La Bisbal, una diada calenta

La Bisbal del Penedès, la plaça més castellera sense colla pròpia, convoca cada 15 d’agost una diada que té un lloc destacat en el calendari casteller. El cartell de la cita ha anat variant amb el pas dels anys, amb entrades i sortides de colles, fet que no ha suposat la pèrdua d’interès per la diada. La jornada més calorosa de l’any també és una diada calenta per el seu cartell, amb un fort debat sobre quines haurien de ser les colles participants. Una discussió que es remunta més enllà del recent canvi d’organitzadors de la diada.

4d9sfAnys 70, 80: dues colles
L’any 1975, després d’anys amb una sola colla a la plaça, actuen dues formacions. És el retorn dels Nens del Vendrell i l’entrada de la Colla Joves Xiquets de Valls, surten del cartell els Castellers de Vilafranca. L’any 1979, salten definitivament els Nens del Vendrell del programa i retornen els verds. L’any 1980, també hi actuen els Minyons de l’Arboç com a tercera colla. El 1981, la cita esdevé un derbi vallenc per tres anys, amb l’entrada de la Colla Vella i la sortida dels verds. El 1984 i el 1985, la Jove de Tarragona ocupa el lloc de la Vella de Valls. Del 1986 al 1990, la diada torna a esdevenir un cara a cara vallenc. L’any 1991, els verds tornen a la diada i la Colla Vella en surt.

Tres colles des dels 90
El 1992, el cartell el formen tres colles, les dues de Valls i els Castellers de Vilafranca. Un format que es manté fins avui, llevat d’en una ocasió. L’any 1993 i 1994 torna la Jove de Tarragona i la Colla Vella en queda fora. Des del 1995 fins al 2006, hi actuen Joves, Vella i Verds. El 2007, torna la Jove de Tarragona i en surt la Vella de Valls i el 2008, només actuen dues colles, Joves i verds. El 2009, torna la Vella i hi actuen les dues colles dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, al 2010 es repeteix el cartell. El 2011, en surten els Castellers de Vilafranca i entren els Minyons de l’Arboç. L’any passat va suposar el retorn dels verds. Aquest any, els de Cal Figarot han quedat fora i la tercera colla seran els Xicots de Vilafranca.

Cartell interessant i font de debat
El cartell de la Bisbal ha registrat entrades i sortides en tots aquest anys; adaptant-se als gustos, simpaties, voluntat  o economia dels organitzadors. Aquests canvis no sempre han anat lligats amb el nivell de les colles i les decisions han generat debat entre els afeccionats. Tot això, la diada del 15 d’agost segueix sent una cita ineludible. Enguany amb les dues colles de Valls en plena forma i amb la novetat dels Xicots de Vilafranca, en la que podria ser la seva millor temporada.

CARLES ESTEVE

Foto1: 9de8 de la Colla Vella a la diada del 2012

Foto2: 4de9sf carregat per la Colla Joves l’any 2000, el millor castell assolit a la Bisbal a l’era moderna