IniciCastellersEls millors castells del 2021

Els millors castells del 2021

-

3de9f dels Minyons a la seva diada

El 2021 ha estat un any escapçat, castellerament parlant. La temporada va arrencar a mig setembre, el dia 18, en plena desescalada de les restriccions per la pandèmia. El 3 d’octubre va arribar el primer castell de vuit i els darrers es van alçar l’11 de desembre. Encara no, tres mesos de mini temporada. Malgrat això, les poques setmanes de curs, s’han pogut veure una seixantena de castells de mèrit: amb el 3de9f dels Minyons com a gran protagonista dels millors castells del 2021.

L’any de la represa ha estat un galimaties. De no poder fer res, a fer els pilars simbòlics de 4, als primeres pilars de 5 i castells de 7 i acabant veient castells de 8 i fins i tot un de nou  pisos: un fet inimaginable en començar el 2021. Ha estat la primera davallada i represa del món casteller viscuda minut a minut i segurament quedarà per sempre més a la retina dels presents. Com també aquests castells de vuit i de nou que en una altra temporada –de la segona època d’or– haguessin passat del tot desapercebuts.

La relació dels millors castells de l’any es pot dividir en dues taules. Una primera amb el castell de nou i la gamma alta de vuit i una segona amb els castells de la clàssica de 8 i pilar de 6. Dues colles –Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa– apareixen en la primera taula. Nou colles més, fins a onze en total, figuren a l’estadística del grup dels bàsics de 8.

Els Minyons i els verds han estat per damunt de la resta, amb castells superiors als bàsics de vuit. El 3de9f marca, a simple vista, la diferència però no ho és tot. Terrassencs i vilafranquins han estat les úniques colles folrades de l’any i tenen el 2de8f en comú. La torra folrada la van fer en una sola ocasió i és més amunt on es referma la gran dificultat de recuperar els grans castells. Els verds van clavar el 4de8 amb l’agulla per Tots Sants però van fallar a plaça amb l’intent del 3de9f –que havien fer a assaig sencer en més d’una ocasió–. El 4de8a, com el 5de8 que no va arribar, no són fites menors. En el context actual reunir gent per folrar-se és una gran repte però també tenir canalla assajada per fer construccions complexes com el castells amb el pilar o la catedral. Els Minyons no va optar  per cap altra construcció de la gamma alta de vuit i sí que es van poder anotar el 3de9f a la seva Diada –celebrat per tot el Món casteller com una esperança a tornar a ser el que era abans de la Covid19–. En total són quatre castells per sobre dels bàsics de vuit, pocs, però han esdevingut en una icona de la resistència.

Les dues colles de Valls també han assajat reptes superiors. S’havia especulat que poguessin atacar castells com el 2de8f, 5de8 o el castell de nou. Finalment van seguir assajant fins a portes de Nadal, els rosats van assajar el 3de9f fins a dosos al seu local, de cara a l’esperada cita desenal de la Candela.

El 3de8 l’han pogut fer sis colles. Malves, verds i les colles de Valls. Però han tingut un especial protagonisme dues colles més: Moixiganguers d’Igualada –que es va posar circumstancialment al nivell de les colles vallenques amb la clàssica de vuit– i els Xiquets de Tarragona que van clavar un 3de8 que els distingeix amb el millor castell tarragoní de la represa.

El pilar de 6 ha estat obra dels de Terrassa i Vilafranca –no ha estat fàcil fer el pilar, com la torre, pels canvis de canalla. El treball i eficacia a l’assaig no s’ha vist recompensada a la plaça i el nombre de pde6 ha estat escadusser i no ha permès veure el pde7f que també havia sonat com opció –els de Cal Figarot l’havien fet sencer a l’assaig–.

Els 4de8 i el 2de7 l’han fet vuit colles: però no les mateixes. Castellers de Sabadell, Castellers de Sants i Jove de Tarragona han facturat el carro gros però no la torre. En canvi els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Reus i els Xiquets de Tarragona han signar el 2de7 però no el 4de8. Un cop més es pot apreciar que cada construcció té les seves particularitats i es fa difícil, entre dos castells del mateix subgrup, quin és més difícil. En total s’han provat 60 castells de la gamma bàsica de 8.

Els escenaris afortunats han estat molt ben escollits i, en general, les colles han tirat els seus millors castells a prop de casa. Tots Sants a Vilafranca i la Diada de Minyons de Terrassa van veure els intents més grans per part de les seves colles capdavanteres –la data de celebració en el calendari, amb la temporada més avançada, els va afavorir–. Terrassa, la plaça Vella, restarà per sempre més com la única plaça de 9 del 2021 i la primera de la represa. Un fet que molts comparen amb la transcendència del primer gamma extra de l’Era moderna (2de9fmC, Minyons de Terrassa, 1993).

El llistat de viles i ciutats que han gaudit de castells de vuit és més llarga. 15 poblacions han tingut aquest honor. Hi apareixen moltes places històriques de la zona més tradicional i alguna no tan habitual. Sant Martí de Tous (Anoia) hi figura gràcies a la formidable represa dels Moixiganguers d’Igualada. En canvi Mataró tan sols apareix gràcies al 2de7 dels Capgrossos –una mostra de la poca activitat dels del Maresme–. També ha sorprès l’únic castell de vuit vist a Barcelona capital –una de les places amb més grans castells– que també reflecteix la davallada pandèmica. Terrassa i Valls encapçalen les poblacions que han vist més volum de castells de mèrit.

 

Articles relacionats

Més de l'autor