Castells de germanor: més que una imatge

Nens i BordegassosAquest 11 de setembre una de les imatges més plàstiques de la Via Catalana han estat els castells i els pilars que han alçat les colles arreu del país. Hi destaca el 4de7 conjunt que van fer els Bordegassos de Vilanova i els Nens del Vendrell a Roda de Barà. La imatge aèria d’aquest castell, des de l’helicòpter de TV3, ha estat una de les imatges més vistes. Un castell compartit, un fet que no acostuma a ser gaire habitual, però que de tant en tant apareix com a mostra de germanor.

cartellEixAquest cap de setmana se celebra a Vic la trobada de les colles de l’Eix: la carretera nacional que uneix d’est a oest Catalunya. Marrecs de Salt, Sagals d’Osona, Tirallongues de Manresa i Castellers de Lleida compartiran plaça i un castell final. És l’habitual entre les colles en aquesta cita i també ho va ser a la trobada de les festes de la Candela de Valls del 2011.

No és gaire comú veure castells conjunts a les places, però algunes colles prescindeixen de la tant emfatitzada rivalitat per convertir la festa castellera en una trobada amical. Ja no és tracta tant sols fer-se pinya, aplaudir el castell aliè, ballar al final o fer un dinar. Fer festa sense renunciar a l’autosuperació, compartint pinyes i el tronc d’un castell al final.

3de5anA Vilafranca, per difícil que sembli, la canalla de les tres colles i els falcons tampoc tenen problemes per compartir un castell esporàdic. Per la festa major dels petits, el cercavila infantil de l’1 de setembre, solen bastir algun castell conjunt. Enguany han fet el 3de5 net amb l’agulla.

La inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 o el rodatge de la pel·lícula La teta i la lluna, de Bigas Luna amb les dues colles de Valls van propiciar estampes inusuals, però no tan estranyes per a algunes colles. Castells que van més enllà de la imatge, sempre acompanyades de fraternitat i seny a l’hora de bastir-les.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Colles de l’Eix al 2012

Foto 2: Nens del Vendrell i Bordegassos de Vilanova a la Via Catalana

Imatge 3: Cartell de la trobada de les colles de l’Eix 2013

Foto 4: Figura conjunta amb la canalla dels verds, Xicots, Jove i Falcons de Vilafranca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *