IniciActualitatEl Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el...

El Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller demana rigor científic a l’hora de reprendre l’activitat

-

Entrada a l’assaig de la Joves, el passat divendres

El pilar de 5 aconseguit pels Castellers de Vilafranca o l’assaig clínic de les dues colles dels Xiquets de Valls de cara a la diada de Sant Joan segueixen causant recel en alguns sectors, malgrat que aquest últim ha estat avalat per les autoritats sanitàries. L’últim posicionament en contra ha vingut des del Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller, nascut el 1996, el qual ha impulsat estudis, recerca i formació des del vessant científic i assessorant i vetllant perquè els criteris de rigor fossin sempre màxims.

Com a persones vinculades al món de la recerca, alerten que, en el moment actual, les ganes i la presa per tornar a l’activitat castellera passin per davant del rigor. Parteixen de la tesi que no és bo que sorgeixin pretesos estudis o proves pilot que no reuneixen els requisits científics bàsics per poder ser considerats com a tals.

Pilars a l’assaig de la Colla Vella, divendres passat

Respecte a l’estudi clínic del Sant Joan vallenc, el Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller afirma que troben a faltar elements rigorosos. Tampoc veuen un disseny transparent de la prova pilot, de pregunta científica definida, i d’objectius d’abast general; a més, sostenen que no és un estudi inclòs a cap dels registres oficials d’estudis clínics, ni consta que hagi estat aprovat per part de cap Comitè d’Ètica Científica; i no queda clara la inclusió de les persones que realitzen l’estudi. En un mateix sentit desfavorable, insisteixen que la prova de Valls servirà només per a que es puguin fer castells per Sant Joan deixant de banda els col·lectius més amplis.

Com a conclusió global, aquest grup d’experts mèdics i científics lamenten que les administracions públiques no vetllin perquè aquestes proves pilot es realitzin amb els màxims criteris de rigor i qualitat.

Tot i la contundència d’aquest comunicat, els plans de la Generalitat són celebrar una actuació castellera amb tests d’antígens a mitjà termini. El secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz, anunciava dissabte –en una entrevista a RAC-1–, que estan enllestint un assaig clínic amb totes les mesures de seguretat per reprendre l’activitat a plaça. Malgrat donar-ne massa detalls, les pretensions són fer un exercici similar al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona del passat mes de març.

Articles relacionats

Més de l'autor