Nou binomi a Reus

Els Xiquets de Reus es van estrenar el passat cap de setmana a Castelló. Els avellana han debutat amb dos nous cap de colla: un nou binomi al capdavant i amb pes destacat per a les dones amb una co-cap de colla i la presidenta.

A Reus ja havien tingut dos caps de colla i ara hi tornen. Maria Alegret i Eduard Valls agafen el relleu d’en Toni Rull. Una bicefàlia mixta i amb onze anys de camisa avellana. Maria Alegret, 29 anys, ha fet des de crossa fins a quinta de castells de 8 i a sisena dels de 9. Va formar part dels Arreplegats universitaris i de l’equip de canalla i estructures dels reusencs. L’Eduard Valls, de 28 anys, va començar com a graller i fent de baix i segon. Actualment ocupa posició de terç de castells de 8 de quart als de 9.  Va estar a l’equip d’estructures de la darrera tècnica bicèfala del 2014-16 i va formar part de Ganàpies de la UAB, així que els dos caps han rivalitzat a nivell de món casteller universitari.

Alegret i Valls han explicat que la decisió no va ser fàcil perquè “mai és el moment d’assumir un càrrec com aquest, i més tal com està de potent el món casteller”. Fa un parell d’anys, entre tres amics, van començar a donar voltes a la possibilitat d’assumir aquesta responsabilitat de forma compartida. Ha estat el suport de persones destacades de la colla que els ha fet donar el pas, tot i que reconeixen que “si no n’haguéssim tingut ganes i no ens haguéssim vist recolzats per la gent de confiança, tot i la complexitat del repte, no haguéssim decidit fer el pas endavant”. Les tres assemblees que van celebrar demostren, segons els caps de colla, que “aquestes decisions cal cuinar-les a foc lent i amb els millors ingredients”. També han subratllat que no parteixen d’una mala temporada i, així, és més senzill quan ja hi ha una bona feina començada.

La nova tècnica prioritza per davant de tot la seguretat. Segons han explicat els co-cap de colla “sempre hi poden haver imprevistos, però, ens agrada la dinàmica de ser una colla que cau poc i on les estadístiques mostren que els castells que van a plaça, hi van amb seguretat”. En aquest sentit són conscients que és complicat mantenir aquest nivell d’eficàcia i eficiència–més amb castells límit–, però treballaran per mantenir-ho. A nivell d’estructures volen consolidar la feina feta de l’any passat –3de9f, 5de8, 2de8f– i tenen clar que han de  millorar l’estructura del quatre. Els Xiquets de Reus van coronar el 4de9 amb folre dos cops el 2015 i van provar-lo sense èxit el 2016 i 2017.

Aquest passat dissabte es van estrenar amb castells de 7 a Castelló en la Trobada de muixerangues de la Magdalena. Durant el 2019 mantenen l’esquema de calendari habitual i incorporen una diada a finals d’abril a Riudoms: amb la Colla Vella i la Jove de Tarragona. A casa tenen cites clau que vertebren la temporada: el Pallol (maig), Santa Anna (juliol), les festes majors de Reus (juny i setembre) i que culminaran amb la gran diada del Mercadal del primer cap de setmana d’octubre.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Els gausacs volen gaudir fent castells

La nissaga Estil·les continua

Els Xicots són diferents

El coixí dels matalassers

A Mataró toquen de peus a terra

La Jove no renuncia a res

El relleu il·lusionant dels Nens

Saba jove a Manresa

Dones que porten el pes

Barcelona tira de veterania

Cop de timó als Bordegassos

Lligant caps per al 2019