Sis trofeus Baròmetre a la Nit de Castells

El Baròmetre Casteller entregarà els seus premis en el marc de la Nit de Castells que se celebrarà a Valls el 27 de gener. Enguany rebran el trofeu sis colles que han completat un pis més en el seu palmarès: dues noves colles de 9, tres noves colles de 8 i una nova colla de 7. Amb les d’aquesta quarta edició del Premi Baròmetre ja s’hauran reconegut a 28 colles diferents.

Els Marrecs de Salts i els Castellers de Sant Cugat pujaran a l’escenari del Centre Cultural de Valls, el dissabte 27 de gener, per recollir el 9 de metacrilat que els reconeixerà el merit d’haver descarregat per primer cop un castell de 9 pisos. Els Castellers de Berga, els Tirallongues de Manresa i la Jove de Barcelona, rebran el trofeu amb un 8 per posar a les seves vitrines com a noves colles amb un castell de 8 descarregat. Finalment, els Esperxats de l’Estany rebran el 7 que els acredita com a colla que ha descarregat un castell de 7 per primer cop.  La condició és haver completat un pis nou i enguany s’han quedat a les portes els Castellers d’Andorra i els Castellar del Vallès, que han l’han coronat tan sols. És per això que els de Manresa i Berga rebran el trofeu aquest any, tot i haver coronar un 4de8 anteriorment. Des d’aquest any el requisit també és per les colles de 10 –tot i que aquesta temporada no s’ha produït cap alta a la categoria de gamma extra i de gamma de 10–.

En quatre any s’hauran entregat a onze colles de 7, vuit colles de 8, sis colles de 9, tres de gamma extra i una colla de gamma de 10. Tan sols una colla n’ha rebut dos: els Xiquets de Hangzhou com a nova colla de 8 i de 9.

El trofeus els elabora l’empresa Rètols Pellisa Ràfols i consisteix en un número o lletra de metacrilat transparent corresponent a la categoria amb una inscripció del mèrit a la seva base. Les colles que completen per primer cop un gamma extra reben una E i les que descarreguen per primer cop un de la gamma de 10 reben una X (deu en número romans). L’empresa realitza rèpliques, per encàrrec, per als castellers que vulguin tenir a casa una copia del trofeu de la seva colla.

D’altra banda, el dia 27 de gener també es donaran a conèixer –al públic assistent l’acte i als que vegin la gala per la Xarxa TV– els destinataris del Premi Baròmetre Solidari, que atorguen les noves colles de 8 i de 9. Cada colla escull una ONG local on anirà a parar un palet de menjar solidari cedit per Gallina Blanca.  L’entrega a les entitats es realitza en el primer trimestre de l’any.

El Baròmetre Casteller és un mitjà digital que recopila els tres millors castells i pilar de cada colla, totes les novetats al llarg de la temporada, a més d’oferir dades estadístiques a través d’una App.

Relació de colles premiades en les quatre edicions del Premi Baròmetre Casteller:

TROFEUS TEMPORADA 2017
c9 Marrecs de Salt
c9 Castellers de Sant Cugat
c8 Castellers de Berga
c8 Tirallongues de Manresa
c8 Jove de Barcelona
c7 Esperxats de l’Estany
TROFEUS TEMPORADA 2016
c9 Xicots de Vilafranca
c9 Xiquets de Hangzhou
c8 Al.lots de Llevant
c8 Castellers de Badalona
c8 Xiquets de Hangzhou
c7 CC.de La Bisbal del Penedès
c7 CC. de La Gavarresa
TROFEUS TEMPORADA 2015
c9 Nens del Vendrell
c8 Castellers de la Sagrada Família
c7 Encantats de Begues
c7 Pallagos del Conflent
c7 Castellers de Santpedor
TROFEUS TEMPORADA 2014
X Colla Jove Xiquets de Tarragona
E Castellers de Sants
E Xiquets de Tarragona
E Castellers de Barcelona
c9 Castellers de Sabadell
c8 CC.de St.Pere i St.Pau
c7 Vailets de l’Empordà
c7 CC.de St.Vicenç dels Horts
c7 Brivalls de Cornudella
c7 Castellers de l’Alt Maresme
c7 Castellers de Les Roquetes

CARLES ESTEVE

Foto: Trofeus Baròmetre Casteller d’enguany

La Nit de Castells 2018 escalfa motors

V Premi Repsol de Fotografia Castellera