Esclat casteller a la Catalunya Nord

11666306_10206734365941749_1950173234628931461_nDues colles de la Catalunya Nord han fet castells de 7 pisos aquest cap de setmana. Es tracta d’un fet inèdit fins ara: els Pallagos del Conflent han assolit el seu primer castell de 7 i els Castellers del Riberal han recuperat els 7 pisos després d’anys de no poder fer-ne cap l’any passat. La Catalunya Nord també viu l’esclat actual dels castells. Actualment hi ha quatre colles, tot i que amb graus d’activitat diferent: els Castellers del Riberal, els Pallagos del Conflent, els Angelets del Vallespir i la universitària Manogers, de la Universitat de Perpinyà.

Els emergents Pallagos, la colla que assaja a les viles de Prades i Vinça, van iniciar el seu recorregut el 2013. El primer any van coronar el 3de6 i el 4de6. L’any passat van completar-los i van afegir el 3de6 amb agulla i el pilar de 5. Enguany estan protagonitzant una gran progressió, tot just aquest diumenge va sumar els seus primers 4de7 i 2de6. En el seu millor dia, a més, van completar el 5de6. Un dia d’èxit per a la novella colla del Conflent, en el qual van completar el primer 4de7 després d’un intent desmuntat, demostrant ganes i convenciment.

Els Castellers del Riberal, per la seva part, també van estar encertats, i diumenge van recuperar castells perduts, plantant el 3 i el 4de7. Van tornar a completar el 4de7, que l’any passat no havien provat; el darrer datava de l’agost del 2013. Pel que fa al 3de7 s’ha d’anar molt més enrere, el darrer el van assolir a la Mercè local de l’any 2005, quan van actuar convidats a Barcelona. Els de la camisa verda van tenir el seu millor moment el 2002, quan van poder completar el 4de7 amb agulla, el seu millor castell històric, i finalitzar una diada amb tres castells de 7.

11666227_1178426138850284_500440863226357918_nEl veterà activista Hervé Pi torna a ser el cap de colla dels del Riberal, amb seu Bao i que és la colla degana nord-catalana. Pi vincula l’aparició de noves colles a les comarques de més enllà del Pirineu a la progressió que també viu la seva colla. El millor moment dels Riberal va coincidir amb els inicis d’una segona colla a la zona. Per a Hervé Pi, aquest fet tenia dos avantatges: “el primer és la competència, el segon és que podíem aprofitar les seves pinyes, tot i que els del Vallespir, per a raons de colla, no tenien segurament interès i vam coincidir cada vegada menys”. Ara, amb la creació dels Pallagos, afirma que tenen una nova oportunitat per créixer.

L’efectivitat de la colla del Riberal és bona i el 3de7 ja l’han fet 22 cops, sense cap caiguda. De 4de7 en tenen 12 complerts, amb tres tan sols coronats i un intent fallit. També cal apuntar que han desmuntat en una trentena d’ocasions aquests castells, tants com assolits, evidenciant que la seguretat la tenen com a primera opció. La competitivitat ben entesa els pot esperonar a anar més enllà.

A la Catalunya Nord també hi són els Angelets del Vallespir. La colla de Sant Joan Pladecorts havia fet castells de 6 des del 2010 fins al 2013. Fins i tot, el 2007, van arribar a completar el 3de7 en una ocasió. Des del 2014, però, tan sols han fet pilars de 4. Per últim, també apuntar que també hi ha activitat castellera universitària a l’altra banda dels Pirineus amb els Mangoners de la Universitat de Perpinyà.

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Les quatre colles de la Catalunya Nord alçant un pilar a la porta de Sales amb motiu de la campanya Catalans want to vote

Foto 1: 4de7 dels Pallagos del Conflent, diumenge passat a Prada

Foto 2: 3de7 dels Castellers del Riberal, a la mateixa actuació

Articles relacionats:

Sants i Gràcia pugen al 9 (crònica del 27 i 28 de juny)

Resum 2014: colles de 7

Resum 2013: colles de 7

Camí de les cent colles