L’any sabàtic dels xinesos

Què se n’ha fet dels Xiquets de Hangzhou? Aquesta és la pregunta que no pocs castellers s’han fet en el darrer tram de temporada, també a Valls, on els xinesos van aterrar de mà de la Colla Vella. Els Xiquets de Hangzhou s’han pres un any forçadament sabàtic, a causa de canvis en el personal de la fàbrica Antex, on va sorgir la colla, tot i que han tingut temps de fer alguns pocs castells, entre els quals dos 3de8.

Els Xiquets de Hangzhou han estat víctimes del seu propi èxit, el que els va permetre ascendir meteòricament als castells de 9 gràcies a la intensitat i la disciplina marcada en el seu entorn, la fàbrica tèxtil. Ara, els canvis en l’empresa han provocat que un gruix important de treballadors s’hagi destinat a una altra planta, lluny de Hangzhou, i això ha afectat l’estructura i les capacitats de la colla. Alguns dels components claus que van pujar als troncs de 8 i de 9 que els xinesos van exhibir l’any passat ja no són a Hangzhou i ha impossibilitat mantenir el ritme exhibit l’any passat, que van fer els seus primers castells de 8 i de 9.

Els canvis en l’empresa no són transitoris, sinó consolidats i, per tant els Xiquets de Hangzhou s’han vist obligats a refer les seves estructures en els darrers mesos. Una part de la planta de Hangzhou ha estat reconvertida en hotel i en museu per respondre a un fenomen emergent a la Xina, com és el turisme industrial. Això ha reduït la capacitat productiva d’Antex a Hangzhou en benefici d’altres fàbriques que la mateixa companyia té a la Xina, on la direcció ha hagut de traslladar un bon gruix de treballadors.

Enguany, la colla xinesa tancarà la temporada amb dos 3de8, un 2de7, dos 5de7, un 4de7 amb l’agulla, vuit 3de7 i quatre 4de7, segons dades facilitades per la pròpia colla. Als assaigs han fet el 3de7 més d’una vintena de vegades. La majoria d’aquestes construccions han estat executades per castellers que ja pujaven l’any passat, però ja han hagut d’afrontar els canvis i no han pogut mantenir la regularitat en els assaigs i els plans tècnics programats a començament de temporada.

La voluntat de la colla és continuar el seu camí. De fet, el colom de castells aixecats enguany és considferable i els seus registres notables, malgrat no haver pogut tornar a fer el 3de9 amb folre (que l’any passat van fer dos cops) i el 2de8 amb folre. Bona prova que la seva voluntat es manté ferma és que recentment han encarregat a Valls dos nous tabals per al seu equip de grallers. Recentment, també han participat en un programa de la televisió xinesa.

SANTI TERRAZA

Colles d’empresa?

A la cuina dels Xiquets de Hangzhou

El Concurs dels xinesos

El 3de8 dels de Hangzhou té premi

Com es diu 3de8 en xinès?

Foto 1: 3de8 dels Xiquets de Hangzhou

Foto 2: 4de7 dels Xiquets de Hangzhou