Castells amb el cronòmetre lent

CPWVit9WIAAvlzOS’ha millorat en agilitat en les diades de la segona part de la temporada? Quines solucions cal implantar de cara el 2016 perquè una diada pugui tenir una durada sostenible? Els horaris de les diades estan ben plantejats? Aquestes qüestions es formulen després d’un trimestre molt exigent i amb totes les colles anant al màxim. En cap cas, es troba una actuació que duri 55 minuts, com la Diada de Sant Joan a Tarragona. Actuacions com Santa Tecla, Santa Úrsula, Tots Sants o Diada dels Minyons de Terrassa acostumen a tenir una durada entre 3 i 4 hores, o, fins i tot, han superat aquest llindar. Per la seva banda, diades barcelonines –com el Poblenou, les Corts o el Clot– no es poden permetre durades excessives, ja que el públic no aguanta com en altres zones. Finalment, les colles vallenques no volen perdre el sistema de rondes a la vallenca i l’apliquen també a la Fira de Vila-rodona.

Tal i com vam fer en l’anterior reportatge sobre les cites de l’estiu, aquesta tardor hem seguit les actuacions més destacades amb el cronòmetre en mà i ho hem recollit en aquest reportatge.

10 de setembre. Diada Nacional a Valls

La vigília de la Diada Nacional va donar el tret de sortida a la segona part de la temporada. Aquesta data era també la primera oportunitat de veure les dues colles vallenques després d’una Diada de Sant Fèlix amb sort desigual. El 10 de setembre va ser una jornada amb prou ritme (no va arribar a l’hora i mitja) i les dues formacions, tot i ser un dia feiner, van portar els efectius suficients per executar una actuació de màxims. Tot i veure el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la plaça del Blat no es va acabar d’omplir de gom a gom.

11 de setembre. Diada del 1714 a Barcelona

Com a prèvia de la Via de la Meridiana per la Independència, el Passeig del Born de Barcelona va viure al matí la segona edició de la Diada del 1714. Aquest any, a més de la Jove de Barcelona, el cartell el van conformar els Capgrossos de Mataró (hi havien assistit l’any anterior) i els Castellers de Vilafranca. Quant a resultats castellers, l’actuació va ser més aviat de caràcter festiva; i només va tenir el 3de9 amb folre dels vilafranquins com a estructura més destacada. Pel que fa a l’organització de la diada va tenir diferents aspectes negatius que, amb vista al 2016, s’haurien de cuidar. En primer lloc, l’horari de l’actuació no estava clar. Alguns mitjans apuntaven que l’horari d’inici era les 12 del migdia, però les colles, tal i com se’ls hi havia dit, van començar-la a l’hora oficial, dos quarts de 12. Globalment, va ser una diada pesada i sense ritme, que va durar dues hores. Els motius d’aquesta durada excessiva, entre d’altres, van ser els 18 minuts i mig que va tardar la Jove de Barcelona a l’hora de lligar la pinya d’un 4de7. Situacions similars fan que el públic, cansat d’esperar, desfili, tal i com va passar en aquest cas.

CPV0RUvXAAAG0Q-13 de setembre. Festa Major del Poblenou (Barcelona)

Per segona temporada consecutiva, el Parc del Centre del Poblenou es disposava a viure una actuació de nivell amb la participació de dues de les colles més en forma de la capital: els Castellers de Barcelona i els Castellers de la Vila de Gràcia. A més, enguany, la diada també va comptar amb els Castellers d’Esplugues. La proximitat amb la Mercè i Sant Mateu, patró d’Esplugues de Llobregat, feia preveure que la diada seria com un banc de proves per posar a punt els reptes superiors per a les respectives festes majors. La diada no va poder revalidar el castell de 9, aconseguit la temporada passada. Gràcia i Barcelona van optar per desmuntar el 3de9 amb folre. Va ser una cita que va tenir una durada de 2 hores i mitja. Molt poc ritme, nombrosos peus desmuntats i un sistema de rondes clàssic, que fa que no es guanyi agilitat. Va començar amb força públic, però l’assaig de 5de9 amb folre que van fer els Castellers de Barcelona, després dels pilars de comiat, només va ser vist per un grup reduït de turistes passavolants. De cara el 2016, la comissió de festes d’aquesta associació de veïns i les colles que hi acudeixin, haurien d’estudiar un format més sostenible. Es poden trobar fórmules per a que una diada no vagi més enllà de l’hora i mitja.

20 de setembre. Diada del primer diumenge de Festes de Santa Tecla a Tarragona

La Santa Tecla tarragonina de colles convidades serà per guardar-la en vídeo. S’hi van veure un total de dotze castells de gamma extra, tot i que més de la meitat només van quedar com a carregats. Això si, Vella, Vilafranca i Xiquets de Tarragona, van fer o igualar la millor diada del que portaven en tota la temporada. D’altra banda, la Jove de Tarragona, va sortir tocada de l’actuació. Els liles van trencar la ratxa amb el 5de9 amb folre i van oferir un intent molt fluix de 3de10 amb folre i manilles.

Tot i el gran nombre de caigudes, la cita va tenir una agilitat prou adequada. No va durar més enllà de les 4 hores i les quatre formacions van respectar, a partir de les seves possibilitats, el protocol casteller establert aquest any per l’Ajuntament de Tarragona. La seqüència ritual del text va funcionar. Abans de les 12, les colles, que sortien una per una en cercavila des de la plaça del Rei, ja eren a plaça; es va començar a l’horari fixat i va acabar a les 4 de la tarda, una franja, encara que sigui discutible, idònia per acabar una jornada d’alt nivell. Quant a públic, la plaça de la Font es va veure plena en tot moment.

20 de setembre. Diada de la Mercè de colles convidades a Barcelona

Aquest 2015, Tarragona i Barcelona van competir. La convocatòria del 27 de setembre d’Eleccions al Parlament de Catalunya, va obligar a avançar una setmana l’actuació de colles convidades de la capital. El fet que els Castellers de Vilafranca fossin a Tarragona, va permetre a la Colla Joves Xiquets de Valls a prendre part en la cita de la plaça de Sant Jaume. Santa Tecla va guanyar la partida a la Mercè, a pesar que a Barcelona s’hi van veure també castells de gamma extra. Com és habitual, hi va haver públic, especialment turista estranger, tot i que una hora després del començament de la diada va començar a abandonar la plaça. Quant a ritme, la cita va començar passades les 12 del migdia i no va acabar fins passades les 3 de la tarda.

23 de setembre. Diada de Santa Tecla a Tarragona

El migdia de Santa Tecla era una bona oportunitat per a la Jove de Tarragona per refer-se del primer diumenge de Festes, però novament van fallar. Els liles, que no van poder amb el 5de9 amb folre, tornaven a quedar per darrere d’uns Xiquets de Tarragona que tornaven a fer-li l’aleta a la supercatedral. Per la seva banda, Sant Pere i Sant Pau van fer una actuació de somni amb la primera clàssica de 8 del seu historial i Serrallo es va quedar lluny de fer l’aleta del 4de8.

Tot i començar a la 1 del migdia, a causa de la tanda de lluïment del Seguici popular, la diada de Santa Tecla va tenir molta afluència de públic tota l’estona i es va desenvolupar a un bon ritme, amb una durada que no va anar més enllà de les tres hores.

24 de setembre. Diada de la Mercè Local a Barcelona

Les sis colles locals de la capital van tornar a protagonitzar una bona Mercè. Els castells de 9 de Barcelona, Sants i Gràcia; i el bon moment de Poble Sec, Sagrada Família i Jove de Barcelona van tornar a satisfer el nombrós públic assistent, que va tornar a saturar la plaça de Sant Jaume. La jornada va començar a la 1 del migdia i va acabar pels volts de dos quarts de 4 de la tarda.

Quant al sistema de rondes, es podria racionalitzar en el futur. L’actuació del migdia de la Mercè té la particularitat de començar amb dues rondes semiconjuntes. Després hi ha una ronda en solitari, i s’acaba amb una nova ronda en solitari per a totes les formacions que provin una construcció superior al 5de8. En el cas de no provar un castell igual o superior a la catedral, les colles actuen de forma conjunta.

26 de setembre. Diada de la Festa Major del Prat de Llobregat

La presència dels Minyons de Terrassa animava la diada del Prat, tot i que aquesta temporada no hi han revalidat el 3de9 amb folre del 2014. Malves, Capgrossos de Mataró, Castellers de Cornellà i els flamants Castellers del Prat van oferir una agradable actuació. Puntualitat, una gran entrada de públic a la plaça de l’Ajuntament i menys de dues hores de durada.

26 de setembre. Diada de l’Albert Salvany de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú va viure una cita de colles històriques amb motiu de la 9a Diada de l’Albert Salvany. La diada serà recordada pel 3de9 amb folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, fet que permet a la capital del Garraf disposar de la segona plaça de 9 pisos de l’Era moderna. Quant a ritme, tot i els nombrosos peus desmuntats, no es va allargar excessivament. Va començar puntualment a les 6 de la tarda i va finalitzar a les 8 del vespre.

XdR4de9fim3 d’octubre. Diada del Mercadal de Reus

La Diada del Mercadal de Reus va gaudir de grans castells per part de les cinc colles participants. Des de fa quatre edicions, el fet de celebrar la jornada en format de tarda ha pogut guanyar públic en una plaça de grans dimensions. L’actuació d’enguany, tot i durar gairebé quatre hores, va veure augmentar el nivell de castells de gamma extra respecte altres temporades. Un dels motius pels quals ha millorat la presència de públic a més del cartell i la bona organització– és el bon moment dels Xiquets de Reus, fet que ha provocat que hi hagi més afició castellera a la capital del Baix Camp.

4 d’octubre. Festa Major de les Corts (Barcelona)

Fracàs de públic en l’aposta del Districte de les Corts de reunir quatre colles de nivell un diumenge al migdia, després d’un cercavila de grups de cultura popular. El compromís de la colles va ser bo, amb més o menys sort al final; però l’horari va estar mal fixat. Va començar a la 1 i no va acabar fins a quarts de 4 de la tarda amb la plaça de Comas pràcticament buida de públic. Fins i tot, les autoritats van abandonar la diada a la segona ronda. A banda de l’horari, alguna de les colles va ser massa a lenta a l’hora de lligar les pinyes. La diada va posar de manifest que la rivalitat entre els Castellers de Sants i els Castellers de Barcelona no és únicament per veure qui fa millors castells. Totes dues competeixen per fer-se seva la plaça de les Corts.

11 d’octubre. Fira de Santa Teresa al Vendrell

VictorMerencio2Excel·lent Diada de Santa Teresa al Vendrell, en especial, pels Nens del Vendrell, que van aconseguir fer l’aleta per primera vegada al 3de9 amb folre. La plaça Vella es va omplir de públic i el ritme de l’actuació va ser bastant adequat, tot i algun peu desmuntat. A diferència d’altres temporada, la cita vendrellenca va acabar en una hora més o menys raonable: dos quarts 4 de la tarda. Ja fa temps que el consistori de la capital del Baix Penedès ha millorat el protocol per no acabar les diades en hores intempestives, sobretot, fent avançar la ballada dels elements festius que es fa abans d el’actuació.

11 d’octubre. Diada de la Nova Atenes a Terrassa

Els Minyons de Terrassa convocar una diada de nova creació a casa amb colles potents al mes d’octubre. A banda dels malves, al Parc Sant Jordi de la cocapital vallesana també hi van acudir els Castellers de Sants i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La diada va tenir nivell amb un 3de10 amb folre i manilles dels Minyons com a gran fita. Quant a ritme, però, va ser una jornada massa llarga (3 hores i mitja), i en alguns moments hi van haver temps morts excessius.

12 d’octubre. Diada de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca

La cinquena edició de la Diada de la Jove de Vilafranca va ser molt fluixa. El nivell casteller només va permetre veure construccions importants de la Jove de Sitges. Les altres colles (Castellers de Castelldefells, Nois de la Torre i la Jove de Vilafranca) no van complir les expectatives. Pel que fa a públic, la plaça de la Vila presentava una imatge pèssima amb molt poc públic. I la durada va ser excessiva. Va començar amb tres quarts d’hora de retard (havia de començar a les 12) i no va acabar fins a les 3 de la tarda. Es tracta d’un format insostenible, que les parts implicades haurien de valorar.

18 d’octubre. Diada dels Castellers de Sants

Per segona temporada consecutiva, la plaça Bonet i Muixí del barri de Sants va gaudir d’una excel·lent jornada, sobretot per als locals, que van tornar a fer l’aleta al 2de9 amb folre i manilles. D’altra banda, Vilafranca va ensopegar amb el 4de9 amb folre i agulla; i Minyons de Terrassa, a causa de les baixes, no van poder reeditar el 2de9fm del 2014.

Malgrat no ser millor diada que la temporada anterior, hi va haver molt bon ritme (2 hores i mitja de durada). També, a diferència d’altres actuacions de la capital, hi va haver una bona presència de públic.

18 d’octubre. Diada dels Castellers de Sabadell

CSKSTcSWIAAftvrLa plaça de Sant Roc de Sabadell va disposar d’una matinal de bons castells. A banda dels locals, també hi van participar els Castellers de Barcelona, els Marrecs de Salt i els Sagals d’Osona. Un nivell molt acceptable que es va resoldre amb dues hores i mitja. La taca del dia va ser la poca presència de públic a plaça. Tot i la difusió que en van fer els Castellers de Sabadell del seu intent de 4de9 amb folre, el públic va no va respondre. En aquesta ciutat, hi apareix el problema del poc suport institucional que té la colla castellera.

24 d’octubre. Diada de l’Esperidió de Tarragona

El final de temporada de la Colla Jove Xiquets de Tarragona va permetre l’entitat lila recuperar la tripleta màgica, a més de tornar a carregar el pilar de 8 amb folre i manilles, que havien coronat dues setmanes abans al Vendrell. També Nens del Vendrell, Castellers de Sant Cugat i Bordegassos de Vilanova van complir, amb menys o més nota, el compromís pel qual havien estat convidades.

L’exhibició no va anar més enllà de les dues hores i quart. També cal destacar la bona acollida de públic que va tenir el Pla de la Seu. Una barreja d’aficionat local amb perfil estranger.

25 d’octubre. Diada de Santa Úrsula a Valls

Un any més, la Diada de Santa Úrsula va traspassar fronteres. Un gruix molt important de públic va omplir la plaça del Blat i el carrer de la Cort des de força abans per veure el duel d’emoció castellera entre les dues colles dels Xiquets de Valls, que va mostrar tres castellassos de la Colla Vella i un intent seriós de 3de10fm de la Colla Joves Xiquets de Valls. La diada va començar amb puntualitat vallenca, a la 1 del migdia, i va acabar cap les 4 de la tarda, no va tenir massa ritme. Tot i haver-hi només dues colles a plaça, el sistema de rondes a la vallenca fa que si una colla deixa un castell en intent o el desmunta hagi de repetir sense l’opció de donar torn a l’altra colla. Amb tot, el protocol d’entrada a plaça establert fa dos anys funciona de manera exemplar i permet començar amb puntualitat i sense anteriors incidents.

25 d’octubre. Diada de Sant Narcís a Girona

Les Fires de Sant Narcís van tornar a vibrar amb un altre 3de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa. Aquest any, l’actuació de Girona no va començar puntual (havia de començar a dos quarts de 12 del migdia) i es va acabar allargant fins passats dos quarts de 3 de la tarda. Pel que fa al públic, com acostuma a ser tradicional en places lluny de la zona tradicional, va omplir els primers compassos de l’exhibició, però va anar marxant després de la nova gesta històrica dels malves.

31 d’octubre. Diada del Roser a Vilafranca del Penedès

CSuqFXGWIAAoffBLa Diada del Roser va estrenar horari aquest 2015 (de diumenge al migdia a dissabte a tarda) i ho va fer amb nota. La coincidència de l’actuació amb la Fira de les Festes Majors i el bon nivell dels Xicots de Vilafranca van permetre veure una diada ràpida (dues hores de durada) i que va comptar amb un bon gruix d’assistència.

1 de novembre. Diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès

A pesar d’una primera ronda amb menys d’una hora de durada, la Diada de Tots Sants a Vilafranca, tot i el gran nivell que van oferir els Castellers de Vilafranca i les tres colles convidades, va tenir massa temps morts i també li va costar omplir-se de públic. La cita de la capital de l’Alt Penedès va començar vint minuts després de les 12 del migdia i va acabar a un quart de 5 de la tarda. Pràcticament quatre hores, en una diada on hi va haver molta col·laboració entre colles.

8 de novembre. Fira de Vila-rodona

El final de curs de les colles vallenques a Vila-rodona encara ens va deixar un examen de revalida de Santa Úrsula de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que es va quedar a segons de tornar a carregar el 2de8 sense folre. De la resta de la diada, estructures de 8 pisos pels no habituals tant de rosats com vermells. Una cita amb bona resposta a la plaça dels Arbres, però mancada de ritme. Va començar a un quart de 2 del migdia (un quart d’hora de retard respecte a l’horari fixat) i no va acabar fins pels volts de les 3 de la tarda. Una durada excessiva per ser una diada amb només castells de 8, però cal tenir en compte que també es va aplicar el sistema de rondes a la vallenca, tant en l’intent del 2de8 sense folre de la Vella com en l’intent desmuntat de 4de8 de la Joves.

8 de novembre. Diada dels Xics de Granollers

Ambient fred a la plaça de la Porxada de la capital del Vallès Oriental, que no es va omplir en la Diada dels Xics. Tot i començar amb retard, la diada sí que va tenir agilitat i no va arribar a les dues hores. A l’igual que Sabadell, Granollers pateix el problema que les seves diades castelleres que ales respectives poblacions els costa fer el segon pas i s’ho miren a relativa distància.

15 de novembre. Festa Major del Clot (Barcelona)

La plaça de Valentí Almirall del barri barceloní del Clot va tenir un gran nivell casteller, però va fallar en la qüestió del ritme. La jornada es va iniciar vint minuts després de les 12 del migdia i va acabar a un quart de 4 de la tarda. Un dels motius d’aquest alentiment, va ser la col·laboració de les tres colles participants, que no tenien els efectius suficients per bastir els objectius fixats. Aquesta situació va obligar que el muntatge les pinyes fos feixuc. A causa d’aquesta durada, l’escenari de la diada, que havia començat amb una bona entrada de públic, va anar buidant-se.

15 de novembre. Diada Mariona Galindo i Lora de Mataró

JuankCasadoMolta cooperació entre les tres colles participants, però una diada –que es va celebrar al carrer Riera de la capital del Maresme–, amb un bon ritme i que no va passar de les dues hores. Al final, potser, un regust agredolç dels Capgrossos de Mataró, els quals no van intentar la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles, que sí havien assajat (i el pilar estrenat dues setmanes abans).

22 de novembre. Diada dels Minyons de Terrassa

La traca final de l’extraordinària temporada 2015 la van rubricar els Minyons de Terrassa amb l’inèdit 4de10 amb folre i manilles descarregat. Una diada màgica que va fer vibrar¡ tot el públic que omplia la plaça Vella, que va tornar a ser un escenari privilegiat de la història castellera. Després del 4de10fm de segona ronda, el ritme es va perdre una mica i l’actuació va finalitzar pels volts d’un quart de 4 de la tarda.

DATA DIADA DURADA
10/09/2015 Diada Nacional a Valls 1 hores i 25 minuts
11/09/2015 Diada del 1714 a Barcelona 2 hores
13/09/2015 Festa Major del Poblenou (Barcelona) 2 hores i 30 minuts
20/09/2015 Diada del primer diumenge de Festes de Santa Tecla a Tarragona 4 hores
20/09/2015 Diada de la Mercè de Colles Convidades a Barcelona 3 hores
23/09/2015 Diada de Santa Tecla a Tarragona 3 hores
24/09/2015 Diada de la Mercè Local a Barcelona 2 hores i 30 minuts
26/09/2015 Diada de la Festa Major del Prat de Llobregat 1 hora i 50 minuts
26/09/2015 Diada de l’Albert Salvany a Vilanova i la Geltrú 2 hores
3/10/2015 Diada del Mercadal de Reus 3 hores i 45 minuts
4/10/2015 Diada de la Festa Major de les Corts (Barcelona) 3 hores i 15 minuts
11/10/2015 Diada de la Fira de Santa Teresa al Vendrell 2 hores i 30 minuts
11/10/2015 Diada de la Nova Atenes a Terrassa 3 hores i 30 minuts
12/10/2015 Diada de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca 3 hores
18/10/2015 Diada dels Castellers de Sants 2 hores i 30 minuts
18/10/2015 Diada dels Castellers de Sabadell 2 hores i 30 minuts
24/10/2015 Diada de l’Esperidió a Tarragona 2 hores i 15 minuts
25/10/2015 Diada de Santa Úrsula a Valls 3 hores
25/10/2015 Diada de Sant Narcís a Girona 3 hores
31/10/2015 Diada del Roser a Vilafranca del Penedès 2 hores
1/11/2015 Diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès 4 hores i 15 minuts
8/11/2015 Diada de la Fira de Vila-rodona 2 hores
8/11/2015 Diada dels Xics de Granollers 1 hora i 45 minuts
15/11/2015 Diada de la Festa Major del Clot (Barcelona) 3 hores i 15 minuts
15/11/2015 Diada Mariona Galindo i Lora a Mataró 2 hores
22/11/2015 Diada dels Minyons de Terrassa 3 hores i 15 minuts

Font: Dades facilitades per l’informatiu casteller 3 Rondes de Catalunya Informació

DAVID PRATS

Foto 1: 3de10fm carregat per la Colla Vella a la diada del primer Diumenge de Festes de Tarragona

Foto 2: 2de9fm dels Minyons a la Mercè

Foto 3: 4de9f carregat pels Xiquets de Reus al Mercadal

Foto 4: 4de8a dels Nens a Santa Teresa (Foto: Víctor Merencio)

Foto 5: La plaça del Blat per Santa Úrsula

Foto 6: 3de10fm dels verds per Tots Sants

Foto 7: 3de10fm dels Minyons a la eva Diada (Foto: Juank Casado)

Articles relacionats:

Vermut, cafè o orxata: la durada de les actuacions

Cara i creu en l’organització de diales

Els castells a l’antiga i la durada

La disputa al Quilòmetre 0

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Tarragona posa hora als castells

Canvis tímids per millorar Sant Fèlix

Quantes hores assagem?