precisament, el primer acte de la jornada ha estat la preestrena del documental The Peach Blossom Garden (El jardí de les flors del presseguer), realitzat per la Lupa Produccions, una empresa catalana que retrata els motius i les reflexions dels treballadors i el propietari de l’empresa Antex de Dequing (prop de Hanghzou), per crear una colla de castellers a la Xina, basada en els valors i en la tècnica dels castells catalans.

Castellers i Xiquets han fet després una actuació conjunta a la biblioteca dedicada a Quian Xuesen, un dels pares de l’aeronàutica xinesa, alumne i professor de la Jiatong University. Ha estat una actuació indoor en una gran sala presidida per un cohet gegantí, perquè a la grisor habitual del cel de Xangai, motivat per una boira permanent de contaminació, s’hi ha afegit una pluja persistent. Castells de 7 i el 4de8 per escalfar motors, mentre que els Xiquets de Hanghzou feien el 3de7, la torre de 6 i el 3de6 amb l’agulla.

Foto 1: Foto de grup dels Castellers de Vilafranca a Xangai

Foto 2: Torre de 7 dels verds a la Jiatong University, junt a un cohet

Foto 3: 2de6 dels Xiquets de Hangzhou

Dia 2

Verds i rosats, en germanor a la Xina

IMG_0757 copiaLa ciutat de Hangzhou està a unes tres hores de camí; per tant. els Castellers de Vilafranca han matinat de valent per atendre els compromisos que allà els esperaven. Hangzhou no és una gran metròpoli com Xangai; “nomès” hi viuen uns 7 milions de xinesos, més o menys la població de tot Catalunya.

La primera parada ha estat a l’escola Greentown, una de les més cares i prestigioses de Hangzhou, on hi estudien uns 3.000 joves de primària i secundària. Aquí hi treballa una mestra catalana i, des de fa uns anys, manté programes d’intercanvis internacionals, entre d’altres amb l’escola barcelonina Betània-Patmos. Als alumnes de la Greentown s’hi han ajuntat els d’altres escoles de la ciutat, desitjosos de veure els castellers, que han compartit discursos en una divertida combinació de català, castellà, anglès i xinès. Alguns membres dels Xiquets de Hangzhou també eren allà per rebre els vilafranquins, entre els quals David Yuan, el delegat a Catalunya de l’empresa Antex, i autèntic enllaç permanent entre els castellers xinesos i els catalans.

IMG_0756Crits d’admiració davant el 4de7 amb l’agulla, que sempre “queda bé” i una clàsica de 8 per començar el dia, amb el 4 i el 3 i la torre de 7; finalment un pilar de 4 amb un segon dels castellers xinesos. Després de dinar, passejada pel llac de Hangzhou, el lloc més emblemàtic de la ciutat, ple de xinesos jugant a cartes, cantant, ballant o tocant instruments tradicionals.

Però la gran cita del dia era a la fàbrica Antex, a uns 40 quilòmetres d’allà, a la ciutat de Deqing. Antex és la colònia tèxtil de l’empresari Qian Anhua, on hi viuen i treballen uns 1.500 treballadors, 200 dels quals constituexen la colla dels Xiquets de Hangzhou, la més activa de tots els intents castellers que han nascut a l’estranger. La rebuda ha estat espectacular: l’empresari, a la porta; els castellers xinesos fent el passadís als vilafranquins i dos tigres de roba obrint la comitiva. Tot això, prop d’un monument casteller de tamany real que reprodueix un 3 de 8 i presideix una de les entrades de la fàbrica.

Les sorpreses han continuat a l’interior, quan els Xiquets han presentat el seu nou local d’assaig, encara acabant-se de fer: una grandiosa nau d’uns 700 metres quadrats i uns 15 d’alçada on hi destaquen uns monumentals vitralls que reprodueixen sengles dibuixos d’un 3de10, una torre de 9 i un pilar de 8 amb els corresponents folres i manilles. A les parets, pancartes dels Xiquets de Hangzhou “des de 2010” i dels seus padrins, la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Probablement, cap colla a Catalunya té un local d’assaig d’aquestes característiques.

IMG_0759L’actuació s’ha fet a la plaça central de la colònia amb una notable expectació televisiva i de familiars i amics dels Xiquets. Una pancarta saludava els Castellers de Vilafranca amb un “bienvenidos”; al terra, plaques que commemoren –en xinès i en castellà- el 3de9 amb folre alçat allà per la Vella en la seva visita de l’any 2010 i el rècord assolit en un programa televisiu en l’última visita, el mes de juliol d’aquest any. A la plaça també hi ha una impressionant columna, que recorda la de Nelson a la Trafalgar Square de Londres, dedicada a un benefactor de la fàbrica.

Els Castellers de Vilafranca han fet el 4de8, la torre de 8 amb folre, el 3de8 i un vano de 5; els Xiquets de Hangzhou, un 3de7 amb l’agulla, un 4de7, la torre de 6 i el pilar de 4, amb força destreça. Finalment, les dues colles han compartit un 4de7 de germanor amb camises verdes i rosades –els xinesos porten la mateixa camisa que la Vella– barrejades, la qual cosa ha donat peu a comentaris i bromes.

En acabar l’actuació, els de Hangzhou han volgut assajar el seu immediat gran repte: el 3de8, tot demanant consells als vilafranquins sobre l’estructura del peu. La prova ha pujat fins gairebé col·locar els dosos amb l’aixecador inclòs, amb una correcció admirable. La gran il·lusió dels Xiquets xinesos és anar al Concurs de Castells de Tarragona, “si no l’any que ve, algun any en el futur”, aclareixen els seus líders, l’empresari Qian Anhua i el seu delegat català David Yuan.

Foto 1: Torre de 8 amb folre dels Castellers de Vilafranca

Foto 2: 4de7 de germanor entre les dudes colles

Foto 3: Assaig de 3de8 dels Xiquets de Hangzhou

Dia 3

Castells entre els gratacels de Xangai

IMG_0764
La millor manera de moure’s per Xangai és utilitzar alguna de les 16 línies del metro que t’apropen a qualsevol lloc d’aquesta gran ciutat; a més, els rètols als mapes i a les estacions estan escrits en xinès, però tambè en anglès. Tot i amb això, desplaçar 200 castellers per estacions i connexions atapeïdes de xinesos que van amunt i avall és difícil, per la qual cosa la guia dels voluntaris del Catalan Institut of China és fonamental perquè no se n’hagi perdut cap.

IMG_0763Aquest divendres ha estat un dia de gira turístico-castellera pels llocs més coneguts del Xangai modern, especialment els indrets del nou centre comercial i de negocis, on s’alcen gratacels especaculars que ben bé recorden els de Nova York o els dels grans centres financers d’una ciutat occidental.

La primera parada ha estat en un parc de Lujiazui, a l’altra banda del riu Huangpu, on s’aixequen els edificis del Shanghai World Financial Center, la Jinmao Tower o l’emblemàtica Oriental Pearl Tower, l’edifici que acull un centre de comunicacions i que amb les seves dues grans esferes és el principal símbol de la ciutat. Un 3de8 amb els gratacels de fons i diversos pilars han servit per retratar la presència dels Castellers de Vilafranca a la capital financera de la Xina.

IMG_0765Però de tots, el lloc més retratat i amb més turistes de Xangai és The Bund, el gran passeig a l’altra banda del Huangpu River, amb el famos sky-line i el perfil dels grans edificis al fons. Aquí els Castellers de Vilafranca hi volien fer un castell bonic, però com passa sovint en aquest tipus de viatges, no hi havia un permís oficial per fer-ho. Així que els castellers s’han enfaixat discretament en un parc proper i amb una rapidesa gens habitual han plantat una torre de 8 amb folre amb el paisatge de les grans towers de Xangai al fons i davant la sorpresa i l’admiració dels turistes que passejaven pel Bund i de les moltes parelles de nuvis que trien aquest lloc per fer-se la foto de casament. Fins i tot, alguns policies que voltaven pel lloc s’han aturat a retratar el castell dels vilafranquins. Uns pilars amb la senyera han rematat les que sens dubte seran unes de les imatges centrals del viatge. Cap problema.

A la tarda, els Castellers de Vilafranca han participat en l’acte del 15è aniversari de l’agermanament de les ciutats de Brcelona i Xangai que s’ha celebrat a la terrassa d’un gratacels que acollia un important centre comercial, prop d’un famós i recargolat tempe budista, el Jing’an Temple. Un 4de7 amb l’agulla ha estat el castell escollit per a la celebració.

Foto 1: Torre de 8 amb folre al Bund amb l’sky-line de Xangai

Foto 2: Els Castellers de Vilafranca al metro de Xangai

Foto 3: 4 de 7 amb l’agulla en l’aniversari de l’agermanament Barcelona-Xangai

Dia 4

La Xina es torna a vestir de 9

IMG_0801Un 3de9 amb folre dels Castellers de Vilafranca ha estat l’espectacular cloenda de la Barcelona – Catalonia Culture Week de Xangai, la setmana cultural catalana organitzada per l’Institut Català de la Xina en el desè aniversari de la seva fundació, una cloenda en la que, a més, hi han actuat el cantautor Albert Pastor –un jove estudiant de Sitges que viu a Hangzou i que col·labora amb els seus Xiquets– i el grup de rumba La Màlaga, i s’hi ha servit pa amb tomàquet i botifarra i vins i caves del Penedès.

El 3de9f era el gran repte que els vilafranquins volien portar a la Xina, tot i la justesa de comptar amb menys de 200 efectius. Fins i tots alguns castellers puntals en aquesta construcció van viatjar expressament ahir des de Vilafranca per ser avui en l’actuació central d’aquest viatge al gegant asiàtic.

La participació en la cloenda de la Setmana Catalana s’ha concretat en una actuació de matí i una de tarda al hall del Yueda 889 Plaza, uns importants magatzems d’un dels centres de la ciutat. Les rigoroses mesures de seguretat han obligat als vilafranquins a actuar encerclats per unes tanques que envitaven que el públic pogués acostar-se a la pinya i això ha qüestionat la viabilitat de fer un castell de 9 amb folre només amb els castellers amb camisa. Així en l’actuació del matí, els Castellers de Vilafranca han plantat el 4de8, la torre de 8 amb folre i el 3de8 i un pilar de 5 amb la senyera acompanyat de tres més de 4. Aplaudiments i crits d’admiració IMG_0799d’un públic compost per molts xinesos i força catalans i també estudiants i emprenedors d’altres zones de l’Estat que viuen a Xangai i que no es volien perdre l’exhibició castellera de la Barcelona – Catalonia Fest. Les tanques condicionaven, però els vilafranquins tenien ganes de castell de 9.

A la tarda, doncs, l’estratègia ha estat convidar als voluntaris i mebres del Catalan Institute of China i als seus amics a afegir-se a la pinya dins les tanques i asegurar una bona base a tots els castells. I així, davant d’una espectació encara més gran, els Castellers de Vilafranca han repetit 4de8 i torre de 8 amb folre, però també han pogut descarregar un magnífic i sòlid 3de9 amb folre. L’eufòria dels verds ha estat gran i l’objectiu casteller del viatge s’ha complert. Abraçades de satisfacció i, fins i tot, el càntic de l’himne dels Castellers de Vilafranca, a més de nous pilars amb la senyera, han posat punt i final a l’actuació i a quatre intensos dies de castells, metro i moltes anècdotes de la colla vilafranquina a la capital econòmica de Xina.

IMG_0796 copiaHa estat aquest el primer castell de 9 que s’aixeca a Xangai i el tercer que es fa a la Xina. Els dos anteriors els va fer la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el 2010 i el passat mes de juliol, però els dos van fer-se a Deqing, la ciutat dels Xiquets de Hangzhou. Els Castellers de Vilafranca també van plantar un 3de9 amb folre a Thane, prop de Mumbai, en la visita que van fer als govindes de l’Índia l’any 2011.

Alegria i satisfacció entre els Castellers de Vilafranca pel balanç del viatge a la Xina i, sobretot pel balanç de la temporada. I satisfacció especial dels seus dirigents, particularment del cap de colla, Pere Almirall, del president Jou Cabré, i dels seus col·laboradors més pròxims, que tanquen amb aquest viatge el seu mandat de quatre anys al front de la colla, i li han mantingut la seva condició de líder del món casteller.

Foto 1: 3de9 amb folre als Yueda 889 Plaza

Foto 2: Torre de 8 amb folre als mateixos magatzems

Foto 3: Pilar amb senyera en l’acte de la Barcelona – Catalonia Culture Week de Xangai

XAVIER CAPDEVILA

Articles relacionats:

La Xina i els castells

La Xina captiva la Vella

Com es diu 3de8 en xinès?

Objectiu: la Xina

El Dahi Handi ‘borinot’