IniciCròniquesSants estrena els 8 pisos en un cap de setmana de rodatge...

Sants estrena els 8 pisos en un cap de setmana de rodatge de moltes colles

-

4de8 dels Castellers de Sants a Esparreguera, 3de8 de la Colla Joves a Perafort i 3de8 dels Moixiganguers a Santa Margarida de Montbui.

El primer cap de setmana de maig ha estat de transició, per anar preparant el terreny cap a diades de més compromís a mesura que el mes avanci. Mentre als patis d’assaig van prenent forma objectius a mig termini, hem vist actuacions a plaça que han aportat poques novetats, si ho comparem amb caps de setmana anteriors. Potser la més significada hagi estat l’estrena del 4de8 dels Castellers de Sants a la diada del 30è aniversari dels Castellers d’Esparreguera, que ha estat molt interessant. Això, mentre Capgrossos i Colla Joves han repetit doblet de 8, Moixiganguers han tornat a mostrar el 3de8 i els Castellers de Barcelona, el 4de8. Castellers de Berga, Brivalls de Cornudella i Castellers de Mediona han coincidit a anotar-se dues estrenes cadascuna.

El carro gros de Sants. A vegades no resulta fàcil aixecar el peu quan tothom en el teu entorn va accelerat. Els Castellers de Sants portaven setmanes mostrant castells de 7, entre els quals quatre 2de7, però els faltava fer el pas cap als 8 pisos, que finalment ha arribat avui a Esparreguera, un cop la Tècnica havia vist clar que els canvis introduïts en l’estructura s’han anat consolidant al pati d’assaig. L’han descarregat a la segona ronda, després d’un nou 2de7 que ha obert l’actuació, que han tancat amb un 7de7.

L’actuació del 30è aniversari dels Castellers d’Esparreguera ha donat molt més de si. Els amfitrions han confirmat un molt bon inici de temporada. De fet, avui en una actuació de compromís en pròpia plaça, ha estat la segona setmana seguida que han tancat l’actuació amb tres castells de la gamma mitjana de 7 (5de7, 4de7a, 7de7). Tenint en compte el moment en què ens trobem de la temporada, la sensació és que la colla del Baix Llobregat pot créixer el 2024.

L’actuació l’han completat els Castellers de Terrassa, que no han pogut amb el 4de8. En tenien ganes, perquè l’han provat a la primera ronda, i l’han desmuntat quan els dosos estaven gairebé col·locats. La baixa d’última hora d’una de les quints ha fet canviar l’encaix entre els pisos de quarts i quints, que han vist minvar la confiança en el castell. L’actuació l’han completat amb construccions de la gamma mitjana de 7.

Els Capgrossos insisteixen. Els Capgrossos de Mataró continuen oferint bones sensacions allà on van. A Figueres, hi han tornat a portar la clàssica de 8, amb els tres castells prou solvents, tenint en compte que portaven canvis en pisos sensibles, fins i tot a segons en el cas del 3de8. Amb aquest rodatge de troncs, queda per determinar quan es veuran a plaça construccions que ja han fet senceres a l’assaig, com el 2de8f o el pde6, al costat de proves cada cop més avançades de les estructures bàsiques de 9 pisos.

A Figueres, la colla local ha descarregat al segon intent el 4de7 amb l’agulla, mentre que els Sagals d’Osona han sortit de plaça amb el 5de7 com a sostre.

Doblet de 8 de la Joves. També ha ajuntat els dos castells de 8 la Colla Joves, aquest migdia a Perafort. Amb una dinàmica d’assaig que satisfà la tècnica de la colla (divendres, per exemple, van posar part de les manilles del pilar de 8 en una prova per recuperar el contacte amb el castell), la Joves aprofita les actuacions per rodar estructures, i avui ho ha tornat a fer amb el 3de8 i el 4de8, a més del 5de7 i un 4de7 d’estrenes. La colla manté un bon ritme de temporada i està clar que els passos endavant que han de suposar una evolució arribaran més aviat que tard.

A Perafort hi eren també els Nois de la Torre, que han tancat l’actuació amb el 3de7 com a sostre, que sumen al 4de7 que van estrenar fa tres setmanes a Tarragona.

Nous 3de8 dels Moixiganguers, i 4de8 de Barcelona. A Santa Margarida de Montbui, els Moxiganguers d’Igualada van descarregar ahir el tercer 3de8 de l’any, que van resoldre amb bones mides i millors sensacions, tot i un canvi al pis de terços. La colla, amb una marxa menys que en temporades anteriors, treballa per avançar estructures com la torre de 8 amb folre, per poder presentar (potser a Lleida, la setmana vinent), la tripleta de 8 a plaça. Altres objectius que van avançant als assajos són el 5de8 i el 4de8 amb l’agulla, que ahir van fer amb un pis menys.

A Barcelona, la colla degana de la ciutat ha tornat a descarregar el 4de8 (el cinquè del curs), que han acompanyat del 5de7 i del 7de7. All seu costat, a la Festa Major del barri de Navas, els Vailets de Gelida han fet castells de 6.

4de7 de la Colla Vella a l’Aplec de Paretdelgada. El segon d’esquena és Joan Romero, Juanacho.

La Vella fa memòria. També ha estat de rodatge durant el cap de setmana la Colla Vella, amb actuacions a Falset (ahir) i a la Selva del Camp. Amb baixes circumstancials sensibles (dissabte hi havia casament de membres de la colla), els de Manel Urbano han aprofitat per bastir castells de 7 i provar gent per engrossir fons d’armari.

L’actuació d’avui diumenge a l’ermita de Paretdelgada tenia una especial significació històrica, ja que l’Aplec que s’ha organitzat servia per commemorar el 60è aniversari del mateix esdeveniment, considerat un moment àlgid de la protesta antifranquista al Camp de Tarragona. Al règim li va agradar tan poc el que s’hi va veure, que l’any següent va prohibir la trobada, que s’havia pogut fer entre els anys 1959 i 1964. Avui hi era, entre d’altres, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, present a l’ermita fa 60 anys. Aleshores, la Colla Vella hi va fer una actuació que va cloure amb un pilar de 4 amb la senyera. Un dels castellers emblemàtics de la colla, Joan Romero, Juanacho, va participar en l’aplec de fa 60 anys, i avui ha parat a segons del 4de7.

Dissabte, la Vella –que dimecres enceta el període de dos assajos per setmana que li ha de premetre accelerar– actuava a Falset, on es produïa una de les bones notícies del cap de setmana, l’estrena a plaça enguany dels Brivalls de Cornudella, que van poder completar tres castells de 6. La colla del Priorat ha tornat a actuar avui diumenge, a Porrera, però el 3de6a els ha quedat en intent.

3de7a i 5de7 dels Castellers de Berga.

Bones sensacions a Berga. Que el mes de maig una colla faci castells no fa massa anys marcaven el seu límit vol dir molt, i permet augurar un bon futur. Els Castellers de Berga, amb molt de pes de la gent jove, han demostrat avui a casa, a la Fira de Maig, que passen un bon moment, i han pogut signar una molt completa actuació de 7, amb el 5de7 i els dos castells amb agulla. I també bona impressió dels Tirallongues de Manresa, amb els dos castells amb el pilar al mig descarregats.

Actuació incompleta al Poble Sec. Una de les estrenes del cap de setmana ha estat el 7de7 que els Castellers del Poble Sec van poder descarregar en la diada del seu local. Havien obert l’actuació amb el 5de7. A la tercera ronda, però, una mala caiguda del 4de7a va fer mobilitzar les ambulàncies i es va haver de suspendre l’actuació. La colla ha fet saber avui diumenge que tots els lesionats són a casa.

Les colles convidades, Castellers de la Sagrada Família i Castellers de la Vila de Gràcia, nomes van poder completar dos castells cadascuna, amb el 4de7a de sostre els de la Sagrada Família, i el 2de7 els de Gràcia.

3de7a dels Castellers de Cornellà.

Nou pas endavant a Cornellà. Els Castellers de Cornellà ja havien mostrat el 5de7 i el 4de7a, i a Cardedeu van poder estrenar ahir dissabte el 3de7a. El pas accelerat que porta la colla fa pensar que tenen al cap el 4de8 que l’any passat van poder carregar. L’actuació de Cardedeu, amb quatre colles, va ser molt completa i, excepte el 4de7a dels Castellers de Caldes desmuntat en dues ocasions, es va poder descarregar tot. El 5de7 dels Castellers de Barcelona i dels Xics de Granolllers va ser el sostre de la diada.

Aniversari a Mediona. Els Castellers de Mediona van celebrar ahir el seu setè aniversari. Tenien previst portar-hi el 3de7, però l’assaig de divendres no els va convèncer prou i van optar per rebaixar pretensions. Els Bous de la Bisbal van desmuntar un intent de 4de7. A la mateixa actuació la Jove de Sitges va fer un 4de7 amb quarts i quints de 4de8, un 3de7 amb quints del 3de8, i una tde6 amb quarts de la tde7. Tota una declaració d’intencions.

Sant Cugat va a fons. Els Castellers de Sant Cugat han firmat avui el seu segon 4de8 de l’any, en la Diada del Roser a Cerdanyola i l’han acompanyat del 5de7 i un 3de7 que comença a mirar amunt. Els gausacs han començat temporada mostrant múscul i en un senyal de voler anar a més. Van ser la primera colla en fer el 2de7 (en porten cinc) i s’han proposat superar enguany els dos bàsics de 8, que van ser el seu sostre l’any passat.

Xiquets de Reus a Xaló. De la resta d’actuacions del cap de setmana, cal remarcar el viatge dels Xiquets de Reus a Xaló, a la Marina Alta d’Alacant, on hi van poder bastir els dos castells bàsics de 7. Remarcable també l’actuació de les dues colles de les Terres de l’Ebre a la Fira de Tortosa. No van poder assolir els seus objectius, però les dues van sortir amb algun castell de 6.

RESULTATS DEL CAP DE SETMANA

DISSABTE

Fira de Maig a Santa Margarida de Montbui
Castellers de Sabadell: 3de7, 4de7, 2de6
Moixiganguers d’Igualada: 5de7, 3de8, 4de7a

7è aniversari dels Castellers de Mediona a Sant Joan de Mediona
Castellers de Mediona: 4de6, (id)5de6, 5de6, tde6
Colla Castellera dels Bous de la Bisbal del Penedès: tde6, (id)4de7, 4de6, 3de6a
Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7, 3de7, tde6

Diada Castellera a Cardedeu
Castellers de Barcelona: 3de7, 5de7, 4de7
Castellers de Caldes de Montbui: (id)4de7, (id)4de7, 2de6, 3de6a
Castellers de Cornellà;  4de7, 3de7a, 3de7
Xics de Granollers: 5de7, 7de7, 4de7

Diada de Can Bandarra
Castellers del Poble Sec: 5de7, 7de7, (i)4de7a
Castellers de la Sagrada Família: 3de7, 4de7a
Castellers de la Vila de Gràcia: 7de7, 2de7
(diada suspesa abans d’acabar-se per manca d’ambulàncies)

Fira de l’Expoebre a Tortosa
Castellers de Tortosa: 4de6, (id)3de6a, 3de6, (id)3de6a
Xiqüelos i Xiqüeles del Delta: 3de6, (i)3de6a, (i)4de6, (i)4de6
Muixeranga dels Ports: La font amb dos xorros, dos remats de la Torreta simultanis, la campana, la senieta i el guionet.

Fira del Vi de Falset
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de7, 4de7p, 2de7, 3de7, 4de7
Brivalls de Cornudella: 3de6, 4de6, 3de6a

Festival Xalònia a Xaló (Alacant)
Xiquets de Reus: 3de7, (id)4de7, 2de6, 4de7

DIUMENGE

Fires i Festes de la Santa Creu a Figueres
Capgrossos de Mataró 2de7, 3de8, 4de8
Colla Castellera de Figueres: (id)4de7a, 4de7a, 3de7, 4de7
Sagals d’Osona: 4de7, 5de7, 3de7

40ª Fira d’artesania i mostra d’entitats de Sant Roc a Badalona
Castellers de Badalona: 3de6, 4de6p, (id)4de6, 4de6

Festa Major de Porrera
Brivalls de Cornudella: 3de6, 4de6, (i)3de6a
Xiquets de Cambrils: (id)3de6, 3de6

Diada Setmana Cultural a Perafort
Colla Joves Xiquets de Valls: 5de7, 3de8, 4de8, 4de7
Nois de la Torre: 4de6p, 3de7, 3de6a

Festa Major del barri del barri de Navas
Castellers de Barcelona: 5de7, 4de8, 7de7
Vailets de Gelida: 4de6a, (id)5de6, (id)5de6, 4de6

30è aniversari dels Castellers d’Esparreguera
Castellers d’Esparreguera: 5de7, 4de7a, 7de7
Castellers de Sants: 2de7, 4de8, 7de7
Castellers de Terrassa: (id)4de8, 5de7, 4de7a, 4de7

Fira de Maig a Berga
Castellers de Berga: 5de7, 3de7a, 4de7a
Tirallongues de Manresa: 4de7a, 3de7a, 4de7

Aplec de l’Ermita de la Llacuneta de l’Arboç
Minyons de l’Arboç: 3de6, (id)4de6

Aplec de la Paretdelgada de la Selva del Camp
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de7, 3de7, 4de7p

Diada del Roser a Cerdanyola
Castellers de Cerdanyola: 2de6, 4de6a, 5de6
Castellers de Sant Cugat: 5de7, 4de8, 3de7

Festa de porc Le cochon toqué a Sant Cebrià de Rosselló
Pallagos del Conflent: 3de6, (id)4de6

Articles relacionats

Més de l'autor