La Coordinadora es renova per dins i per fora

L’assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya es va celebrar dissabte passat a Vilafranca i va aprovar un nou règim de quotes i es va fer el relleu a la presidència de la CCCC: el gracienc Roger Gispert és el nou president. La Coordinadora impulsarà enguany una comissió musical i unificarà les seves dues webs.

Roger Gispert, de 42 anys i membre dels Castellers de la Vila de Gràcia, ha agafat el relleu a la presidència de la CCCC que ha ostentat en el darrer any Inés Solé, dels Xiquets de Tarragona. El nou president fa 23 anys que fa castells i ha ocupat diverses posicions a la pinya i al folre. Va ser president i tresorer de la seva colla i responsable del calendari d’actuacions. A la junta de la CCCC hi va entrar l’any passat com a vicepresident. L’entitat té pactada un torn de presidència rotatiu: així ara és vicepresidenta Inés Solé i també Sergi Font (Marrecs de Salt), que esdevindrà president d’aquí a un any.

Aquest serà el segon any de la nova junta de la CCCC i volen que sigui el de consolidació. Una de les principals novetats del seu projecte és la participació de les colles: basada en la comunicació del dia a dia amb els grups territorials i en el treball en comissions, on totes les colles en poden formar part. Aquest 2019 volen continuar treballant d’aquesta manera i tenen la proposta de crear una comissió musical amb l’objectiu de ser un espai de debat i de compartir recursos, entre els diferents grups de grallers i timbalers de les colles. També tenen previst millorar l’àmbit de la transparència amb la realització d’una auditoria externa.

En l’àmbit de la prevenció i seguretat  tenen prevista la millora de la comunicació, la redacció d’un manual de seguretat per l’organització d’una diada castellera, el seguiment –millora i viabilitat– de la soca a l’antiga, i l’estudi sobre recomanacions del dimensionament de les pinyes.

Sobre el protector cervical, el nou president de la CCCC ha explicat que els estudis que s’han estat realitzant fins ara anaven enfocats a saber si hi havia algun material que fos viable, tot i que probablement el protector no seria com l’havien imaginat fins ara. Ara volen obrir un debat, en el marc de la comissió de seguretat, i que les colles diguin la seva sobre cap a on volen anar en matèria del protector. Des de la Coordinadora volen obtenir més informació per tal de poder fer una valoració més acurada sobre la idoneïtat del protector.

Un dels temes sensibles de tota entitat és el seu finançament i dissabte es va aprovar un canvi en el sistema de quotes: una proposta que ha elaborat la Comissió de finançament. Aquest canvi ha d’ajudar a fer front a l’augment de despesa a causa de l’augment del preu de l’assegurança. Però el nou model de quotes va un pas més enllà i no es basa únicament en el concepte de l’assegurança sinó en la responsabilitat i implicació de les colles cap a la Coordinadora, a la vegada que es busca una redistribució més equitativa entre les diferents colles.

La CCCC també està treballant per tenir una nova web aquest any. Fusionarà les dues webs que tenen ara (castellscat.cat i cccc.cat)  i permetrà disposar d’una intranet amb més utilitats per les colles. També inclourà millores en la cerca de la base de dades.

A l’Assemblea del passat dissabte van participar-hi 51 colles de les 101 inscrites a l’entitat. Ben aviat tenen previst reconèixer les noves colles castelleres de la Cerdanya i de la Selva.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

La Coordinadora obre una nova era