Marxa curta en l’inici dels verds

L’últim any del mandat de Toni Bach com a cap de colla dels Castellers de Vilafranca no pinta fàcil. Els problemes que es van detectar la passada temporada es mantenen en l’arrencada de la nova, cosa que explica la marxa lenta amb què la colla afronta aquest inici de temporada, fins al punt que castellers de la colla afirmen que no els sorprendria que les Fires de Maig arribin i que no s’hi vegi encara cap castell de 9.

En el que portem de pretemporada, els Castellers de Vilafranca porten fets dos 3de8 i tres 4de8, a més de dos pilars de 6 (un de carregat). L’any passat, en aquestes alçades de l’any, portaven fets ja el 4de8 (5), el 3de8 (3), la tde8f (3) i el 3de9f (1d, 1c), a més de dos pde6. És cert que la sensació i les dades indiquen que la temporada castellera, en general, no va tan accelerada com altres anys, però la Colla Vella i els Minyons de Terrassa ja han estrenat castells que els de Cal Figarot encara no han intentat, com el 5de8 o la torre de 8 folrada, malgrat que aquest darrer castell el tenia en cartera el cap de colla per a l’actuació de diumenge, segons va anunciar públicament.

La dificultat principal de la colla en el tram clau de la temporada passada (d’agost a novembre) el va tenir en la canalla. Lesions producte de les caigudes van fer minvar la capacitat de relleu dels components del pom de dalt. Entre la mala experiència de les caigudes i les lesions, i que la canalla creix, les opcions dels verds al pom de dalt no han pogut millorar massa, almenys per ara. Cal temps per afinar les peces.

A aquesta circumstància s’hi suma la necessitat de relleu d’alguns membres veterans dels troncs, que comencen a demanar a crits recanvis, cosa que implica la necessitat de rodar nous castellers, per la qual cosa també cal temps. Tot això, en un any en què l‘assistència als assaigs i a les actuacions dels penedesencs també ha disminuït notablement, un fenomen comú a moltes colles.

Per tot plegat, els Castellers de Vilafranca estan molt a prop de la filosofia que la Joves de Valls va imposar l’any passat i que tants bons resultats li va donar: la del passet a passet i, sobretot, evitar caure. Tot indica, en definitiva, que es veuran uns Castellers de Vilafranca molt lluny del ritme de temporada al que ens tenien acostumats.

A aquestes circumstàncies estrictament castelleres cal afegir-n’hi una altra de social que ben bé pot dir-se que ha estat a punt de provocar una crisi institucional important. La recent celebració d’una assemblea extraordinària per posar sobre la taula la modificació dels estatuts en relació a la qüestionada renovació de l’escut de la colla va fer que la Junta que presideix Joan Badell no obtingués el suport suficient en la votació, en un fet insòlit a la colla i que posa de manifest l’ambient d’oposició cap a la presidència.

El canvi d’estatuts necessitava d’un 75% dels vots favorables, però no s’hi va arribar (el suport a la Junta va ser del 68%), i la Junta, cap de colla inclòs, va sentir-se qüestionada. L’assemblea es va tancar sense l’aprovació del canvi d’escut, i deixant pendent la possible renúncia dels responsables de l’entitat. El procés el va salvar el Consell de Savis de la colla, format per antics caps de colla i presidents de l’entitat, que va demanar a la Junta i el cap de colla que continuessin per garantir l’execució de tots els projectes que tenen entre mans, a banda de la temporada estrictament castellera. El cas del viatge previst als Estats Units a l’octubre és un exemple.

Finalment, ningú va no renunciar al seu càrrec i es va optar per esgotar els mandats, que caduquen al final d’aquesta temporada. El repte és majúscul, i les circumstàncies d’aquests últims mesos no ajuda a afrontar-lo.

FRANCESC DOMÈNECH