IniciActualitatEl pilar: la cirereta d'una gran diada

El pilar: la cirereta d’una gran diada

-

CLrDzWdWEAE4voDEls pilars estan agafant, cada cop, més protagonisme en les actuacions i acostumen a ser sinònim d’èxit d’una diada. Els Castellers de Vilafranca són, una temporada més, els que presenten millors xifres amb aquesta construcció: enguany ja han completat dos cops el més gran dels espadats: el pilar de 8 amb folre i manilles. També n’han fet dos els Minyons de Terrassa: un de descarregat i un altre de carregat. I la Colla Vella el va sumar a la diada de la Firagost.

Però aquest 2015 la febre pilanera no està sent patrimoni exclusiu de les colles punteres, ja que a dia d’avui ja són set les colles que han fet el pilar de 7 amb folre. Els darrers han estat els Nens del Vendrell en coronar-lo a la Festa Major de Llorenç del Penedès; a més, els Castellers de Barcelona podrien convertir-se ben aviat en la vuitena colla en fer-lo, perquè com van demostrar a la diada de Màrtirs Street, després de desmuntar-ne un peu, el tenen a punt.

Pel que fa al pilar de 6,  li han fet l’aleta 11 agrupacions sumant un total de 51 entre descarregats(45) i coronats(6). Cal destacar que els Bordegassos de Vilanova el van recuperar a la seva Festa Major després d’una sequera d’onze anys amb els pilars de mèrit.

 

Pde7fcNENSAquestes xifres s’expliquen en bona part gràcies al canvi de les dinàmiques d’assaig de les colles. L’ampliació dels dies de preparació, amb un dia dedicat exclusivament al pilar, i la utilització de la xarxa han estat determinants en aquest canvi tècnic a l’hora d’afrontar el repte de l’espadat. Fer el pilar de 5 net i el de 6 sencer a l’assaig s’ha convertit en un costum.

Tot i que no es pot obviar que després a plaça aquest castell tan fràgil es pot veure afectat per molts altres elements com poden ser els nervis, el silenci o les referències visuals.Una mostra d’això són els Bordegassos de Vilanova que havien completat el pilar de 6 a l’assaig, però que dissabte a plaça només el van coronar; o el  Xicots de Vilafranca que el van carregar-lo a assaig i que encara no l’han portat a la plaça. Són, juntament amb el de la Joves de Valls, els darrers casos de colles que tenen el pilar de 6 com a repte.

En el màxim nivell casteller, el pilar de 8 amb folre i manilles és el gran colofó a una gran diada amb castells de 9 i de gamma extra. El pilar de 7 amb folre sol cloure les bones actuacions de les colles de 9 i el pilar de 6 és la cirereta per una bona actuació de castells de 8. Tot i això, el pilar en alguna ocasió ha arribat a eclipsar la resta de la diada -convertint-se en la construcció més ben valorada del repertori-. Tot i que ha succeït alguna vegada, a les estadístiques és poc habitual que sigui el pilar el que marqui el nivell d’una colla.

2000-2015 Pde8fm Pde7f Pde6
Castellers de Vilafranca 47d+10c 159d+7c 109d+4c
Colla Vella dels Xiquets de Valls 10d+7c 39d+8c 109d+11c
Minyons de Terrassa 4d+6c 51+17c 176d+12c
Colla Jove Xiquets de Tarragona 3c 10d+4c 31d+11c
Colla Joves Xiquets de Valls 2c 6d+1c 12d+9c
Castellers de Sants 1c 10d+1c 6d+2c
Capgrossos de Mataró 10d+4c 35d+15c
Xiquets de Tarragona 4d+1c 13d+2c
Castellers de la Vila de Gràcia 3d 11d+2c
Bordegassos de Vilanova 2d+1c 12d+7c
Castellers de Barcelona 1d+5c 30d+18c
Nens del Vendrell 2c 7d+4c
Castellers de Lleida 1c 7d+7c
Castellers de Sant Pere i Sant Pau 2d+4c
Castellers de Sabadell 2d+3c
Marrecs de Salt 1d+2c
Castellers de Terrassa 1d+1c
Colla Castellera de Figueres 4c
Sagals d’Osona 3c
Xicots de Vilafranca 1c

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Pilar de 6 carregat dels Bordegassos de Vilanova a la seva Festa Major

Foto 1: Pilar de 8  amb folre  i manilles de la Colla Vella a la Firagost

Foto 2: Pilar de 7 amb folre carregat dels Nens del Vendrell a Llorenç del Penedès

Articles relacions:

El moment dolç del gran pilar

La gesta de dos pilars de 6 alhora

Articles relacionats

Més de l'autor