El 7 ha arribat per quedar-s’hi

L’estructura del 7, un 4 amb 3 rengles afegides a un dels pilars, ha agafat força des de la seva invenció ara fa cinc temporades. Els Margeners de Guissona van portar a plaça, el juliol del 2009, el 7de7 (coronat per dues enxanetes). Amb el pas del temps s’ha acabat imposant el 7de7 un únic enxaneta, el més comú. Un total de 26 colles convencionals, i una universitària, han fet aquesta nova estructura. El resultat és de cent-vuit 7de7 descarregats i només un sols coronat. Cinc han caigut abans de carregar-se.

El maig del 2011, els Castellers de Vilafranca van pujar-lo un pis més i van fer el primer 7de8. Des de llavors set colles ja se l’han fet seu. A més dels verds, l’han fet Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de la Vila de Gràcia, Colla Joves Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa, Castellers de Barcelona i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Aquests darrers sense haver portar mai el 7de7 a la plaça. El 7de8 s’ha fet en trenta ocasions, d’aquestes un únic coronat.

El novembre passat, per Tots Sants, els Castellers de Vilafranca van fer el primer i, de moment, únic 7de9 amb folre de la història. El van descarregar amb un monumental folre que evidencia que no serà fàcil veure’l a la plaça sovint.

A la taula de punts dels Concurs, el 7de7 està situat per sobre del 5de7. En aquest sentit, es premia l’esforç i disponibilitat de castellers de tronc i pinya que suposa per a les colles de 7 fer una construcció que requereix força gent.

En canvi, en els 8 i 9 pisos no s’ha tingut en compte aquesta premissa en la darrera revisió, elaborada en els darrers mesos. El 7de8, fins i tot, ha vist devaluada la seva puntuació, i ha passat a puntuar per sota del 2de8 amb folre. Si be és cert que tècnicament sembla més fàcil, segons les colles que l’han realitzat (totes són colles de 9, llevat dels de Gràcia), el 7de8 podria ser inabastable per a les colles de 8 que tenen el 2 folrat com a sostre. Castellers de Sabadell, Xiquets de Reus, Castellers de Lleida, Bordegassos de Vilanova, Castellers de Sant Cugat, Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Castellers de Terrassa i Marrecs de Salt van fer la torre folrada l’any passat, però caldrà veure si en el futur poden reunir prou efectius de tronc i castellers a l’assaig i a la plaça per provar aquesta construcció. Aquesta temporada, set colles ja han fet el 2de8 amb folre, mentre que el 7de8 l’han signat sis.

El 7de9 amb folre, per la seva part, es manté puntuat per sota del 5de9 amb folre. Els Castellers de Vilafranca, única colla que l’ha provat, són de l’opinió que hauria de ser a l’inrevés.

CARLES ESTEVE