Sí, la Joves ha tornat


Pel que s’havia vist als assajos i per Sant Fèlix, semblava clar que el 2de8sf de la Colla Joves s’havia de descarregar tard o d’hora. I potser la vigília de la Diada, a la Plaça del Blat, era el moment idoni. Perquè és la pròpia plaça, perquè al costat hi ha la colla rival i perquè, malgrat aquests dos condicionants, l’actuació de la Diada no té la mateixa pressió que tenen altres trobades de les dues colles dels Xiquets de Valls a la plaça bressol dels castells. El cas és que la Joves hi confiava tant que, com a Vilafranca, ha optat per intentar el castell a la primera ronda. La carregada ha estat de llibre i la sortida de la canalla l’haurien de tenir a la vídeoteca totes les colles que treballen el dos o la torre. La descarregada l’han hagut de treballar però els terços i els quarts d’aquest castell són molt bons, i avui ho han demostrat. A la vigília de la Diada la Colla Joves s’ha convertit en la segona colla del món casteller que ha aconseguit domar del tot el dos de vuit. Aviat està dit. Els organitzadors de diades com la de Santa Tecla, o del Mercadal, trobaran a faltar els Diables Vermells, que aquesta temporada asseguren espectacle allà on van. Per postres, l’altre gran repte de la Joves, el pde8fm, finaalment, ha pogut ser descarregat, per primer cop en la història de la colla. Dues estrenes absolutes. Per tant, diada històrica de la Joves, que ha completat la seva actuació amb un 3de9f i un 3de8p. Qui sap si el que s’ha vist aquest diumenge a la Plaça del Blat és una sèrie de castells amb un pis menys del que es poden proposar per Santa Úrsula. Amb l’ambient que es viu aquesta temporada a la Joves es pot esperar tot.

A l’altra banda, no és que les coses hagin anat malament. Simplement, els objectius eren uns altres, de menor ambició, potser perquè diumenge que ve és l’actuació de Santa Tecla, a Tarragona. La Vella ha volgut estrenar dos castells: a la primera ronda ha descarregat un 9de8, que Albert Martínez diu que l’ha vist amb moltes opcions de futur (cal mirar on està posat el 9de9f a la taula de puntuació del Concurs i potser s’entendrà què volia dir el cap de colla). A la segona ronda, la Vella ha carregat el 2de9fm. Els dosos s’han desequilibrat i han fet cedir el castell mentre es descarregava. Uns dosos que ha semblat que patien les conseqüències d’errors a la base del castell, als quarts. A la tercera ronda, la Vella ha optat pel 3de9f i ha tancat amb el pde7f.

La Plaça del Blat, doncs, s’ha tenyit aquest diumenge de color vermell. Com qui no vol la cosa, la plaça  ha vist aqust diumenge el seu castell descarregat més gran de la història, si fem cas al barem del Concurs de Castells. Poca broma. Si algú ho dubtava (perquè ho dubtava encara molta gent), sí, la Joves ha tornat, i sembla que per quedar-se. Quin Santa Úrsula que ens espera!

Al marge de la vigília de la Diada a Valls, el més destacat va ser el 3de9 amb folre que va portar la Joves de Valls a Montblanc. Potser era un avís del l’ambició amb la que plantejaven l’actuació de diumenge. Hi han hagut castell de 8 i alguns altres castells amb transcendència històrica: els Torraires de Montblanc han recuperar el set pisos disset anys després i la colla internacional de Sydney (Austràlia) ha fet el seu primer castell de 6.

La Joves de Valls no va anar ahir a Montblanc a fer qualsevol cosa. Els vermells tenen fam i com a prèvia d’aquest vespre van fer una completa diada amb el 3de9 amb folre com a destacat -el desè descarregat de l’any i el 150è del seu historial-. També van fer el 2de8f, 3de8 amb el pilar i l’espadat amb folre -construccions que volen pujar un pis més en les properes dates-. El 2 i el pilars emmanillats han sonat per aquest vespre però també el 2de8 sense folre que van coronar per Sant Fèlix i que aspiren a completar tal com van fer fa dies a l’assaig amb xarxa. A la diada d’ahir també va tenir el seu moment de gloria la colla local amb el 3de7 que no aconseguien des del 1999 -el darrer castell de 7 va ser un 4de7 l’any 2000-. Els Torraires, a més, van estrenar el 2de6. Els Minyons de l’Arboç hi van portar el 3de7.

A Olot els Marrecs van dur el dos bàsics de 8 i els Sagals van completar el cinquè 3de8 de l’any. Els Xerric d’Olot van volen revalidar la seva millor diada però el 4de7 amb l’agulla va quedar tan sols coronat. Ahir és van veure dos castells de 8 més: a Guissona el tercer 4de8 dels Castellers de Lleida i el que va fer la Colla Vella a Bràfim -també van estrenar el 9de7 en aquest any-. La pluja va esguerrar ahir algunes diades i a la Pobla de Montornès no van poder fer la diada. La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, que ja ha patit més d’un inconvenient aquest any, formava part del cartell de quatre colles i van decidir anar al seu local i aprofitar la tarda: van fer la clàssica de 8 i el pilar de 6 en forma d’assaig.

A banda d’aquests resultats destacats també s’han produït algunes estrenes. La més exòtica el primer castell de 6 dels Castellers de Sydney -els de les aintípodes han completat el 4de6 en en marc de la celebració de la Diada Nacional a la ciutat australiana que celebra aquest dies l’Eurofest-. Els Castellers de Viladecans han fet la seva millor diada de mai avui a la seva festa major: 2de6, 5de6 i l’estrena del 4de6 amb l’agulla. Els Castellers de Castellar del Vallès han estrenat el 2de6 a la seva Festa Major i els de Sant Feliu, a Caldes, han obert casella amb el pilar de 5 i han fet el segon 3de7 de l’any.

FRANCESC DOMÈNECH/JORDINA ARMILLA

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Festes de la Serra de Montblanc

 • Minyons de l’Arboç: 4de6, 3de7, 4de6a
 • Torraires de Montblanc: 3de7, (id)5de6, 5de6, 2de6
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, 3de9f, 3de8a, Pde7f

Festes del Tura a Olot

 • Marrecs de Salt: 4de8, 3de8, 7de7
 • Sagals d’Osona: 3de8, 2de7, 5de7
 • Xerrics d’Olot: 4de7, (id)4de7a, 4de7a(c), 3de7

Festa Major de Guissona

 • Castellers de Cornellà: 5de6, 3de7, 4de6a
 • Castellers de Lleida: 4de8, 4de7a, 5de7
 • Margeners de Guissona: 4de7, 3de7,, 5de6

Celebració de la Diada Nacional a Bràfim

 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de8, 2de7, 9de7

DIUMENGE

Fira Modernista a Els Hostalets de Pierola

 • Castellers d’Esparreguera: 3de7, 4de7a, 4de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 4de7a, 5de7, 4de7

Festa Major de Viladecans

 • Castellers de les Gavarres: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Castellers de Terrassa: 5de7, 4de7a, 4de7
 • Castellers de Viladecans: 5de6, 4de6a, 2de6

Diada Nacional a Valls
20.30h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8sf, 3de9f, 3de8p, pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 9de8, 2de9fm (c), 3de9f, pde7f

DILLUNS, DIADA NACIONAL

Diada Nacional a Palafrugell
11h. Plaça de Can Màrio

 • Marrecs de Salt

Diada Nacional al Born (Barcelona)
11.30h. Plaça Comercial

 • Capgrossos de Mataró
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Xiquets de Reus

Festa Major de Llinars del Vallès
11.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sant Cugat
 • Xics de Granollers

Diada Nacional a Vilanova del Camí
11.30h. Plaça del Mercat

 • Moixiganguers d’Igualada

Diada Nacional a Tarragona
12h. Pla de la Seu

 • Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Xiquets de Tarragona
 • Xiquets del Serrallo

Diada Nacional a Badalona
12h. Plaça de la Plana

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de Badalona
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts

Diada Nacional de Catalunya a Sant Adrià de Besòs
12h. Plaça Francesc Macià

 • Castellers de Sant Adrià
 • Castellers de Terrassa

Foto 1: 2de8sf descarregat per la Joves

Foto 2: 3de7 dels Torraires de Montblanc.

Foto 3: 4de6 dels Castellers de Sidney.

Notícies relacionades:

Manilles a Valls i bàsics de 9 a Tarragona i Barcelona

Els límits de cadascú