Una colla, dues ciutats

El fet casteller s’ha extès per bona part de les comarques catalanes, amb presència a les principals ciutats del país. Hi ha colla castellera a més de la meitat de les capitals de comarca catalanes. També hi ha colla castellera a tres de les quatre capitals de les considerades “província”: Tarragona, Barcelona i Lleida.

A Girona, no hi ha colla però els Marrecs de Salt fan aquest paper: se senten saltencs i gironins i fan les funcions de colla local als dos municipis.

marrecs2de8fAquest diumenge passat, els Marrecs van folrar Salt, descarregant el seu primer 2de8 amb folre. L’any passat l’havien carregat a Girona, prova de la seva complicitat amb la ciutat. A Salt, són la colla del poble i a la capital també actuen com amfitrions.

A Giron, actuen de forma habitual al maig, per la diada de Temps de Flors; al juny, per Sant Joan, i a l’octubre, per Sant Narcís. A Salt, tenen dues diades assenyalades: l’aniversari de la colla, el mes d’abril, i la Festa Majo, a finals de juliol. Cinc diades com a colla local, que han sabut aprofitar.

Sergi Camps, cap de colla dels Marrecs, ha explicat que els és molt beneficiós tenir dos ajuntaments que els donen suport i dues ciutats per portar bons castells com si fossin a casa.

Des de la colla de Salt es veu amb molt bons ulls la creació de més colles a les comarques gironines; celebren la creació dels Vailets de l’Empordà, els Esperxats o els Minyons de Santa Cristina. Per a ells, és important crear una bona germanor, ajudant-los en la seva formació i rebent el seu suport en diades importants. Als Marrecs sempre els hi ha estat complicat portar castells de 8 fora de casa. Tot i això, engauny han pogut fer un parell de 4de8 a fora, però reconeixen que és un handicap fer desplaçaments d’hora i mitja de vitatge per a fer bones actuacions. La creació de noves colles al voltant i l’agument de l’afició a les comarques de Girona pot ser determinant per a crear el seu propi circuit casteller.

CARLES ESTEVE

Foto1: Pilars davant l’ajuntament de Salt

Foto2: Descarregant el 2de8 amb folre a Salt (28/07/2013)